Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija razlaga izvidov

razlaga izvidov

Spoštovani,

sem v 38 t. nosečnosti. Zaradi motenj v vidu (iskrenje) sem obiskala okulista. Prvič na napotnico, drugič samoplačniško, ker me je “žrlo”, da bi bi prvi izvid morda netočen, saj oftamologinja očesnega ozadja ni gledala s pomočjo kapljic. Pregleda sta bila 2 dni narazen. Dobila sem tudi napotnici za očala, ki se zame, laika, med seboj precej razlikujeta. Zato vas prosim za komentar – kakšna je pravzaprav razlika med določeno dioptrijo in kateri izvid upoštevati pri nababi očal. Motijo me predvsem različni koti pri astigmatizmu in pa dioptrija v +, ki je pri prvem izvidu sploh ni… Do sedaj nisem nosila očal. Za kako hudo dioptrijo gre? Težave imam le ob delu z računalnikom, drugače pa bi rekla, da na daljavo morda slabše vidim droben tekst, a ne toliko, da bi me oviralo. So očala iz prvega oz. drugega izvida namenjena za stalno uporabo, ali recimo le za gledanje TV, računalnik, vožnjo avtomobila…?

1. IZVID
Vdo: plan – 1,00/180 = 0,7
Vlo: plan – 0,75/180 = 0,7
astig. myop. o. u.

2. IZVID
do +1,0-1,5/180=1,0
lo +1,0-1,0/10=1,0
astigmat. hyperm. comp. o. u.

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Mel

Po pravici Vam povem, da ger za različno dioptrijo in katera je prava vam brez kontrolnega pregleda in kontrole dioptrije težko odgovorim. Mogoče pa je najbolje, da to opravite po porodu, če sedaj trenutno ne botrebujete zelo nujno očal, ne bo čisto nič narobe, če očala zčnete nositi malo kasneje.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close