Najdi forum

Ravnanje učiteljice

Lepo prosim za nasvet, vaša mnenja, saj sama dvomim vase…Sem v 38 tednu nosečnosti in se bojim, da mi čustva meglijo razum:)
Sin je star 10 let, obiskuje 4. razred.Je odličnjak, sportnik, z njim ni nekih težav.
V petek je prišel iz šole, čisto iz sebe, pol ure je jokal, sploh ga nisem mogla umirit…
Potem mi je zaupal kaj se je zgodilo. V šoli imajo namreč eno takšno skrinjico, kamor lahko vsak učenec vrže listek z napisano pohvalo, pripombo…seveda anonimno.
In te pohvale/pripombe/mnenja učiteljica prebere na razredni uri(enkrat tedensko).
In v petek je prebrala list z naslednjo vsebino:
(ime mojega otroka) je grd kot smrt in zaljubljen v (ime njegove sošolke).
Sina je zelo prizadelo, saj se sploh ni mogel branit, glede na to, da niti ne ve, kdo je to napisal in še ker je resnično zaljubljen v to sošolko.
Doma je rekel, da ne bo šel več v šolo, ker se bomo konec junija selili, je vztrajal, da ga morem prepisat na drugo šolo…v glavnem taka reakcija, ki je še z njegove strani nisem doživela.
Ogromno se pogovarjava, razložila sem mu, da to ni način, da ko pride do težave, da pred njo bežimo…on pa vztraja, da ne gre več v šolo.
Cel vikend ga boli trebuh, skratka čisto je prizadet.
Moj namen je, da grem v ponedeljek v šolo se pogovorit z učiteljico, saj se mi ne zdi pošteno, da take stvari sploh bere na glas.
Razumem, da ne more vplivat na to, kaj bo kak učenec napisal a vseeno žaljenje glede videza ne spadajo v to škatlo.
Razumela bi, če bi otroke opozorila, da listki z naslednjo vsebino niso primerni a mislim, da bi vseeno morala spustit sinovo ime.
Moj je rekel, da tako pač je, da otroci so lahko zelo kruti…se strinjam a vseeno se mi zdi zelo napačno ravnanje njegove razredničarke.
Povejte vaša mnenja, prosim.

Hvala!

Tudi jaz bi šla v šolo, kajti meni se zdi, da učiteljica prebere tako pismo žaljenje otroka. Če bi bila jaz učiteljica, bi tako pisemce prebrala brez imen kot dokaz neprimernega izražanja. Poleg tega pa bi eno od oddelčnih ur namenila strpnosti in osnovnemu obnašanju in kulturnemu izražanju mnenj.

ja, pojdi se pogovorit. Sicer pa malo počakaj, nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha..Verjamem pa ,da je sinu grozno, ko je to bilo prebrano pred celim razredom, otroci so pač občutljivi, sploh če so “zaljubljeni”..
Probaj vse vzet mirno in ne razburjaj se preveč, saj si tik pred porodom!

Tega ne bi smela učiteljica brati na glas. Zato pa je učiteljica, da vzgaja in presodi, kaj je ok in kaj ni. Povej ji za reakcijo otroka in da je prizadeta cela družina. Tudi če bi prebrala brez imena otroka, bi sigurno otroci med seboj ugotovili, na koga se je nanašalo, saj se največkrat pisec sam izda in hvali. Meni se to zdi skrajno neprimeren odnos učitelja. in na kaj se je ta pripomba sploh nanašala? A je dovoljeno v tisto skrinjo metat vse, kar se komu zazdi? Po mojem mnenju ta skrinja nima prav nobene pametne vloge, če lahko vanjo otroci mečejo vse, kar napišejo med svojim dolgočasjem. Če je bila učiteljica tako pametna, da je izpostavila tvojega otroka, naj zdaj izpostavi še pisca in ta naj se opraviči fantu.

Po eni strani niti ni narobe, da se je to zgodilo. Življenje zna biti včasih neverjetno kruto, zato je del odraščanja navajanje na to oziroma sprejemanje tega. Po drugi strani pa menim, da učiteljica takšnega sporočila ne bi smela prebrati, saj jih bere ona prav zato, da lahko izloči neprimerna sporočila.

No končno ena, ki ima res razlog da gre do učiteljice. Kakorkoli gledano, ne bi smela prebrat pred celim razredom – nikakor.

Učiteljica bi to sporočilo lahko izločila že z argumentom, da anonimnih sporočil ne bodo prebirali.

Skrinja je narejena s tem namenom, da vanjo mečejo ANONIMNA sporočila.

Skrinja je najbrž bila narejena z dobrim namenom, da učenci opozorijo na problem, čeprav se nočejo osebno izpostaviti. Vendar če pisarijo take zadeve, je čas, da se stvar ukine. Po drugi strani pa je morda bil to edini papirček s takim sporočilom in morda učiteljica niti ni sama prebrala v celoti sporočila, pač pa je takoj začela glasno brati. In ko je prišla do polovice, je bilo že prepozno, da bi kar prekinila. Ne vem, ugibam. Morda je po tem, ko je prebrala, tudi ostro obsodila tako pisanje. Tega ne vemo.

Vsekakor pojdi v šolo in ugotovi, kaj je bilo. Če je učiteljica zadevo prebrala, čeprav je že prej videla, kaj piše, je to neodgovorno. Jaz bi ji tudi tako povedala.

Drugače pa poskrbi, da bo otrok vseeno šel v šolo. Še marsikdaj mu bo kdo kaj nesramnega rekel pred vsemi in marsikdaj se bo moral soočati s človeško grobostjo. Če ga zdaj celo res prepišeš in ga poskušaš obvarovati pred vsem, bo to zanj predvsem slabo. Zbrati mora notranjo moč, da se zoperstavi takim bedarijam in da ne podleže vsakič, ko ga bo kdo zafrkaval. Del odraščanja.

Najlepša hvala za mnenja.
Sina definitivno ne mislim prepisat, saj sama tudi menim, da se bo v življenju moral soočit še z veliko večjimi težavami.
Me pa boli, da je učiteljica ravnala skrajno neprofesionalno…Ko je prebrala, je sicer obsodila napisano, pa vendar je bila škoda takrat že narejena.
Težko mi je gledat sina, sploh ta vikend je grozen, saj se je zaprl vase, v svojo sobo, ne želi ven na sonce igrat nogomet, čeprav mu ogromno pomeni(ga tudi trenira), večino leži na postelji, toži za bolečinami v trebuhu in bere…
Danes gremo definitivno ven, če drugače ne, vsaj na sprehod.
Bom pa vsekakor šla v šolo, razčistit zadevo.
Še enkart hvala vsem za mnenja!

Seveda se pogovori z učiteljico – a se sploh zaveda, kako kruto je prizadela svojega učenca?

Sinu pa povej, da bo najbolj kul izpadel, če gre jutri normalno v šolo in se obnaša ko da se ni nič zgodilo. Če bodo anonimni “junaki” videli, kako so ga prizadeli, bo njihov cilj dosežen.

Ampak ta učiteljica pa je res… kruta, da ne rečem kaj hujšega.

Moje mnenje? Ob branju tvojega posta se mi je dvignil pritisk. Če bi učiteljica (ma kaj učiteljica, navadna koza je) to naredila mojemu otroku, bi šla v šolo in z(a)norela. Pa tudi ravnateljico bi obvestila. Še iz svojih šolskih dni imam alergijo na t.i. učitelje, ki svoje komplekse zdravijo na učencih. Samo da se takrat ni “spodobilo” nič reči in smo bili tako učenci kot naši starši največkrat tiho. Hvalabogu se je to spremenilo.

Se pa strinjam s Frcinim zadnjim odstavkom.

Jaz pa sem prepričana, da se bo ta učiteljica iz srca opravičila mami in bo rekla, da če bi sama prej videla kaj je pisalo, tega ne bi na glas prebrala. In da bo od zdaj naprej ali ukinila tisto skrinjo ali pa najprej sama potiho prebrala kaj piše.

je pa vseeno tvoj sine malo preobčutljiv. Kaj vse mu bo kdo še izrekel. Če zato ne bo hotel v šolo, bo še hudo. Navadite ga na to, da obstajajo različni ljudje in da znajo biti mulci kruti.

Aja, pa še to. Jaz tega, da je učiteljica šele na sredi stavka videla, kaj piše, ne kupim. To se normalno pismenemu človeku morda lahko zgodi ob branju daljšega, zgoščenega sestavka. Če pa je na listu en sam stavek, ga možgani receptirajo takorekoč v delčku sekunde, še preden človek sploh odpre usta. Saj odrasel človek vendar ne bere črko po črko ali besedo po besedo, da bi šele potem, ko prebere naglas vedel, kaj je sploh prebral.
Poudrajam, govorim za normalno pismene ljudi, kar predvidevam, da učitelji so.

Se popolnoma strinjam, če gre za to, da si pri stvari, se pravi pri branju dotičnega. Če pa možgani razmišljajo o čem drugem in delaš nekaj avtomatično, pa se to hitro zgodi. Tudi jaz večkrat delam dve ali celo tri stvari hkrati. Nekaj berem, mislim nekaj drugega, pa še kuham zraven, npr. In se šele čez čas zavem, kakšne bedarije sem brala. Če je bila učiteljica z mislimi povsem drugje, brala pa je čisto avtomatično (mogoče zato, ker do sedaj ni naletela na nobeno neprimerno sporočilo), se to zlahka lahko zgodi.

Jaz pa se bolj nagibam k temu kot pa k možnosti, da je učiteljica nalašč na glas prebrala, kar je pisalo. Kar bi jo postavilo v hudo neugodno luč. Najmanj popolnoma neobčutljiva bi morala biti za otrokovo počutje – kar bi se najbrž videlo tudi pri njenem drugem delu. Ali pa bi to naredila nalašč zato, ker je tudi ta fant velikokrat sposoben zmerjati druge otroke. Torej da bi tudi ta fant videl, kako se drugi počutijo, če jih tako zmerjaš.

Kakorkoli je že to prebrala, meni se zdi, da bi učiteljica morala vedeti, da se v tej škatli lahko pojavi tudi kaj “neumnega”. In vedno bi morala pred glasnim branjem vsaj preleteti zadevo. Vsaj jaz se pred javnim nastopom vedno pripravim, če pa dobim tam nekaj, o čemer ne vem nič, si vzamem minutko in preletim. Toliko pa odraslim menda že delajo možgani, da tudi gledalci “dovolijo” nekajsekundni odmor.

Mogoče je, da je to prebrala zanalašč in na podlagi tega otrokom dala lekcijo. Imena pa res ne bi bilo treba izpostavljat, če ga je pa že, naj pa najde zdaj krivca in naj se opraviči. Tudi če je na koncu izpadlo vse pozitivno in so otroci bili kregani, je fant upravičeno prizadet. Za moje pojme ni izvedla tako, kot bi morala.

Ja, če ni bila pri stvari med branjem, je naredila napako, ampak ta napaka je človeška. Seveda bi morala biti pri stvari, ker je vedno možno, da pride vmes kaj takega, kar ni za branje. Napaka pač, nikakor pa ne nekaj, zaradi česar bi morali reči tej učiteljici, da je krava in koza in da uživa v mučenju otrok.

In seveda obstaja tudi možnost, da je nalašč prebrala na glas, zato da bi dala lekcijo, česa se ne dela. Vam je padlo na pamet, da je morda pa učitejica zamenjala imena? Kaj, če je tale fant od zaskrbljene mamice, ki je tudi zaljubljen v dotično deklico, pravzaprav napisal tole sporočilce, ki pa se je glasilo na ime nekega drugega fanta (slabega učenca, ne odličnjaka, nepriljubljenega ipd.), ki tudi rad pogleda za tisto deklico? Kaj če je učiteljica, ki svoje učence dobro pozna, točno vedela, kdo je napisal sporočilo, in je nalašč zamenjala imeni. Pa je ta fantič, ko je njegovo sporočilo prišlo kot bumerang nazaj k njemu, zgubil živce, ker pač ni navajen, da se ga takole privoščijo, kot si on upa privoščiti si druge. Ali bi se vam tudi v tem primeru zdela ta učiteljica koza in nesramna sadistka, ki nalašč muči otroke?

Nočem reči, da je to res, zaskrbljena mamica, hočem samo nakazati, da pravzaprav ne vemo, kaj je bilo na stvari in da nima smisla obtoževati učiteljice brez pogovora z njo. Naši otroci pa se nam tudi lahko zdijo krasni, odličnjaki, super priljubljeni … in nas kakšno njihovo ravnanje v šoli lahko izredno preseneti. Torej pot pod noge in v šolo, tam boš izvedela, kaj je na stvari.

Ma ni neka posrečena zadeva ta skrinja. Otroke bi na razrednih urah raje učila na glas in naravnost povedati, če jih kaj moti in če bi radi kaj spremenili, pa tudi pohvale in graje. Spodbuja naj jih, da se pogovarjajo drug z drugim, tako da bodo znali izraziti in tudi sprejeti kritiko (ali pohvalo). Ne pa da otrokom daš možnost, da v neko skrinjico vržejo listek, na katerega napišejo, kar bi radi nekomu povedal, pa si NE UPAJO, tisti drugi pa se nato zaradi teh besed od sramu in žalosti za cel vikend zavlečejo v posteljo. Se mi zdi, da v življenju to ne funkcionira tako.

Čisto možno. To bi pa zadevo postavilo v popolnoma drugo luč.

Samo to se sprašujem kaj šele bo. Če že zaradi takih stvari letite v šolo, boste za vsako. Ne rečem, da je lepo, ampak šele 4 razred, a veste da ima OŠ 9 razredov, počakajte še malo pa boste videle, kaj vse se bo dogajalo.Občutljivčki – pretirani – bodo še zelo ubogi.

Učitelj ali pa učiteljica

Oni imajo vedno prav….
tako pač to je…

New Report

Close