Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Razocarana nad bombaznimi plenickami

Razocarana nad bombaznimi plenickami

No, naj malo pojamram. Pred enim letom sem nabavila bomb. plenice pri firmi v MB. Za starejsega otroka (star je bil 2,5 let) niso prisle v postev, ker je bil v eni uri polulan cez in cez, a se nisem dosti sekirala, saj sem vedela da bo itak kmalu brez plenice. Za dojencico pa so bile super. Danes, ko je moja spelca stara 14 ms pa sem kar malo razocarana. Plenice so se v dobrem stanju, kljub stalnemu pranju na 60° ali vec, ampak za tako starega otroka ocividno niso vec dovolj vpojne, kaj jaz vem. Moram jo previjat vsaki 2 uri, drugace je cisto mokra; sinoci sem jo previla po 3,5 urah in je bil body popolnoma moker, ritka pa ze vneta. In se jo tako mocno stiskajo okrog nog, da ima vse rdece. Sem kar malo zalostna in razocarana. In se sprasujem kje je prednost v takih plenicah, ce so dobre samo za dojencke? Kaksne izkusnje pa imate vi? So morda Racmanove plenice kaj bolj vpojne?

Pozdrav.

Racmanove so večje in bolj vpojne, odvisno sicer od vložka. Kar žal mi je, da nimamo več racmančkov.

Naša ima 17 mesecev, je med večjimi in so še vedno dobre. Tudi štorkljine.

Pozdravčič!

Tudi mi se po enoletni uporabi teh plenic srecujemo z istimi problemi. Smo pred kratkim nabavili eno Racmanovo plenico za muster in zaenkrat izgleda zelo dobro. Vseeno pa ne vem, kako bo (bi) izgledala cez eno leto.

nova
Uredništvo priporoča

Mi uporabljamo pleničke slabih 6 mesecv in sem že nekaj postov nazaj jamrala, da nas ovirajo pri sedenji, gibanju, pa povrhu vsega se zjutraj zbudimo totalno premočeni!!! Vse gre čez volnene hlačke, do pižamce. Pleničke sama ne upijajo nič več, volnjene hlačke tudi ne. Uporabljamo pa Racmančke, le nekaj imamo Štrorkljic. Res so R malenkost boljše(bolj upojne), ampak ne dosti.

Tudi sama sem kar razočarana, ampak bom še malo eksperimentirala, saj vem, da je bombažek dosti bolj zdrav od plastike.

Lp,
T.

hm…meni je prav težko napisati, ker sem zadovoljna z njimi. Ne pretiravam.
Res pa, da uporabljam mikroporne hlačke in če ne bi teh, bi verjetno tudi prišlo vedno skozi ter racmane.
Res je, pride kdaj skozi, ampak le ko je mali res pokakan na kubik. Recimo dvakrat na teden. Sicer je b.p. v plenički celo noč in zjutraj je vse okoli njega suho.

In Tanita, mi res nimamo nobenih problemov (oz. jih nismo imeli) s sedenjem, plazenjem, hojo,… Pa jih uporabljm sedaj že več kot leto dni in sem zraven porabila 3 pakete pleničk za enkratno uporabo. Pa še te, uporablja bolj babi.
Tanita, ne poznam tvojega malega, ne tebe, ampak včasih imam občutek, da se ti blazno mudi z otrokovim razvojem. Če se motim, oprosti.

Draga Jagoda,

Ja, če mi uporabljamo mikroporne hlačke nam tudi ne pride skozi, seveda ne, saj so tako narejene (neporopustno). Je pa res, da smo se odločili uporabljati volnene hlačke iz enakega razloga, kot smo se odločili uporabljati krojene bombažne pleničke – naravni materiali! Brez veze se nam zdi na ritko dajati bombažek, če pa potem oviješ vse skupaj v plastiko, …no oprostite v “plastiko”, ki diha.

Glede prehitevanja razvoja pa tole. Sama nimam občutka, da prehitevam, nevem na kaki osnovi si ti prišla do tega sklepa. Pač se ravnam po občutkih, berem, izmenjavam mnenja in nato ravnam po svoji presoji, med katerimi je tudi ta, da pač 5,5 mesečnik že lahko tudi sedi pri igranju.

Lp,
T.

Mi sicer nimamo ne racmanov, ne storkljic, imamo pa tuje pralne plenice (ker zivimo v Angliji). Hcerka je stara 17m in nimamo nobenih problemov tako z gibanjem kot upojnostjo.

Nekateri otroci veliko lulajo, nekateri pa manj, odvisno tudi od tega koliko pijejo. Ce vas otrok res lula za celo Slovenijo, potem se morate temu prilagoditi (kot bi se morali tudi pri uporabi plenick za enkratno uporabo: pri tem ni nobene razlike). Imate pac taksnega otroka. Dodajte kaksen vlozek vec, ne uporabljajte mehcalca (ker zmanjsuje upojnost), uporabljajte najboljse mikroporne prekrivne hlacke, mogoce bi pa frotiraste plenicke prisle v postev za nocno uporabo, ker so bolj upojne, ali pa plenicke vecje velikosti (maksi), ali pa boste morali otroka bolj pogosto previjati. Ko bo enkrat otrok suh, bo pa seveda sam moral bolj pogosto na stranisce…

LP,
Meli

Pri našem enoletniku tudi ni problemov- ne s premočenostjo ne z gibanjem. Moj nasvet – če ti bombažne pleničke ne ustrezajo, jih peodaj in preidi na pamperske. Nima se smisla nekaj silit, če ti ni OK, ne?

Meni se tudi zdi precej brez veze se odlocit za bombazne plenice in jih potem prekrivat z mikroporom, ki je plastika: za otrokovo dobro, nisi nic naredil. Tudi jaz sem pred casom sprasevala, ce morda ovirajo otrokov razvoj, pa sem se prepricala, da najbrz ne. Kar se pa tice zdravja, res je, da je v Pamperskah ogromno kemije, nisem pa tako prepricana, da je res dobro za otroke, ce so stalno mokri, kot so v teh plenicah. Moram priznat, da samo s Pampersi nismo nikoli imeli problemov z rdeco ritko, s temi pa imamo precej pogosto.

Tudi mi smo imeli velike težave z plenicami štorklja. Sicer smo jih dali samo 2x na rito. Rezultat je bil: rdeča ritka (kljub centimetru kremice) in vsa oblačila, ki jih je dojenčica imela na sebi so bila total mokra. In to v 1,5 h!!! Prešli smo nazaj na Pamperske, kožica je bila takoj OK, poskusili še drugič s Štorkljo, rezultat je bil isti. Takrat je bila hči stara 1,5 – 2 meseca.

Sama uporabljam oboje vrste pleničk, imam pa še tretje, iz tujine. Te zadnje smo uporabljali že pri prvi hčerki, torej jih peremo že 5 let! Res je, da se na njih ne vidi več vzročka in da so že močno oguljene ampak funcionirajo pa še vedno odlično. Res je tudi, da so po več kot po letu in pol racmančki bolj vpojni, ampak mene to bistveno ne moti, saj če otroka ponoči oblečem v štorkljine pleničke enostavno vložim noter še en dodaten vložek in nimamo težav. Bistvena razlika med R in Š je tudi v tem, da so R večji in širši in gre boljša vpojnost tudi na ta račun, morda?

Pri volnenih hlačkah sem opazila, da po določenem času postanejo spet malce bolj prepustne. Še posebej je bilo to opazno, ko je enkrat varovala otroke moja mami in jih je narobe oprala – kar z Arielom. Potem, ko sem jih 2x oprala s posebnim praškom z dodatkom lanolina teh težav ni bilo več.

Mikropor? Bistveno je to, da je to material ki diha. Na to gledam tako kot pri športnem perilu: če uporabjaš bombažnega, si pri teku moker, če uporabljaš tistega iz umetnih materialov, pa koži sicer ni tako zelo prijeten, toda diha. Prednost slednjega je zato bistvena.

Pozabila še bistveno: nikoli nismo imeli rdeče ritke! Ne uporabljamo pleničnih predlog iz celuloze.

Mi imamo pol-pol Š in R in vse ti bo jasno ko ti povem kako se pogovarjava z možem: a mu dam ta-boge (Štorklja), ali ta-dobre (Racman)?! Tako Š uporabim ko vem da ga bom v kratkem spet previla (recimo, ko gremo na sprehod, po katerem gre spat), R pa je ko je pomembno da dlje zdrži! Razlika v vpojnosti je ogromna!!
Res je pa tudi da se včasih zgodi da je plenica popolnoma mokra že čez pol ure, včasih pa ga dvakrat (na cirka 2 uri) preverim, pa je še vedno suh! Interesantno, čez noč mu dam R s dvemi vložki in plenica ni nič posebej bolj mokra kot povprečna čez 3 ure (spi z njo vsaj 10 ur!!!), tako da ti je lahko jasno – čez noč ne pije, torej manj lula,… Včasih vseeno uporabimo pampers, če nama jih zmanjka (dolgo se sušijo sedaj ko je zima, imamo jih pa samo 16), in takoj se mu pozna na ritki – rata rahlo rdeča.
Kaj se tiče tiščanja, na začetku (6 mesecev) smo imeli enake težave ker je imel debelušne nogice, ampak samo z Štorkljicami, Racmanove niso tako zategnjene, sedaj pa, ko je bolj suhcen (20 m) pa so mu vse preširoke, še dobro da je kakec sedaj čvrst :))
Uhajanje?! Večkrat smo imeli “kakastrofe” :)) z pamperskami, ko je bil, dobesedno, pokakan do vratu, kot z bombažnimi pleničkami, pri njih pa res zna malo uiti ob nogicah, tako da smo pogosteje morali prati prekrivne hlačke. Pravih katastrof pa ni bilo!!
Gibanje?! Našega niso nikoli ovirale. Samo malo debelejša ritka je, prav srčkano;))

Svetujem ti, Varvi, da probaš eno R, potem se pa odloči, poskusi pa tudi dati dva vložka, ali celo dva nočna, morda bo zaleglo! Tanita, nama je edino pomagalo da rahleje zapiramo pleničko, čeprav je pol uhajalo, samo takoo mi ga je bilo žal, ko je bil ožuljen, pa več smo uporabljali R plenice, in ko je enkrat zgubil mišelinke se je problem rešil..
Upam da sem vam kaj pomagala!
Pa lep pozdrav,
Sonja

Draga Varvi: glede mikropornih hlack… Res je, da je umetni material, vendar je material, ki zelo diha. In tu je razlika kot noc in dan s tistimi plasticnimi prekrivnimi hlackami, ki so jih uporabljali vcasih za nas. Na otrokovi ritki direkt pa je bombaz, ali celo papir, ce uporabljas papirne predloge. V plenickah za enkratno uporabo pa je ogromno kemikalij, ki urin spremenijo v gel, in to so zelo hude kemikalije. Tu je velika razlika med plenicami za enkratno uporabo in pralnimi plenicami.

Poleg tega je tu se veliko drugih pozitivnih razlogov za uporabo pralnih plenic, se posebej okolje (ki je konec koncev tudi popotnica za nase otroke).

In nenazadnje, glede mokrote in suhosti. Za suho ritko lahko poskusis uporabo predlog iz flisa:

LP,
Meli

Pozdravljene,
imam nekaj pripomb kar se tice mikropora ki diha:

– tudi jaz uporabljam mikropor v sportu, ampak deluje samo ce sem celotno oblecena v sintetiki, saj ce imam na sebi kaj bombaznega se zmoci in rezultat je potem znan: ostanes v mokrem, ker bombaz mokroto vpije.

– mikropor “ki diha” oz. goratex deluje pri zelo nizkih temperaturah. Pri +37° ki ga ima nase telo, pa ni ucinkovit in se telo “kuha” v njem, pravtako kot se v katerikoli plastiki. Zato to, da je uporaba mikropornih prekrivnih hlack tako super in joh in sploh, je potegavscina proizvajalcev. Kar vam pravim pa lahko same preverite pri kateremkoli fiziku.

Dodatnih vlozkov pa ji ne morem dat, ker ze tako ima rito kot kaksna kamela. Sem poskusila ji dat se en vlozek in je bilo res prevec.

Lp

Tudi mi smo poleti dali na ritko mikropor in kaj je bil rezultat, na notranji strani hlačk so se dobesedno nabrale kapljice vlage, tako,da sem jih takoj skenslala. Samo poleti je bil naš žabek še mali in je malo lulal, tako, da v večini prekrivnih hlačk sploh nismo nosili, ker je zadostovala le plenička. Sedaj pa imamo volnene, mikroporne so le za rezervo.

Sem pa razmišljala o malo večjih volnenih, da bi bolj pokrile. Mogoče.
Lp,
T.

New Report

Close