Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija razmak med cepljenji

razmak med cepljenji

Pozdravljeni!

24.11. smo bili naročeni v posvetovalnico za 3. cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju. Mala je imela dan prej vročino, od takrat naprej pa zamašen nosek in kašelj. Datum so nam prestavili na 1.12. Ker še vedno kašlja, smo danes klicali v ambulanto, kjer je telefon skoz zaseden. Baje je gneča, veliko bolnih. Ne bi radi zastonj hodili tja in hkrati še okužili ostale dojenčke. Kako je s presledki med cepljenji? Lahko še počakamo ali cepijo kljub temu, da otrok kašlja? Nosek lepo čistimo, punčka tudi spi ponoči, zbudi se samo okrog polnoči zaradi kašlja. Koliko časa je “normalno”, da kašelj traja in po kolikem času gre za kaj bolj resnega od prehlada? Kašelj ni suh, je tak, “katarski”, če me razumete.

Zahvaljujem se Vam za odgovor!

Med cepljenji mora miniti najmanj 4 tedne, navzgor pa ni omejitve oz. cepljenje ne “propade”. Cepimo čimprej, ko lahko. Če jeotrok evidentno bolan, ne cepimo, manjši prehlad brez vročine pa načeloma ni ovira za cepljenje.
Kašelj po prehladnih virozah lahko traja 2 do 3 tedne.

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

Bi se navezala na to temo, ker smo tudi mi prestavili cepljenje in čakamo , da bo prehlad mimo. Prehlad traja 10 dni. Punčka je stara 7 mesecev. Začelo se je z zamašenim noskom. Ker ji s čiščenjem noska z fiziološko in aspiratorjem nismo spravili nič ven, smo nekaj dni zvečer dali Operil. Takrat se je sluz zmehčala in smo jo dosti spravili iz noska. Sluz je bila rumeno zelene barve. Ker je že pred prehladom punčka dosti dihala skozi usta (kot kužek) smo bili na pregledu na ORL. Tam so mi svetovali, da če bo sluz več kot en teden gnojna , naj gremo po antibiotik. Problem pa je v tem , da sedaj ne spravimo nič več ven, čeprav se sliši hropenje v nosku, Zato ne morem vedeti a je sluz gnojna.. Včeraj smo spet poskusili z Operilom, a ni bilo uspeha. Zadnje 4 dni tudi veliko kašlja (več ponoči). Predvidevam, da zaradi sluzi ? Zato tudi inhaliramo, da bi se le ta zmehčala. Zanima pa me ali je možno , da se sluz izloča skozi blato in povzroča tekoče sluzasto blato ? Punčka namreč sedaj odvaja blato tudi 4x na dan (prej 1x).

Prav tako pa je zadnja dva dni punčka bolj zaspana in veliko več spi kot ponavadi. Čez noč spi od 11-12 ur , čez dan pa 3x po 1,5. Budna zdrži 1,5 ure , potem pa ji glava začne kar omahovati. Prej je spala čez noč isto, čez dan pa 3x po pol ure. Brez problema je bila budna po 2-3 ure.

Dihanje v spanju je normalno. Frekvenca dihanja 30-36. Razen čez dan več diha skozi ustka in deluje bolj zadihano, kar je bilo kot sem omenila večkrat že pred prehladom.

Ker tudi mi ne bi radi hodili zaradi prehlada v polno čakalnico , če le to ni nujno, me zanima vaše mnenje. Skrbi me predvsem zaradi zaspanosti.

Še glede cepljenja. Nazadnje je bila cepljena 8.9 (prvo cepljenje). Prej smo prestavili zaradi drugih težav, ne prehlada. Nekje sme prebrala, da naj bi bil razmak max 3 mesece. Kako to, da se je to sedaj spremenilo ? Ali dobi naslednjič večjo dozo, če je razmak tako dolg ?

Hvala za odgovor.

Izločanje sluzi skozi blato je nemogoče. Vse, kar pride v želodec, se tam prebavi in gre v črevesje prebavljeno, na blato pa ne vpliva. Tekoče, sluzasto blato je odraz virusne okužbe celotnega telesa in s tem tudi črevesne sluznice
Med boleznijo tudi odrasli več spimo, ko nam npr. pade vročina, lahko prespimo več ur, pa celo noč in naslednji dan. Spanje je del prebolevanja bolezni, s katerim telo hrani energijo. Če pa je otrok pretirano zaspan in mlahav, neodziven, ga ne moremo dobro zbuditi in z njim vzpostaviti primernega kontakta, je to zaskrbljujoče.
Če desetletje velja, da je predpisan samo najkrajši razmak med posamičnimi cepljenji in da cepljenj ne ponavljamo, četudi mine med posamičnimi odmerki npr,. eno leto (če je bilo vmes mogoče stanje, azardi katerega nismo smeli cepiti).

lp (še vedno) Tanč Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih. Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!! http://med.over.net/forum5/search.php?46

New Report

Close