Pozdravljeni,

iščem nasvet kako se spopasti s propadlo zvezo oziroma trenutnim počutjem. Pred šestimi meseci sem se razšla z dolgoletnim fantom (prevaral me je) in to me je kar precej prizadelo. Prvi mesec sem se še nekako držala- je bilo vzdržno (sicer sem shujašala skoraj 10 kil). Nato sem imela nekaj časa probleme s spanjem in od tu naprej je šlo vse navzdol. Sploh ne vem kako bi opisala moje počutje. Počutim se, kot da se vse to sploh ne bi dogajalo, kot da sanjam, kot da sploh nisem v svojem telesu. Zanima me samo, če je imel kdo podobne izkušnje in kaj mu je pomagalo. In tudi če je to normalno po razpadu zveze in kako dolgo bo trajalo to “obdobje”. Res sem že obupana ne vem kaj naj naredim, da se bom spet počutila kot včasih.
Po eni strani vem, da je dobro da sva se razšla in da si zaslužim boljšega, sedaj me res najbolj muči to počutje, ker ne vem več kako naprej. (Začela sem celo redno telovadit, saj govorijo da pomaga a se mi zdi da meni ne pomaga)

Hvala za vsak odgovor

Pozdravljena loliboli123,

življenje nas včasih postavi pred težke preizkušnje. Razhod, ločitev od dolgoletnega partnerja je zagotovo eden bolj stresnih dogodkov, odžalovanje izgube pa terja svoj čas, še sploh, če je dodatno povezano s predelovanjem izgube zaupanja (prevara).

Racionalno si dopovedujete, da je dobro, da sta se razšla, doživljanje pa vam pravi nekaj drugega – opisujete, da ste obupana in da se počutite, kot da sploh niste v svojem telesu in se to ne bi dogajalo vam. Radi bi se počutili tako, kot ste se včasih.

Kaj pa bi čutilo vaše telo, če bi lahko začutilo?

Proces žalovanja vsebuje predelavo različnih občutkov, od žalosti, bolečine, jeze, besa, krivde, strahu … in gre skozi različne faze. Dobro je, če imate ob tem kakšno ramo, na katero se lahko naslonite. Če se vaše počutje kljub temu ne bo spremenilo, so morda v ozadju globlji razlogi in je vaš razhod le odprl stare rane. V tem primeru vam predlagam, da poiščete strokovno pomoč – pot iz obupa, ki ga čutite sedaj, zagotovo obstaja, le včasih je zaradi megle sami morda ne vidimo.

Srečno!

*** Mag. Irma Hus specializantka psihoanalitične terapije Več informacij na spletni strani: https://www.psihoanaliza-psihoterapija.si

Zdravo, podobne tezave so se dogajale tudi meni, priporocam ti pogovor pri psihiatru ali psihoterapevtu. 6 mesecev je kar nekaj casa, da prebolis, bi mogla ze ziveti scoje zivljenje… koliko casa pa si bila v zvezi z njim? Sta ze zivela skupaj?

Jaz sem naredil analizo odnosa in ugotovil, da iz obstoječe situacije pač ne gre drugače kot z razhodom. Nato sem se na novo lotil urejanja lastnega življenja. Pomagalo mi je tudi, da sem se lotil dela in se družil s prijatelji.
Po določenem času bolečina popusti in dlje kot se s tem ukvarjate, težje se boste odlepili od žalosti zaradi izgube partnerja.

…še to: Nihče si ničesar ne zasluži, vsak svoj odnos z nekom zgradi. Občutek, da si nekaj zaslužite in visoka pričakovanja vas ne bodo pripeljala daleč.

New Report

Close