Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina RAZŠIRJENO SRCE?!

RAZŠIRJENO SRCE?!

Najprej lep pozdrav.
Kot 14 letnemu dečku so mi pri pregledu odkrili visok krvni tlak. Postavili so diagnozo: LABILNA ARTERIJSKA HIPERTENZIJA.(Tudi do 150/85). Laboratorijski izvidi krvi so bili: (SR 2, holesterol 3.6, trigliceridi 0.85).
Napotili so me na EKG, ki je pokazal sum na hipertrofijo levega prekata. (PREPISAN KOMENTAR IZ EKG: sinusni ritem, frekvenca 96, ventik.os, hipertrofija levega prekata? ), zato so me naročili na ultrazvok srca zaradi razjasnitve kardialnega statusa. Sedaj sem star 20 let in si doma večkrat merim krvni tlak, ki pa ni tako visok (sistolični 115 do 148 in diastolični 65 do 85), odvisno predvsem od psihičnega počutja. Opazil sem tudi, da se tlak zniža po telesni dejavnosti. Tablet ne jemljem. Ko sedaj berem izvid ultrazvoka srca, ne morem spregledati nekaterih vrednosti, ki so vse mejno visoke. Še bolj me te vrednosti skrbijo zato, ker takrat še nisem bil odrasel, zato mislim, da tudi srce še ni bilo doraslo, okvirne vrednosti pa so napisane za odraslega človeka.
Izvid ultrazvoka:
Desni prekat (0.9-2.6) 2.5 , Levi prekat EDD (3.2-5.6) 5.6 , Debelina zadnje stene (7-9) 11 , ESD (2.2-4.9) 3.1 , Debelina septuma (7-11) 10 , Levi preddvor (1.5-4.0) 3.5×3.8 , Aorta (2.3-3.7) 3.4 , Mitralna zaklopka: opis ojačana odmev iz obeh listov, sicer bp. Mnenje zdravnika je bilo: kompletni ehokardiografski izvid je normalen. Zato mi niso svetovali nobene terapije, le redno sem moral hoditi v zdravstveni dom na kontrolo tlaka.
Zahvaljujem se za vaš odgovor, ki mi bo razjasnil ta problem in utemeljil strah, ki se je porodil v meni(razširjeno srce?!, prolaps mitralne zaklopke?!). Ta forum se mi zdi zelo koristen. Tu ljudje lahko vprašamo, kar nas zanima in si sami ne znamo razložiti. S tem veliko pomagate ljudem, zato zares hvala.
Lep pozdrav.
Darko

Spoštovani!

Če sem pravilno razbral vaše podatke, se je vse skupaj dogajalo pred 6 leti, a so ugotovili, da v tistem stanju ni bilo potrebno ničesar ukreniti. Trenutno nimate težav. Mislim, da se vam ni potrebno kaj posebej ozirati na to, kar je bilo pred leti. Včasih je pač razvoj telesa drugačen od kronološke starosti in s tem pričakovano stopnjo razvoja. Seveda pa je smiselno da si glede na to vsaj enkrat letno izmerite krvni tlak, da bi pravočasno ugotovili, če bi se vam poveišal in bi ga začeli pravočasno zdraviti. Poskrbite za redno telesno dejavnost in ustrezno psihično sprostitev. Verjetno pa potrebujete tudi pogovor z zdravnikom tu in tam, da vam pomaga razbliti občasne zaskrbljenosti, ki se vam bodo zagotovo še pojavljale.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Jože S.
Bolnik se zdravi zaradi srčnega popuščenja-stanje po prebolelem miokarditisu.
Pljuča:bazalno obojestransko so insp.poki
Srce: akcija ritmična.norkomadna,toni so normalniRR140/90 mmHg
EKG: sin.ritem,70 na min. intermed.el.srčna os.
Srce miopadsko ražšitjeno v vse strani,najbol v levo.
Poudarjena pljučna žila risbarisba in pov. oba hilusa-zastoj v pulm, krvotoku.
Torkalna aorta je elng. in skleroz. Negativnor radiološko znaki kardialne insufic.
Dg.:Srčno popuščanje
Stanje po prebolelem miokarditisu
Polimetraobilni sindrom.
UZ naknadno.
Star 50 let ,pri 18 tih v vojski prebolel vnetje srčne mišice – febris reumatiko.
Hvala za nasvet in mnenje.
Jože

Spoštovani!

Odvisno, kakšen težave ima.

Poleg posledic ima dodatne dejavnike tveganja, ki ogrožajo tudi njegove srčne žile, ne samo mišico.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close