Re: fiksni aprat-obarvanost
Spoštovani,
nisem želela odpirati nove teme, ker niti ne vem kako točno deluje ta sistem.. rabim pa najbrž preprost odgovor
naslednji teden naj bi mi dali dol zobni aparat, pa ne vem če mi potem pripada kakšna stvar, da se ne bi zobje ponovno premikali.
Prijateljica, ki je bila pri privatniku (plačala) je po odstranitvi fiksnega aparata dobila žičko na notranji strani zob, njena mlajša sestra pa, ki je imela vse preko sociale zastonj (tako kot jaz, ki sem začela s “terapijo” pred polnoletnostjo) je dobila nekakšno snemljivo plastiko.
Pa me zanima, ali je boljša žička ali plastika? In če morda imate informacijo o tem, koliko bi bilo potrebno samostojno plačati, če bi želela žičko, pa bi ortodontka hotla -ali morala (zaradi socialnega) dati plastiko.
Najlepša hvala za odgovor.
(Če se sprašujete zakaj ne vprašam neposredno svojo ortodontko je to zato, ker se bojim, da me bo prenesla naokoli, ker se je nakako enkrat to že zgodilo v teh letih.)
Lep pozdrav.
Spoštovana!
Najprej se vam opravičujem, ker ste morali na odgovor čakati toliko časa. Vzrok za to bi lahko imenovali tudi tehnične motnje. Naj vam zato sedaj odgovorim malo širše. Vsaka ortodontska terapija se sestoji iz aktivnega dela zdravljenja, to je faze, v kateri zobe premikamo iz nepravilnega v pravilni položaj, in iz vzdrževalnega dela (retencije), v katerem pridobljeno stanje vzdržujemo. Tudi ta faza je enako pomembna in obvezna, saj bi se brez nje zobje povrnili v prvotni položaj. Zato po končanem aktivnem delu zdravljenja pacient obvezno dobi retencijski aparat, s katerim vzdržuje doseženo stanje. Retencijski aparati so različni, lahko so snemljivi ali nesnemljivi. Tako eni kot drugi imajo slabe in dobre lastnosti. Tako so na primer nesnemljivi retenerji (žička, kot jo imenujete) zelo dobri v smislu retencije, njihova slaba lastnost pa je otežkočeno čiščenje medzobnih prostorov, ki nastane zaradi njih. Na drugi strani pa so snemljivi retenerji (vi jo imenujeta plastika) glede čiščenja zob prijaznejši, iz istega vzroka (snemljivosti) pa v smislu retencije nekoliko slabši, zlasti, če ga pacient ne nosi po navodilih ortodonta. Obstajajo indikacije, pri katerih se ortodonti vedno odločimo za uporabo nesnemljivega retenerja, včasih pa zaradi okoliščin vendarle ocenimo, da je primernejši snemljivi retener. Nemalokrat se odločimo za oboje hkrati. Pri odločitvi za eno ali drugo obliko retencijskega aparata ortodonta vodi več dejavnikov, najpomembnejša med njimi sta začetna ortodontska nepravilnost in pa starost pacienta. Včasih, kadar sta strokovno ustrezni obe možnosti, lahko upoštevamo tudi želje pacienta. Zagotavljam vam, da si ortodonti prav ali vsaj toliko želimo ohraniti doseženo stanje zobovja kot naši pacienti, zato izbiri retencijskega aparata posvetimo precej pozornosti. Zato vam vendarle svetujem, da se pogovorite s svojo ortodontko in tako skupaj poiščeta najboljšo rešitev za vas. Tako snemljivi kot nesnemljivi retenerji so plačljivi s strani ZZZS. Srečno!
Spoštovani,
dobila sem snemljiv zobni aparat in je ortodontka rekla, da je to zadnje, kar mi plača socialno. Problem je, da sem po parih tednih ugotovila, da je mogoče počena plastika v katero je (ne vem kako bi se izrazila drugače) “zacementirana” žica, in sicer po dolžini žičke. Ni pa šlo nič narazen, tako da ga vseeno uporabljam. Pravzaprav nisem niti sigurna, če ni tako že bilo ko mi ga je dala, nekako pa se mi je zdelo, ko sem to opazila, da ni več tako gladko pod jezikom kot je bilo dan prej. Sem pa pri ortodontki naročena šele čez en mesec.
Ali bi morala, kar čimprej k njej?
Zanima me pa tudi koliko € stane, če zahtevam od ortodontke, da mi da tisto “plastiko”, ki sem jo omenjala prvič, ko sem vam pisala – v zgornjem sporočilu.
Tako, da če mi ne bo hotela popraviti, me zanima koliko bi me stalo, če bi vzela to snemljivo plastiko, ker me snemljiv zobni aparat precej moti, predvsem zgornji, ki prekriva nebo je nadležen (sedaj mi je jasno, zakaj otroci tega ne marajo nosit in jih je veliko opustilo zdravljenje zaradi njega.)
Hvala za odgovor, lep pozdrav.
Spoštovana!
Če mislite, da se je aparat, ki ste ga dobili, poškodoval, je najbolje, če se čimprej naročite pri svojem ortodontu, da to preveri in ustrezno ukrepa. Lep pozdrav!