Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Razlaga izvida – prostata

Razlaga izvida – prostata

Pozdravljeni,

pišem v imenu očeta. Star je 58 let.

Splošni zdravnik ga je poslal na rutinski pregled urina na katerem je bil ugotvoljen povišan PSa, zato je oče moral pod nujno na ultrazvok.

Izvid je sledeči:

Prihaja z izvidom PSA: celotni 8,08, prosti 0,70, razmerje 8,66 ng/ml.
Z mikcijo nima težav, podnevi urinira redno, ponoči vstane tudi 1x, jemlje zrdravila za pomiritev.

Lok.st.: spl. v redu, kokalno obdomen palp.bp, ledv.reg.neboleči, ingv.bp

Zunanje splovilo bp

R.I.: zunanji hemeroidi, prosata začetno povečana, gladka, čvrstejša, omejena, malo občutljiva

Izdam napotnico za TRUZ in biopsijo prostate

UZ pregled abdomna, sečila: ledvici velikosti desna 117, leva 128 mm, primerne debeline perenhima, normalne ehogenosti, votla sistema nista razširjena, v zg.polu d je kortikarna cista velikosti 23 mm, s sr.delu l.ledvice je cca do 1 cm velika cista.
Sečni mehur dobro polnjen, gladke stene, znotraj mehurja ni odbojev.
Prostata pravilna, homogena, omejena, povečan je sr.lobus, volumen 28x47x38 mm.
Jetra so hipereh.odboja, bolj zamaščena, gladke površine, brez strukturnih sprememb, žolčni vodi zunaj, znotraj jeter bp, pankreas, vranica bp, treb.aorta normalnega kalibra, začetno zadebeljene stene, ob aorti ni videti povečanih bezgavk.

Hy prostatae
Cystis reniss bill

Prosim še za vašo razlago izvida. Dr. ki je očetu opravil ultrazvok je rekel, da naj bo brez skrbi in je biopsija potrebna le, da se potrdi, da je vse v redu.

Hvala

Lep pozdrav

Spoštovani!

Številk PSA-jev gotovo niste pravilno prepisali ali pa v izvidu niso pravilno prepisane iz laboratorijskega izvida – celotni PSA je vedno najvišji, prosti predstavlja del od celotnega, razmerje pa nima enote, lahko ga izražamo v odstotku (razmerje = prosti PSA / celokupni PSA). Tudi če predpostavim, da ste pomešali številke tako, da je celokupni 8.6, prosti pa 8 ne gre… Skratka, iz treh številk PSAja bi lahko kaj povedal, vendar v tem primeru lahko rečem le, da številke, kot ste jih navedli, niso konsistentne.

Verjetno pa drži, da je celokupni PSA okrog 8? Glede na navedeno starost in UZ izvid se zdi punkcija prostate, kot mu je bila izdana napotnica, zelo smiselna in predlagam, da jo opravi.

Izvid UZ ni pokazal nič posebnega, kar ne pove ničesar. Če bi UZ pokazal karkoli in bi bilo to v zvezi z rakom prostate, bi to pomenilo, da je že prepozno. Prostata ni posebej velika (po oceni UZ je zgolj minimalno povečana). To dodatno govori za to, da je smiselno in potrebno opraviti biopsijo prostate.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za hiter odgovor.

Prepisujem laboratorijski izvid

S-PSA 8,08
S.PSA prosti 0,70
PSA razmerje 8,66

Hvala

Spoštovani!

Ja – to bi šlo takole: 0,70 ng/ml/8,08ng/ml=0,0866
In to ni dobro – torej je razmerje pod 10% (=8,6%).

Tveganje, da bo biopsija našla raka prostate znaša več kot 55%, tveganje, da gre za resnega raka (Gleason 7 ali več) pa 35%.

Torej – še vedno je blizu 1/3 možnosti, da bo biopsija zgolj potrdila, da je vse v redu. Blizu 2/3 možnosti pa je, da bo jeseni ali pozimi potrebno razmisliti o operaciji raka prostate. Do takrat (med čakanjem na biopsijo) naj ukrene kaj glede zamaščenosti jeter po UZ – poskrbi naj za svojo telesno kondicijo, se sonči, veliko hodi, se po možnosti ukvarja s športom. Tudi če bo biopsija negativna, bo ob tako slabih izvidih PSA pri tako nizki starosti potrebno redno skrbno spremljanje PSA in verjetno (če bo ta biopsija negativna), ponavljanje biopsije. PSA sicer lahko ob vnetju, ali če je imel spolni odnos zjutraj preden je dal kri, kratkotrajno precej naraste, vendar razmerje ponavadi ne in če je pod 20%, je že tvegano, pod 10% pa precej zaskrbljujoče.

Sicer pogosto meritve PSA, če “nam niso všeč”, ponovimo, ampak v vsakem primeru svetujem biopsijo z odvzemom vsaj 12 vzorcev.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Koliko časa se čaka na izvid po biopsiji prostate?

Spoštovani!

Kako dolgo boste čakali na izvid po biopsiji prostate vam bo povedal tisti, ki bo biopsijo opravil in kot velja za ambulanto, kjer dela. V splošnem in načeloma pri nas velja, da pacientom ob biopsiji povemo, naj za izvid pokličejo čez 2-3 tedne.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Še enkrat pozdravljeni,

prebirala sem vaše starejše poste, kjer pišete, da se vožnja s kolesom lahko tudi “poigra” z izvidom PSA.
Moj oče je strasten motorist. ALi lahko daljše vožnje in motoristična obleka na ta izvid tudi kaj vplivata?
Je smiselno še enkrat ponoviti izvid?

Sicer je pa na biopsijo naročene že 30. junija.

Hvala za odgovor.

Lep pozdrav

Spoštovani!

PSA ne pove, ali ima kdo raka prostate ali ga nima. Tudi pri PSA pod 1 obstaja 10% tveganja za raka prostate in 1% tveganja za resnega raka prostate.

Smiselno je, da se opravi biopsija prostate. Če ta raka ne bo našla, potem bo pač nadaljeval z rednimi kontrolami PSA in morda bo čez čas spet ponovil bisopijo.

Ne razumem zakaj bi cincali pri prvi biopsiji. Kaj pa bo drugače, če bo sedaj PSA npr. 3.1 ali pa 10.2? V vsakem primeru je smiselno opraviti biopsijo.

Drugače pa bo, če bo biopsija negativna (za kar obstaja kljub vsemu kar nekaj možnosti). Takrat bo vsekakor smiselno ponoviti PSA in, če bo močno padel (pod 3), potem se morda ob negativni prvi biopsiji ne bi takoj odločili za ponovitev biopsije, ampak bi kontrolirali PSA.

Dandanes ni nič nenavadnega, da se biopsija opravi štirikrat, petkrat v razmaku nekaj let. Bolj važno je, da bo biopsija dobro opravljena in bo odvzela vsaj 10 ali 12 vzorcev.

Sicer pa – če bo biopsija negativna, boste PSA še velikokrat določili, če bo pa biopsija našla raka, potem je pa PSA tako ali tako edino, s čimer se spremlja uspešnost zdravljenja in boste to meritev ponavljali ves čas življenja.

Skratka – gotovo bo imel v svojem življenju meritev PSA ponovljeno še več 10x in bo to vsakič smiselno, tokrat pa ne vem, v čem bi ponovna meritev spremenila ravnanje. Meritev PSA ni vprašanje – meritve PSA se pač ponavljajo. Vprašanje ponavljati ali ne se pojavlja v zvezi z biopsijami prostate – tam pa cincamo, če nekomu če petič predlagamo, da bi spet opravili biopsijo.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za odgovor.

Iti na biopsijo nikoli ni bilo vprašljivo in se oče datuma že “veseli”, da se zadeva razčisti.

Najlepša hvala za vaš trud.

Lp

Ponovno pozdravljeni,

včeraj je oče končno dočakal punkcijo prostate, danes pa po pošti prejel naslednje:

TRUZ: Volumen prostate 22 cm, je pravilna, homogena, omejena, nesuspektna, vezikuli bp

Naredim uz biopsijo prostate, vzamem vzorce tkiva iz vsakega lobusa po 4 in pošljemo na hist. pregled.

Sedaj nas pa čaka dolgo čakanje na rezultat in upamo na najboljše!

Ponovno pozdravljeni,

danes tri tedne po biopsiji je oče izvedel, da so mu nekaj našli, se pa ne ve točno kje in kaj oz. da karkoli je, je v začetni fazi oz. zelo majhno. Baje, da na prostati ni videti nič.
Doktor mu je po telefonu povedal, da mora na nadaljne preiskave (uz trebuha oz. na pregled vseh notranjih organov, da se najde izvor).

Zanima me, ali je možno z biopsijo prostate ugotoviti, da je rakav kakšen drugi organ?
Ali povišan PSA določa le bolezen prostate?

Vse skupaj nam je malce “čudno”, zato vas prosim, če nam lahko razložite kaj se dogaja, če se po zgoraj napisanem sploh, da kaj razbrati.

Hvala

LP

Spoštovani!

PSA (pri moških) govori samo o dogajanju v prostati.

Besedna zveza “pregled vseh notranjih organov” je nenavadna, vsak pregled nekaj pokaže, nakaj pa ne, noben pregled ne pokaže “vsega”.

Teoretično lahko biopsija prostate ugotovi tudi kaj drugege (v prostati je lahko sistemska specifična okužba in podobno…), v praksi pa se to sicer zgodi (npr. spominjam se diagnoze tuberkuloze iz biopsije prostate), vendar zelo redko.

Morda kdaj podobno razlagamo, če je najti začetni rak (npr. 1 stebriček Gleason 6…), pa ne vemo, ali bi predlagali operacijo ali opazovanje. Ampak pri starosti (za raka prostate relativni mladosti) 58 let je vsekakor smiselno natančno razmisliti – pred njim bi moralo biti še veliko let in zato se pri mladih (pod 60) bistveno bolj agresivno odločamo za zdravljenje kot npr. v starosti nad 75 let.

Ljudje so različni – nekateri nočejo vedeti, kaj smo jim našli, želijo, da se jim ne pojasni…
Po vaših dosedanjih opisih pa se zdi, da pri vas ne gre za to (seveda pa ne vem) – najbolj enostavno pač je, da se gre tja, kjer je bila opravljena biopsija in se pridobi kopija histološkega izvida. Edino na osnovi te se je mogoče nato pogovarjati naprej. Pri nas npr. omogočimo pridobitev kopije histološkega izvida vsakemu, ki to želi in zahteva – to potrebuje, če se npr. odloči za zdravljenje drugje, če išče drugo mnenje (ki je v vsakem primeru koristno) itd.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,

oče je bil tako zmeden, ko je govoril z dokotrjem, da je vse pomešal.

Danes imam pred seboj izvid biopsije, ki ga prepisujem:

Desno (stebrički od 1 do 4)
Fokus dobro diferenciranega adenokarcinoma prostate (premalo za določitev gleasona)) v stebričku 1.
V preostalem regularno oz. hiperplastično tkivo prostate.

Levo ( stebrički od 5 do 8)
V pregledanem ni tumorske ali sumljive rašče. Regularno ali hiperplastično tkivo prostate.

Doktor mu je izdal napotnico za CT obdomna in scintigrafijo skeleta.

Po prejetih izvidih se bo dr. odločil kako naprej. Omenil je samo opazovanje oz. operacijo.
Oče je takoj rekel, da ni za to, da se opazuje, ker z opazovanjem se samo verjetno ne bo nič pozdravilo, zato bi želel na operacijo takoj, ko bo le mogoče.

Po prejetih izvidih bo tudi poiskal drugo mnenje, da se lažje odloči.

Prosila bi še za vaše cenjeno mnenje.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Skoraj gotovo je, da scintigrafija okostja in UZ ali CT ne bosta pokazala nič (vsaj nič v zvezi s prostato), če je PSA pod 10. Bosta pa pokazala, kolikor lahko pokažeta, da ni posebnosti na drugih organih (morebitnih drugih bolj nevarnih tumorjev – pa še v tem primeru najpogostejši tumor, to je tumor črevesa – ni viden na tej preiskavi in je potrebno opraviti vsaj analizo krvi na blatu – pač pri vsakem, starejšem od 50, to nima zveze s prostato).

Opazovanje pomeni, da ponovimo biopsijo prostate takoj, ko začne PSA naraščati in v vsakem primeru čez leto dni. Za opazovanje se načeloma ne bi smeli odločiti, če nismo prej opravili saturacijske biopsije prostate oziroma vsaj še enkrat ponovili biopsijo – kljub po oceni UZ zelo majhni prostati (22 ml, če drži, kar piše nekje zgoraj), bi se sam za opazovanje vsekakor odločil zgolj potem, ko bi opravil ponovno biopsijo z odvzemom vsaj 12 vzorčkov. In če ta ponovna biopsija raka ne bi več našla ali pa bi ga našla samo v majhnem delu enega stebrička na istem mestu, kot ga je našla prvotna biopsija, bi resno razmislil o opazovanju (torej ponovni ponovitvi biopsije najkasneje čez leto dni) – do takrat pa PSA na 3 mesece in sicer normalno življenje.

Obstaja namreč majhna možnost, da pri operaciji patolog ne najde raka (kar pa ni nič nenavadnega – nikoli ne more pregledati cele prostate in v tem primeru je prognoza najboljša.

Sicer pa pri moškem v dobri kondiciji in s pričakovano življensko dobo še več kot 20 let, vsekakor velja razmišljati o tako imenovani “nerve sparing” radikalni prostatektomiji (odprto, laparoskopsko ali robotsko), ki je mogoča in smiselna, dokler je rak še v začetni fazi, kasneje pa je vse težja in manj uspešna.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni ponovno,

kot “naročeno” je oče ravno te dni dobil po pošti vabilo od “SVIT-A”, saj je minilo ravno dve leti od zadnje analize blata, tako da bo poleg zgoraj omenenih preiskav, opravil še to.

Naslednji teden ima datum za CT abdomna ter scintigrafijo skeleta, tako da bomo v kratkem vedeli pri čem smo.

Začel se je fizično pripravjat na operacijo. Veliko hodi (nordijsko), kolesari, dviguje uteži. Končno se je začel bolj zdravo prehranjevati, saj namerava izgubiti tudi par odvečnih kilogramov.

Na zadevo gleda dokaj optimistično, čeprav ima “črne” trenutke”, kjer pravi, da je z njim konec. Vsekakor ga bojo morebitni dobri rezultati Ct-ja ter scintigrafije okorajžili.
Edina črna točka je ta, da ne želi vedeti, kaj ga po operaciji čaka, verjamem pa, da mu bo doktor, ki ga bo operiral vse to obrazložil, ko bo čas.

Gospod doktor, zanima me, če tudi vi opravljate samoplačniške preglede, da bi oče z vsemi izvidi prišel še do vas,

Hvala za vse

Lep pozdrav

Spoštovani!

SVIT je zelo pametna stvar – tudi to je potrebno opraviti – rak črevesa in prostate sta dva najpomembnejša in najpogostejša raka, ki ju lahko z zgodnjim odkrivanjem pravi čas najdemo in rešimo. Nimata pa med seboj nobene povezave.

CT in scinti 99.9% ne bosta pokazala nič.

Vprašanje je zgolj način operacije (robotska?, laparoskopska?, klasična?).

Ni pametno ne razmišljati o tem, kaj bo – smiselno se je pripraviti – to pomeni izboljšati fizično kondicijo, da bo okrevanje po operaciji čim boljše in hitrejše: zdravo življenje (kar pa ne pomeni stradanja!), morda vnaprej vaje za medenično dno (Keglove vaje vsak dan – ne med uriniranjem, ampak izven tega, vsaj 3 serije dnevno). O tem, kakšno vrsto zdravljenja izbrati, se je mogoče odločiti zgolj, če veš za prednosti in slabosti enih in drugih. Kadar je stanje resno (npr., če bi imel več pozitivnih stebričkov in Gleason 8), takrat ni kaj izbirati. V njegovem primeru pa se zdi, da so vse možnosti odprte, da je nejverjetneje prognoza dobra, zelo dobra, zato je pomembno, da se stvar izpelje tako, da bo čimmanj posledic.

Urološko svetovanje – CenterUROL

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,

(Končno) se vam spet oglašam. Je trajalo kar dolgo preden je oče dobil vse izvide, saj je bil doktor urolog na dopustu in smo kar nestrpno pričakovali njegov prihod na delo 🙂)
Torej, scintigrafija skeleta ter CT abdomna sta OK, izvid SVIT-a je tudi prispel in je negativen. Sedaj smo si malo oddahnili.

V družini smo postali že mali strokovnjaki urologije, po dolgem in počez smo preučevali to malo žlezo, ki nam je obrnila življenje na glavo 🙂) Dobro, da živimo v obdobju interneta, da lahko “poguglaš” in najdeš koristne informacije, ki ti pomagajo pri odločitvi “kako naprej”. Tudi izkušnje pacientov povedo veliko, brez vas, bi bili pa čisto izgubljeni!
No, odločil(i) se (smo) je (se) – tudi po posvetu z osebnim zdravnikom, ki je izdal napotnico za operacijo, da je najprimernejša robotska operacija, v Celju.
Smo pa doživeli hladen tuš, ko smo izvedeli, da je čakalna doba, 3 mesece! Odkar je bil naš predsednik g. Turk robotsko operiran, se je drastično povečalo število pacientov, ki želijo pod nož robota 🙂

Datum za prvi pregled pred operacijo je dobil v začetku septembra. Zanima me, kaj se se pravzaprav na tem pregledu dogaja, razen pač pregled dokumentacije?

Gospod doktor, najlepša hvala za vse! Če ne prej, se oglasim, ko bo operacija mimo.

Še enkrat hvala!

Lep pozdrav

Spoštovani!

Raki so medseboj različni: pri nekaterih (npr. nekatere vrste raka mehurja) se res mudi, pri drugih pa se ne mudi. Glede na vaše podatke (izvid biopsije) se zdi, da čakalna doba 3 mesece ni noben problem in ni pričakovati, da bi bolezen v tem času napredovala. Ta doba pravzaprav sploh ni dolga, saj to pomeni, da bi bil najbrž že letos operiran. Na osnovi podatkov, ki ste jih dosedaj zgoraj navajali, se to zdi povsem sprejemljivo, primerno in dobro, pa tudi čakalne dobe pri večini drugih (ne-robotskih) ponudnikov te operacije v Slo vsaj enako dolge ali daljše.

O čem se boste pogovarjali v Celju – enako kot povsod – pregledajo se dokumenti, pogovori se o morebitnih zapletih, dogovori se o postopku, da bolnik vsaj približno ve, kaj lahko pričakuje, koliko časa bo v bolnišnici itd. Ugotovi se, ali mora morda opraviti še kakšne preiskave, kar pa v vašem primeru najverjetneje ne bo potrebno.

Sam robot nima za bolnika nobene prednosti pred kvalitetno izvedeno laparoskopsko ali odprto operacijo. Ima pa bistveno prednost za operaterja, saj se ta med robotskim posegom mnogo manj fizično napreza, zato se morda lahko, če gre vse po sreči, bolj posveti kakšni podrobnosti, detajlu operacije, kar bi teoretično lahko prispevalo k boljšemu izidu, vendar tega nikjer, razen v reklamnih in marketinških prispevkih, še niso potrdili. Če gre zares in je potrebno odstraniti bezgavke v širino, se navadno za robotski poseg ne odločijo – take operiramo odprto, klasično, nekateri pa tudi laparoskopsko. Po vašem opisu, ko gre za začetni rak, torej ni potrebna resna limfadenektomija, pa je izbrani način vsekakor zelo primeren.

Ne pozabite na vzdrževanje psihofizične kondicije do operacije, ki se je ni treba bati, saj je rutinska in jo opravljajo tudi specializanti na vseh uroloških oddelkih v Sloveniji. Vso srečo in lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,

tokrat se vam javljam z novico, da očeta ne bojo (še) operirali.
Po posvetu z dr. Poteko, sta se odločila le za opazovanje ter za ponovno biopsijo takoj po novem letu (6 mesecev po prvi biopsiji). Če bo takrat stanje isto, se bo nadaljevalo z opazovanjem, sicer sledi operacija.
Dr. pravi, da je rakavega tkiva “premalo” za operacijo in, da tudi, če se preloži za 6 mesecev, ne bo nič narobe.

Kakšno je vaše mnenje o sprejeti odločitvi?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

V odgovoru 24.7. sem že povedal vse, kar v tem primeru menim o opazovanju. Prosim natančno preberite prejšnje odgovore.

Menim, da je načeloma (če odmislimo relativno visok PSA in neugoden indeks) vsekakor odločitev smiselna. Iti operirati na tak izvid biopsije pomeni tveganje, da patolog ne najde raka v preparatu. Ponovitev biopsije v pol leta pomeni, da pravzaprav ne tvegamo veliko, saj je to tako ali tako redni datum za novo biopsijo.

Opozoril pa bi, da bi po mojem mnenju bilo vsekakor smiselno pri ponovljeni biopsiji odvzeti več kot 8 vzorčkov, ali pa bi razmišljal (sam bi se tako odločil) celo o eni od tehnik usmerjene biopsije (ki pa seveda zahteva doplačilo iz bolnikovega žepa, tako kot robotska operacija). To pomeni, da razen sistematično odvzetih vzorcev, biopsijo opravimo tudi iz predelov prostate, ki jih kot sumljive pokažejo različne slikovne preiskave (MR, CTRUS ANNA in podobne).

Mag. Poteko bo, to sem prepričan, upošteval pacientovo željo: če bo pacient rekel – težko se zbujam vsak dan z mislijo, da imam raka – hočem, da mi ga date ven, potem se bosta tako tudi odločila. Po drugi strani pa je nujno, da ga je natančno seznanil z opazovanjem, o tem sem vam tudi sam že pisal. Odločitev o ponovitvi biopsije čez pol leta se zdi v danem primeru zelo razumna.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]