Najdi forum

Re: Čeljust

Pozdravljeni!

Stara sem 14 let. Včasih se mi čeljust v sklepih na levi strani zatakne, (zaradi tega me boli tudi uho) čez nekaj časa se čeljust odskoči in je vse vredu. V času ko je “zataknjena” me zelo boli. Nemorem jesti, komaj pijem, komaj govorim… Vedno se mi čeljust zatakne, potem pa se ko odprem usta kolikor lahko ,prestavi v položaj ko je vse normalno. Danes pa se mi je čeljust zataknila in me zelo boli. Vzela sem tableto proti bolečinam, pa še vedno ne zdržim. Cel dan že jokam, ker nevem kaj naj naredim…Pred enim mesecem sem bila pri zdravniku za čeljusti, pa mi je rekel, da tudi če me pošlje na slikanje, so za čeljusti samo ene vaje ki mi jih je povedal ( primem se za sklepe čeljusti na levi in desni strani, potem pa počasi spodnjo čeljust dvigujem gor in dol) . Vaje naj bi delala vsak dan, vsaj 10 min, a mi nič ne pomagajo. Če imate kakšen nasvet, bi prosila, da mi kaj priporočate

Lep pozdrav.

Pozdravljeni. Težave, ki jih opisujete, so zelo značilne in predstavljajo posledico ukleščenja hrustančne ploščice (diska), ki je v čeljustnem sklepu. Če vaje po nekaj tednih ne pomagajo, potem še zdaleč niso izčrpane vse možnosti zdravljenja. Najprej je potrebno opraviti diagnostične preiskave (slikanje sklepov z magnetno resonanco – zaradi tega se stanje res ne bo popravilo, posnetki pa so potrebni za določitev izhodiščnega stanja) nato pa se napravi artrocenteza – čeljustni sklep se natašno izpere s fiziološko raztopino, včasih se v sklep vbrizga tudi nekaj zdravila. V veliki večini primerov to pacientom pomaga, manjši delež bolnikov pa mora na endoskopsko operacijo sklepa. Še manjši delež (1 do 2 %) pacientov pa potrebuje odprt poseg na sklepu.
Na kratko torej: vaje, ki jih izvajate, predstavljajo samo začetek zdravljenja in če to ni uspešno, obstaja še kar nekaj rešitev. Predlagam torej, da se oglasite pri maksilofacialnemu kirurgu in se dogovorite, kako naprej. LP, DD

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close