Razmak med zobmi
Zadnje čase opažam,da se mi med sprednjimi zobmi (med 1. in 2. zobom zgoraj)dela razmak, ki je sedaj velik že skoraj 1 cm.V osnovni šoli sem nosila aparat, ker sem imela razmak med prvima dvema zoboma.To se je popravilo in ortodont je rekel,da aparata ne rabim več- po enem letu so šli zobje zopet narazen.Ortodont je takrat rekel,da se to pač ne da popravit, ker imam ugriz dober in mi ne bi zadnjih zob “rinil” naprej…Rekli so naj se sprijaznim s tem. (tudi prevleke in raširitev zob,da se špranje ne bi videle, so mi odsvetovali, ker naj bi bili zobje zdravi in jih niso hoteli “uničiti”).
Zdaj sta se pa prva dva zoba pomaknila bolj skupaj, zato je verjetno nastala špranja med 1. in 2. zobom.
Zanima me, če se to da popraviti in kam naj grem na pregled (moj splošni zobozdravnik to ne dela).
Lp
Spoštovana Marjeta,
najprej bi bilo potrebno ugotoviti, zakaj se zobje premikajo (so dlesni zdrave?).
Kot rešitve še vedno prideta v poštev ortodontska terapija ali protetična rehabilitacija. O možnostih za eno od teh dveh rešitev se morate pogovoriti z ortodontom ali pa zobozdravnikom, ki bi delal protetiko (predvidevam, da vaš zobozdravnik vseeno dela protetiko).
Lepo pozdravljeni!