Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Rdečica na obrazu

Rdečica na obrazu

Pozdravljeni,

prosim za odgovor. Že nekaj mesecev se mi pojavlja rdečica po nosu in okrog njega, po bradi in vse višje gre, sedaj tudi vse pogosteje. Tedaj čutim tudi odrevenelost v spodnji ustnici in licih, zatečenost v nosu ter pritisk, tudi v predelu med očmi. Krvni tlak imam nizek, to ne more biti vzrok, prav tako ne alkohol ali hrana. Istočasno ko se mi pojavi ta rdečica, mi pogosto razbija srce. Stara sem 51 let. Kaj bi to lahko bilo? Bojim se možganske kapi ali infarkta.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,

Anja-Janina

Spoštovani!

Žal niste navedli ali se rdečica pojavi samo občasno za krajši čas, ali je prisotna trajno? Sicer rdečica nosu in obraza lahko nastane zaradi različnih vzrokov. Lahko gre za neravnovesje avtonomnega živčevja, lahko za različne oblike alergij, vpliv prehrane in posebej alkohola, vnetne spremembe na koži….Priporočam obisk pri izbranem zdravniku, ki si bo spremembe natančno ogledal in opredelil stanje.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Hvala za vaš odgovor. Rdečica se mi pojavi pa spet izgine večkrat dnevno, zadnje čase pa je vse bolj prisotna. Ne gre za težave s kožo, pojav čutim kot pritisk in oteženo dihanje. Ali bi lahko bilo od preutrujenosti?

Lep pozdrav, Anja-Janina

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Rdečica obraza verjetno ni posledica utrujenosti, lahko pa sta morda lahko posledica utrujenosti pritisk in občutek oteženega dihanja. Vsekakor priporočam obisk pri izbranem zdravniku družinske medicine.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni,
stara sem 42 let in se mi rdečica pojavlja vse pogosteje in sicer izgleda, kakor da mi je nerodno oz. sem v zadregi. V bistvu gre za problem, ker se že v naprej bojim pojava, pride do le-tega. Prisotna je vznemirjenost in povišan utrip. Čeprav moram priznati, da mi ni nerodno ali sram, ampak enostavno me kaj preseneti in v trenutku se ustrašim, da se pojavi rdečica. In takrat se res.
Zadeva je moteča, saj se najraje ne odpravljam v javno izpostavljenost. Mogoče je kakšna povezava s pritiskom, utripom, hormonske motnje? Rada bi našla vzrok in odpravila pojav.

LP

Spoštovani!

Rdečica na obrazu, ki se pojavlja občasno je najpogosteje posledica neravnovesja avtonomnega živčevja, lahko pa dodatno tudi hormonskih sprememb. Niste navedli ali imate reden menstruali ciklus, kakšna je vaša telesna težain višina in ali prejemate kakršnokoli terapijo?

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdrav,
se zahvaljujem za odgovor in željena nadaljna pojasnila.
menstrualni ciklus mi v zadnjih letih zaostaja za kakšen dan, glede na leta v mladosti je dosti šibkejši. prej je trajal 6 dni, sedaj le 3 dni. Ginekolog pravi, da to niso znaki mene. Tablet nimam nobenih, tudi zaščitnih ne.
Teža pa se je tudi povačala za 8kg v zadnjih npr.6 letih, med delom sedim in imam 75 kg. Visoka sem 168 cm.
Pred kakšnimi 3 leti sem sama dala z UZ pregledat vrat in je bilo ugotovljeno, da imam na ščitnici neko bulico veliko 13mm x 6mm. baje ni nevarna, čeprav pregledov dodatnih glede tega nisem imela. je pa izvide pogledat otorinolaringolog.

Hvaležna bi vam bila za dodatna pojasnila.
LP

Spoštovani!

Glede na to,da imate reden menstrualni ciklus,hormonske motnje niso vzrok za pojav rdečice na obrazu. Najverjetneje gre za neravnovesje avtonomnega živčevja. Vsekakor bi bilo koristno nekoliko znižati telesno težo. Spremembo na ščitnici je koristno slediti z UZ enkrat na leto do dve.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

zdravo. imam težave nekim kožnim obolenjem. že nekaj let se mi na vsakih nekaj tednov na obeh straneh ob nosu, pojavi nedeločena oblika, približno cm velika rdečiča, žarišče. izgine mi po nekaj dneh zaradi tega ker se mazanjaz predlaganim antibiotičnim mazilom betrion. po tem koža na tem mestu v luskah postaja rumene ali bele barve, ko ta koža odpade, pa je vse popolnoma okej, vendar se kamlu spet pojavi rdečina… prej sem poskušal tudi z bepantholom in podobno, ampak je bila rdečina zaradi tega samo še bolj močna. kaj bi lahko bil razlog, in kako se težave znebim za dalj časa? hvala! G.

Spoštovani!

Glede na to, da antibiotično mazilo betrion odpravi težave, gre verjetno za ponavlajočo bakterijsko vnetje kože. Priporočam obisk pri dermatologu.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Čudno. Mene so pošiljali k dermatologu zaradi rdečice na obrazu. Ko sem prišla slučajno v ambulanto za pregled ščitnice, pa me je zdravnica prvo vprašala, če sem imela kdaj probleme z rdečo kožo na obrazu. Seveda sem imela te probleme. Šele tedaj sem zvedela, da je to od premajhnega delovanja ščitnice.

New Report

Close