Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Razlaga mamografije

Razlaga mamografije

Pozdravljeni,
tašča je bila na mamografiji in je dobila sledeči izvid, citiram:
“Kalcinacija benignega tipa obojestransko. Malignih tvorb ni. V obeh aksilah reaktivni limfonoduli.”

To je praktično vse kar podaja izvid. Ni zapisano,da bi bile potrebne kakšne nadalnje preiskave, pa vas prosim ali lahko razložite kaj pomeni izvid. Tašča je stara 70 let in vsa panična,čeprav mislim da nima razloga za to.
Hvala.

Pozdravljeni Lena,

izvid mamografije trenutno opisuje le nerakave, benigne spremembe v tkivu obeh dojk. Iz izvida je razvidno, da so na sliki vidni skupki kalcinacij. Kalcinacije so, za razliko od tumorjev, lepo vidne na mamografski sliki, tudi že mikro majhne. Glede na njihovo obliko, velikost in razporeditev, lahko radiolog lepo definira ali so videti sumljive ali ne.
Kot dopolnitev mamografiji, lahko vaša tašča opravi metodo BreastScan, katera uspešno dopolnjuje in nadgrajuje natančnost mamografije.

Pozdravljeni,

stara sem 50 let. Pred 8 leti sem sem zaradi bolečin v levi dojki imela prvo mamografijo, ki pa je pokazala, da je vse ok. V letošnjem letu (poleti) so se bolečine v dojki zopet začele – te sicer niso prisotne ves čas, prav tako se ne stopnjujejo, a vseeno se pojavijo skoraj vsak dan. Bolečine čutim na robu leve dojke, včasih se selijo tudi nazaj v lopatico.
Pred enim tednom sem bila na mamografiji, kjer so rekli, da bom izvide dobila v roku 10 dni. Namesto izvidov pa sem včeraj dobila le povabilo na ultrazvok v naslednjem tednu. Na izvidu torej ni napisano čisto nič, le to, da se naj zglasim na dodatnih preiskavah – ultrazvoku.
Zelo sem zaskrbljena, saj ne vem kaj to pomeni, čakanje pa me prav tako dela še bolj nervozno.
Naj omenim še, da imam sicer že od mladosti težave s hrbtenico, ugotovili so tudi blag revmatizem, sicer pa zdravo živim (zdrava prehrana, ne pijem, ne kadim, le športam ne prav redno).

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

nova
Uredništvo priporoča

Lepo pozdravljeni,

vaša skrb je razumljiva, saj misel na bolezen nikoli ni prijetna. Seveda bi bilo veliko lažje za vas, če bi vam nekdo od zdravstvenih delavcev razložil, zakaj želijo opraviti dodatni ultrazvočni pregled ali bi bilo še bolje, če bi lahko dodatne preiskave opravili še isti dan, ko ste opravila mamografijo. A tak zdravstveni sistem imamo in žal boste morala počakati.
Tolaži vas lahko to, da dodatna UZ preiskava še ne pomeni, da se v vaši dojki razvija rak dojke. Največkrat gre le za to, da si zdravnik želi dodatno razjasniti mamografsko sliko, saj mamografija zelo težko opazi tumorje manjše od 1 cm, če je tkivo dojke gostejše, je to še težje in še dodatni razlog, da opravite UZ dojk, da je čim manjša možnost, da bi tumor v dojki zaradi tega spregledali.
Kot dopolnilna metoda je tukaj več kot dobrodošla medicinska radiometrija oz. metoda BreastScan, saj ta ni omejena na velikost tumorja, ampak spremlja obnašanje tkiva in eventuelnih nastajajočih sprememb.

New Report

Close