razpadel zob
Pozdravljeni.
Že drugi zob mi je razpadel (odkrušil se je del zoba ali stranica zoba) potem, ko mi je zobozdravnik uničil živec oziroma odpiral mrtev zob.Ker mi ni vseeno, da sem že v mladih letih brez lastnih zob oziroma bom očitno prisiljena drago plačati edino možno sanacijo stanja s keramičnima zobema in ker težko verjamem v tak splet naključij, me zanima, ali je možno, da je do tega prišlo zaradi malomarnosti/nestrokovnosti zobozdravnika? Ali je možno, da bi zobozdravnik preveč oslabil stene zoba? Vaš odgovor mi bo pomagal tudi pri odločitvi za zamenjavo zobozdravnika.
Hvala.
Spoštovana jago,
klub trenutno zelo negativnemu mnenju o zdravstvu, vam moram povedati, da zobozdravniki na splošno delamo v prid ljudi in jim ne škodimo.
Omenjate, da so vam iz zoba že odstranili zobno pulpo (živec). Najpogostejši vzrok za odstranitev živca je globok karies, ki povzroči njegovo odmrtje. Ko pristopimo k odstranitvi živca si moramo pripraviti pregledno delovno “polje” in takrat odstranimo veliko zobovine (predvsem pa vso kariozno). Mrtev zob postane bolj krhek, krušljiv, kar v povezavi z veliko “luknjo” pripelje do tega, da se pogosto odkruši del preostale stene.
Meni se je po ugrizu v lešnik danes zgodilo isto: odlomila se je zunanja stranica na petki zgoraj. Notranja stranica in korenina se zdita v redu. Zobozdravnik mi je sicer pred ca. 2 letoma, ko je delal to plombo, napovedal, da se to lahko zgodi, ker je posvedral veliko zobovine. Ker ga ta teden ni v ordinaciji, me zanima, ali je takšno zadevo treba “obdelati” takoj, da se ne zakomplicira, ali lahko počaka?
Zob sicer ni zatekel, se je pa prav na njem (kljub redni in neprestani skrbi za higieno) že dvakrat naredil boleč paradontalni žepek, nazadnje pred 9 meseci. Trenutno je bilo s tem vse v redu. Ali lahko zlom poslabša stanje dlesni?
Spoštovani matez,
najpomembnejše vprašanje je – ali je zob še živ ali ne.
Če je zob živ, potem je potrebno k zobozdravniku, da vam vsaj zaščiti živo pulpo, nato pa počakate svojega zobozdravnika.
Če je zob avitalen (mrtev), potem lahko počakate zobozdravnika (seveda, če se vrne v doglednem času). V času, ko čakate, je potrebno poskrbeti za dobro higieno tudi v tem predelu.