Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Rast prvih zobkov –kako lahko pomagam?

Rast prvih zobkov –kako lahko pomagam?

Naša punčka dobiva prve zobke (4 mes), dlesni so napete, tipajo se špičke, ena je tik pred tem, da predre dlesen. Hujše težave v zvezi s tem (jok, slinjenje, tlačenje rok v usta, bruhanje sline) trajajo dva dni in postalo je že prav neznosno. Slinjenje in tlačenje rok v usta se je po malem začelo že kak mesec prej. Pred dvema dnevoma sem pregledala stare poste in našla da pomaga Calgel in Balsami primi denti. Kupili smo Calgel, a ne pomaga. Zdi se mi, da edino kar pomaga je Lekadol sirup in če jo kaj za hip zamoti (kakšna igrača, risanka, nošenje po rokah). Kaj lahko še storim? Kaj je pomagalo pri vaših malčkih?

Pri nas – zal – enako kot pravis: nic, 2x smo v najhujsih vecerih uporabili Calpol sirup, kjer v navodilih pise, da se ga sme dati tudi pri bolecem izrascanju zob, vendar mi je deloval bolj kot kaksen lahek “narkotik”, ki otroka v celoti umiri, da zaspi, zato ga kasneje nismo vec dali. Od gelov smo preizkusili Calgel in Dentinox – noben ni pomagal vec kot minuto ali dve, od grizal ogromno (pri enih nam sloh ni jasno, kako izdelajo tako debela, saj niti v usta ne gredo?), tudi ohlajenih, pa korencek za grickat, vendar otrok (vsaj nas) pri 4h mesecih sploh seni znal “grickat”, pa hladen moker slincek je tu in tam pomagal par minut.

Stari smo 6.5 mesecev in imamo 4 zobe (nadaljnja 3 mesta pa so ze prav belo nabuhla), prva 2 (4 mesece in 4 mesece in pol) zobka je bil pravi revez. Hudo je jokal, tako zelo, da sem bila jaz prepricana, da so spet kolike, ki so se priblizno 10 dni prej ze koncale. Naslednja 2 sicer ni vec tako kricavo jokal, je pa se vedno jokal, ihtel in ni hotel jesti. Upam, da bo z vsakim zobkom manj obcutljiv, res je prva dva dobil zelo zgodaj – morda tudi zaradi tega se toliksna obcutljivost.

VesnaD

Najlepša hvala za vaše izkušnje. Če slišis izkušnje drugih, ti je vsaj malo lažje.Ni kaj, bomo pač morali malo potrpeti.

Lp.

Naš je sedaj star skoraj 13 mesecev in nam izraščajo zobki od 4.meseca naprej.
Ko je bil star 5 .mesecev je dobil prva dva in nato vsake dva meseca dva zobka.Sedaj jih ima 8.In ti povem da v tem času nismo spali ponočo skoraj nič.Ko so ga mučili zobki ( 2 do 3 tedne) je ponoči zelo slabo spal, se premetaval, stokal, jokal in zbujal na uro ali dve.Čez dan ga pa ni skoraj nič matralo, razen da si je vse tlačil v usta ( pri 6 do 9 mes.)Sedaj pa mu izbijajo kotniki in sta mu že oba predrla dlese na eni strani in so še čisto majhne špičke.To ga zelo matra čez noč, čez dan pa ne.Mu smo mu mazali dlesni z calgelom pa ni pretirano pomagal.Sedaj pa mi je sorodnica poslala en avstrijski gel za dlesni ( mislil da se reče dentogel nisem pa sigurna) in a mu res kar pomaga.Ko mu namažem dlesni je mir vsaj dve uri včasih pa celo več.Ta gel malo omrtvi dlesni in ne čuti take bolečine (sem si probala namazati).Pri nas se pa dobi v drogeriji Muller.
Calpola pa mu nisem in mu niti ne bom nikoli dala, ker sem proti vsem zdravilom, razen če je bolan.
Mislim da moramo biti samo potrpežljive in jih pocartat ko jih matra.
Drugače pa sem dala našemu recimo žemljico v skrinjo za par minut in jo je potem glodal, ker je bila hladna,ali pa sem dala plenico v skirnjo za par minut in jo je grizel, da mu je hladilo dlesni.

Cao,
samo na hitro imam še toliko časa, da napišem, da mojemu sinku, star 13 mesecev (ponoči iste težave) pomaga zaenkrat samo gel Dentinox, ki ga je gotovo omenjala že Alja. Mi ga kupujemo v tujini, če pa ga imajo pri nas, toliko bolje. Kupi in probaj!
Veliko sreče!