Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Razlaga izvida MR glave po Covidu

Razlaga izvida MR glave po Covidu

Pozdravljeni,

pred dvema mesecema sem prebolel Covid, od takrat na desno uho ne slišim skoraj nič, samo piska in šumi. Bil sem na pregledu pri specialistu ORL kateri me je napotil na MR glave. Naslednjo kontrolo imam šele septembra zato vas prosim za kratko razlago MR izvida. Hvala in lep pozdrav.

Izvid:

Na FLAIR in T2 sekvencah ni vidnih hiperintenzivnih lezij.

Pontocerebelarna kota sta prosta. Superiorni semicirkularni kanal desnostransko v anteriornem delu ni viden

na CISS sekvenci – obliteriran? artefakt? Svetujem MR kontrolo. Preostale strukture notranjega ušesa ter 7. in 8.

možganski živec so primerni obojestransko.

Likvorski prostori so primerni, pomikov ali utesnitev ni.

Venski sinusi so prehodni.

Zadebeljena sluznica desnega maksilarnega sinusa in etmoidalnih celic.

Orbita in preostale obnosne votline so primerne.

Mastoida sta pnevmatizirana. Majhen izliv v desnem mastoidu.

 

Pozdravljeni,

natančnega izvida meritev sluha niste napisali. Tudi ne omenjate, ali je do izgube sluha prišlo nenadoma – v tem primeru zdravimo s kortikosteroidi (do največ 1 meseca po izgubi).

Delno je lahko slabši sluh na račun vnetja sinusov in zastoja v mastoidu desno, namreč zadebelitev sluznice Evstahijeve tube in slabša prezračenost desnega srednjega ušesa, lahko celo zastoj tekočine. Delno lahko Covid povzroči tudi zaznavno izgubo sluha – okvaro notranjega ušesa.

Na vaših MRI slikah naj bi se slabše videla svetlina (lumen)  zgornjega polkrožnega kanalčka, ki je del ravnotežnega organa. Niste omenili težav z ravnotežjem, zato naj vas omenjeno zasenčenje kanalčka ne skrbi, morda je le napaka v sliki (artefakt). Kot so svetovali, je smiselno ponoviti MRI temporalnih kosti čez cca pol leta.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close