Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak-odstranitev želodca

rak-odstranitev želodca

Mojemu očetu so pred pol leta odkrili rak želodca in že čez dober teden so ga operirali. V celoti so mu odstranili želodec in dvanajsternik. Operacija naj bi dobro uspela, dodatne resne težave pa je nato povzročila še MRSA. S to bakterijo se je 7 tednov boril na intenzivni negi in bitko dobil. Na žalost pa je pri tem izgubi 30 kg.
Soočiti se je moral z veliko oslabelostjo, zaradi izgube želodca pa tudi s povsem novim načinom prehranjevanja.
Sledila so vsakodnevna obsevanja, ki so jih prekinili zaradi težav s srcem , vendar mu je onkolog zagotovil, da zdravljenje poteka uspešno.
Vendar pa pri njem, vse pogosteje, čeprav kar vidno izžareva voljo in upanje, opažam obup. Nikakor mu ne uspe nazaj pridobiti vsaj delček moči ali kakšnega kilograma. Hrana se mu ustavlja, velikokrat bruha in ima krče v trebuhu. Poleg ostale hrane (majhni – res zelo majhni in pogosti obroki), redno vsak dan popije tudi 1/2 litra Nutricomb-a. Če je le mogoče se zaposli z lažjim delom na vrtu ali pa se le odpravi na kratek sprahod.
Mama se trudi okoli kuhinje, vendar nikoli ne ve kaj pravzaprav naj mu skuha.
Ali obstaja spisek prepovedane in dovoljene hrane za bolnike z odstranjenim želodcem? Katera dieta bi bila primerna zanj?
Kaj naj naredimo, da se mu povrne vsaj malo moči? Mislim, da bo šel v kratkem v toplice, kjer pričakujemo nekaj izboljšanja, ne vem pa, če bo tam zanj ustrezna – predvsem dovolj pogosta prehrana.
Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
Lilijana

Draga Lilijana,

s težavami, ki jih opisujete, se po resekciji želodca srečuje skoraj vsak bolnik. Ker želodec ne predstavlja le pomembnega člena v procesu prebavljanja hrane, marveč je tudi prva prepreka za zaužite bakterije, se lahko pojavljajo zapleti tudi z okužbami. Ker v prebavilih ni več želodčne kisline, ki bi pokončala določene nezaželjene bakterije, se ti ljudje pogosteje okužijo z bakterijami (tudi nevarno MRSA). Torej pozornost pri prehrani, ki naj bo bakteriološko neoporečna, ni odveč zlasti, ker omenjate “težave s srcem”, bakterijska okužba pa lahko na srcu povzroči dodatne zaplete. To pomeni, da se je potrebno izogibati surovemu mesu, jajcem (in jedem iz surovih jajc) in premalo opranemu sadju in zelenjavi.

Ker je želodec tudi mišični organ, nekakšna vreča, v kateri se hrana nekaj časa presnavlja, preden potuje naprej, predstavlja dodatno težavo pri odstranitvi želodca bruhanje. Ravno zato je priporočljivo, da so obroki karseda majhni. Bolnik naj se hrani karseda mirno in v pokončnem položaju (ne leže!). Ob hranjenju naj ne uživa dodatne pijače. Dieta naj bo “lahka”. Alkoholnim pijačam naj se oče izogiba, navadno pa bolniki, ki jim je bil odstranjen želodec, tudi ne prenesejo mleka. Lahko pa uživajo kislo mleko, jogurt itd. Opustimo tudi živila, ki vsebujejo veliko količino sladkorjev in škroba (npr. žgance), stročnice in grobo zelenjavo. Če ne prenese surovega sadja in zelenjave, nadomeščamo vitamine z ustreznimi pripravki.

Kakšno je stanje prehranjenosti vašega očeta, se posvetujte z njegovim zdravnikom. On vam bo tudi lahko svetoval glede diete, posebej prilagojene očetu ter bo določil postopno dvigovanje teže (če je resnično podhranjen).

Opažam, da za očeta skrbite vzorno, vendar pa se on s svojo boleznijo težko sooča in je zaskrbljen. Ker zdravljenje očitno dobro napreduje, ni razloga, da bi bil potrt. Skušajte ga vzpodbujati tudi s svojim optimizmom. Njegove težave pri prehranjevanju naj ne bodo deležne pretirane pozornosti, ker so pravzaprav pričakovane. (Če se vznemirite ob bruhanju vi ali mama, to samo poveča njegovo zaskrbljenost.)

Mislim, da se bo glede prehranjevanja v toplicah dalo dogovoriti, skušajte pa seveda tja poklicati po telefonu preden oče odpotuje.

Želim mu veliko sprostitve v toplicah!

Irena

Tudi mojemu očetu (55) so 15.11.2001 odstranili celoten želodec, diagnoza rak. Zaenkrat je še na intenzivni negi, kjer se pogumno bori!! Ko bo prišel domov, bi bili radi vsi kar najbolje pripravljeni, zato bi bila tudi jaz vesela kakršne koli inforamcije o pravilni prehrani po takšni operaciji.

Za vse, ki znajo tudi nemško, sem našla forum, kjer si ljudje izmenjujejo informacije in izkušnje v zvezi s to boleznijo: http://www.krebs-kompass.de/

Lep pozdrav vsem,

Alenka

nova
Uredništvo priporoča

Mojemu očetu so tudi odstranili želodec. Vse lepo in prav. Ampak ko vidi delo, dela. Vendar potem pravi, da ga peče. peče in peče in peče – pravi da takrat, ko se dol pripogiba, naprimer ko pobira krompir. Kaj naj naredimo da ga nebo peklo?
Velikokrat mu z ust kar teče voda, kakor sam pravi. Nima pa nevem krčov ipd.



kaj ko bi se nehal pripogibati in delati?

Podobno je imela moja mama kot imate pri vas Lilijana doma. Moja mama je v toplicah prišla malo k sebi ter tudi do moči,, dokler ni prišla domav, doma je bila spet slabotna in brez moči. Nažalost je mogla potem spet nazaj v bolnico in spet je morala trpeti bolečine v trebuhu in slabost.
Največji šok za mene je bil 11.9.2012, ko je umrla v bolnici :'( pogrešam jo :'(
Težko najdem besede in bom rekel samo to imejte te osebe ki trpijo s tem še bolj radi kot prej in jim stojte ob strani, kajti zares potrebujejo vašo spodbudo.

New Report

Close