Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Seksologija – želiva si spolnosti Rak mehurja in težave po operaciji

Rak mehurja in težave po operaciji

Pozdravljeni !

Pišem vam ker sem zelo zaskrbljena za svojega očeta ki ima 53 let in mu je bil ugotovljen rak na mehurju.
V ponedeljek 12.10.2009 mu je bil opravljena transuretralna resekciji, kjer so mu odstranili tri tumorje (eden večji dva manjša). Po podatkih urologa je bila operacija precej obširna.
Po operaciji pa imamo veliko zapletov že prvi dan so mu zvečer ugotovili krvavitev zaradi katere je bil še enkrat operiran, nato se je stanje normaliziralo.
Naslednji dan ko so mu odstranili kateter pa nikakor ni mogel izprazniti vode iz mehurja, trpel je saj se mu je voda nabirala v mehurju, nakar so mu zopet vstavili kateter in vodo izpraznili.
Danes pa se je spet ponovilo po odstranitvi katetra je trikrat normalno šel na vodo potem pa se je spet zaustavilo in ga je zelo bolelo.
Sprašujem vas kot specialista urologije zakaj se to dogaja ali je to nekaj povsem običajnega ali je nevarno in kje je vzrok da ne more normalno na vodo saj smo vsi čisto preplašeni ker se tako vse zapleta zdravniki pa so zelo skopi z odgovori.
Prosila vas bi če mi lahko na kratko objasnete kaj se pravzaprav dogaja in kaj storiti v primeru, da se mu bo to zgodilo doma, ko bo odpuščen iz bolnice.

Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!
Da ima raka na mehurju, po potrdil ali ovrgel histološki izvid, ki ga najverjetneje še nimate. Histološki izvid bo, v primeru, da gre za raka, opredelil, za kakšnega raka gre in od tam naprej se začno skrbi.
Pri nas navadno po odstranitvi tumorja mehurja kateter pustimo več kot dva dni – seveda pa je to odvisno izključno od tega, kaj je urolog v mehurju videl in kako globoko je rezal. Glede na to se odloči, kako dolgo bo pustil kateter. Nič nenavadnega ni, če se odlušči strdek v nekaj dneh, pa tudi tednih po transuretralni operaciji in ta zamaši kateter ali izhod iz mehurja, če je kateter že odstranjen. To se pogosto zgodi, ko se bolnik napne, npr. gre na blato ali kaj dvigne in podobno. Zato svetujemo mehko odvajanje blata (Donat itd) in uživanje veliko tekočin (čaj, voda), da se mehur izpira. V primeru zamašitve katetra se ta pač prebrizga – zato pa je v bolnišnici, v primeru zapore vode s strdkom pa se kateter pač vstavi nazaj za kakšen dan – po presoji operaterja ali dežurnega urologa.
Upajmo, da se bo to uredilo, da ne bo vnetja in počakajmo na histološki izvid.
Kje so ga pa operirali?

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni !

Iskreno se vam zahvaljujem za odgovor. Operiran je bil v Splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru.
Vi ste v zgornjem linku navedli da bo šele histološki izvid pokazal kaj in kako, nam pa je urolog ki ga je opreiral rekel, da so tumorji zagotovo maligni, da pa je potrebno počakati le histološki izvid, da se ugotovi oblika, vrsta raka. Ali je mogoče po izgledu tumorja oceniti ali gre za maligno ali benigno obliko? Zanima me tudi kdo se odloča kakšno zdravljenje je najprimernejše za določeno obliko raka in kaj menite vi ?
Slišala sem da ste zelo dober specialist urologije zato bi vas prosila če mi lahko poveste kakšne so možnosti ozdravitve, življenska doba po postavljeni diagnozi raka in katera oblika raka je najlažja in katera najtežja. Kaj je zelo pomembo pri sami obliki raka na mehurju ?

Že v naprej se Vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Seveda lahko izkušen urolog oceni, kaj pričakuje, da bo pokazal izvid. Glede na izvid se bo nato sam ali v sodelovanju z onkologi na OI v Ljubljani odločil, kaj vam svetuje naprej. Če tumorji še niso prodrli v mišično plast stene mehurja, bo verjetno svetoval pogoste kontrole, cistoskopije, morda preprečevanje ponavljanja z instilacijami BCG v mehur. V kolikor je kateri od tumorjev že prodrl v mišično plast stene mehurja (T2), bodo verjetno svetovali odstranitev mehurja – cistektomijo. To zahtevno operacijo izvajajo tudi v Šempetru.
Najlažja oblika (prehodnoceličnega raka mehruja) bi bili papilomi (Ta, nizki gradus). Nekje vmes so T1 ali Tis. T2 ali več pa je težka oblika. Vendar patologi to različno opisujejo, pri iskanju drugega mnenja je smiselno, da imate na voljo celoten izvid patologa.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni !

Imam še nekaj vprašanj v zvezi z zgoraj omenjenimi težavami za mojega očeta.
Moj oče je bil po 4 dneh odpuščen iz bolnice vendar z katetrom zaradi problema, ker ni moral normalno sam odvajati vode.Kateter so mu večkrat odstranili in nazaj vstavili. Sedaj so mu rekli da bo imel kateter še en teden in nato mu ga bodo odstranili. Zanima pa me sledeče ko gre na vodo občasno opazi krvavo sluz a je to normalno in na kaj je pomembno biti zelo pozoren?. Naj povem da je pred operacijo imel hemoglobin 140 dva dni po operaciji pa 102 in je bil iz bolnice odpuščen. Kaj se lahko naredi na področju izboljšanja hemoglobina ? Prosila vas bi še če mi na kratko lahko opišete možnosti komplikacji pri odstranitvi mehurja, saj je oče že po transuretralna resekciji imel kar nekaj težav in zapletov. Ali se težava z odvajanjem vode s časoma izboljša ?

Že v naprrej se vam lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!
Ničesar novega na to temo, česar nisem že napisal v prejšnjih prispevkih, vam ne morem napisati.
Nič nenavadnega, da še pomalem krvavi oziroma se odlušči kakšen strdek.
Lahko je hkrati z mehurjem problem s povečano prostato, česar pa ne smemo urejati hkrati, da se ne bi pri resekciji prostate zasejale rakave celice v ta predel. Torej – če bo imel težave s praznenjem mehurja, bodo pač urejali še prostato, vendar je tumor mehurja prioriteta.
Glede hemoglobina. Če ni srčni bolnik, potem hemoglobina pod 80 ne nadomeščamo, če je srčni bolnik (po infarktih itd) pa držimo hemoglobin nad 100. Torej pri 102 ni razloga za transfuzijo, je pa precej razlogov (imunologija, razvoj protiteles itd) proti. Zagotavljati mu je potrebno raznovrstno in bogato hrano, da bo čimprej okreval in bo pripravljen na morebitno dodatno zdravljenje.
V zvezi z odstranitvijo mehurja – še nič ne vemo. Ko bo znan histološki izvid in izvidi drugih preiskav ter potem, ko mu bodo predlagali ta poseg, potem bo smiselno o tem razmišljati.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni !

Zopet se obračam na vas če mi lahko odgovorite na naslednje vprašanje.
Kot sem vam že v zgornjem linku opisala težave v zvezi z mijim očetom ki je stra 53 let in je zbolel ra rakom na mehurju vas bi prosila še za kratko pojasnilo.
Oče je dobil histoloških izvidov tumorja, ki jih sicer še nima pri sebi, da bi vam točno opisala tip in vrsto tumorja je pa z njimi seznanjen. Urolog, ki mu je opravil transuretralno resekcijo mu je povedal, da je eden od tumorjev težje oblike saj je že prodrl v steno mehurja ostala dva tumorja pa ne. Sedaj ga je januarja 2010 poslal na CT in v primeru da se bo stanje ponovilo je edina možnosr odstranitev mehurja. Sedaj pa me zanima glede na to da je rak težje oblike zakaj je smiselno čakati na CT če se rak ponovi ? Urolog je tudi rekel da glede same oblike bi se lahko počakalo tudi do 4 mesece vendar je lahko rizično da se rakaste celice preusmirijo tudi na druge organe. Naj vam še omenim da so mu po enem tednu odstranili kateter in oče gre normalno na vodo vendar zelo pogosto. Po noči se velikokrat prebuja, pravi da ga srbi, peče, zelo se poti tako da je čisto moker ali je to bolj psihičnega vzroka ali je to lahko povezano z čim drugim. Vse to se pojavlja le zvečer in ponoči. Danes je obiskal svojega osebnega zdravnika, ki mu je dal pomirjevala vzel pa mu je tudi vodo sicer s prostim očesom krvi ni bilo opaziti se pa je pri vzorcu vode pokazala.Kakšne pa so možnosti ozdravitve ?

Rada bi se vam zahvalila za pomoč, potrpežljivost z vsemi zastavljenimi vprašanji. Verjamem, da imate takšnih vprašanj veliko ampak ko je človek enkrat pred postavljen pred dejstvo da mora sprejeti takšno hudo bolezen vedno išče in skuša najti pomoč. Gotovo razumete tudi člane družine, ki mu ob tem morajo stati ob strani in se želijo kar se da o tem najbolje informirati, da mu lahko pomagamo.

Lep pozdrav !

Težko je reči, za kaj točno gre, saj ni natančnega izvida histologije. “Prodrl v steno” lahko pomeni različne stvari. Morda histologija (zgolj domnevam) govori za to, da je tumor “nekje na sredi” kot bi rekli – prodrl skozi “lamino proprio”, ne pa v mišice. Če je ob tem še visoki gradus, bodo najbrž predlagali odstranitev mehurja – cistektomijo. Ker pa najbrž (domnevam), sedaj še ni “v mišici”, tega formalno še niso predlagali, temveč so se odločili, da počakajo do januarja. Ampak če ne vemo, kakšna točno je histologija, tega ni moč trditi, zgolj domnevam. Za kakršno-koli smiselno “drugo mnenje” potrebujete natančen in celoten tekst histološkega izvida ter vsaj še tekst izvida UZ abdomna in RTG pljuč (lahko tudi IVU ali CT).

Če berete angleško ali poznate koga, ki zna angleško, pojdite na internetno stran http://www.cancer.org/docroot/lrn/lrn_0.asp Prosim preberite stran in vse njene podstrani večkrat in natančno in premislite o tem, pogovorite se z osebnim zdravnikom.

Ali ste se v zvezi s težavami in dvomi, ki se vam porajajo ves čas in jih izpostavljate tu na forumu, šli pogovarjat z njegovim urologom ali katerim drugim urologom v bolnišnici, kjer se zdravi? Ali ste mu povedali za vse vaše dvome? Če sta vaš oče in vi tam, na mestu, kjer bi morali postaviti vprašanja in dobiti odgovore, ves čas tiho – nič ne pove in nič ne vpraša – potem je jasno, da se pojavljajo dvomi in vprašanja. Izpostavite jih tam, kjer je mesto za to – obrnite se na njegovega urologa ali na druge urologe v bolnišnici, kjer se zdravi in se dogovorite za pogovor. Vprašajte. Zapišite si vprašanja na list papirja že doma. Prepišite si vsa vprašanja, ki jih postavljate tukaj – nato pa pojdite k njegovemu urologu ali kateremu njegovih mlajših kolegov – dogovorite se za termin in jih izpostavite iz oči v oči – to je edina pot, ki vodi v razreševanje odprtih vprašanj in napredovanje. Vsem je cilj uspešno zdravljenje. Uspešnega zdravljenja ni brez sodelovanja. Sodelovanje je potrebno vzpostaviti. Sodelovanje ni, če je nekdo ves čas tiho. Na eni strani morda to izgleda kot: “Nič mi ne povejo!” Na drugi strani pa to izgleda kot – “Ta je čuden – ves čas je tiho in nič ne vpraša?!” Tega ni moč rešiti “virtualno” – prek spleta in na daljavo. Potreben je pogovor iz oči v oči tam, kjer se dogaja – torej dogovorite se za termin s katerimkoli urologom iz vaše bolnišnice in prinesite na pogovor list z vprašanji, ki jih tukaj postavljate. To je edina smiselna pot. Bodite vljudni – vendar – če ne vprašate, ne morete vedeti, za kaj gre.

Glede težav z “nujo” – pekočim občutkom, srbenjem – opozori naj na to osebnega zdravnika – kontrolira naj urin – urinokulturo po Sanfordu in zdravi vnetje, če je še prisotno.

Mimogrede – ali je res, da je opažal krvav urin skoraj leto dni? Če bere to kdo drug – krvav urin pri starejših od 40-45 let (in vedno pri moških) zahteva preiskavo. Res je, da ponavadi to ni urgentno – ni potrebno tisti dan ko to opazite ostati v bolnišnici; je pa zelo pomembno, da se to razčisti in preišče v nekaj tednih, ne pa da se čaka leto dni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni !

Prosila vas bi samo za razlago histološkega izvida:

Karcinoma urotheliale (GIII papilare). Na enem vzorcu je prisotna začetna invazija v vezivu.

Lep pozdrav !

Vsak patolog piše nekoliko drugače, zato najboljšo razlago da tisti, ki redno bere izvide določenega patologa.
Vsekakor res kaže, da gre za prehodnocelični rak mehurja (transitional cell bladder cancer), visoki gradus (high grade – G3). Kaj točno pomeni invazija v vezivo je mogoča debata, vendar najbrž hoče povedati, da gre za T1 stadij – invazija da, vendar (v pregledanem delu tkiva) ne invazija v mišico.
Torej najbrž gre za T1G3 “transitional cell” prehodnocelični rak mehurja. Patolog bi moral to zapisati v izvidu ali pa biti v dogovoru z urologom, ki razume njegov žargon in zna presoditi, kako se interpretira izvid glede na TNM klasifikacijo. Dodatne podatke bo seveda dal še CT.

Če bi bilo T4 – raste v organe ob mehurju – ne bi bilo več praktično nič za narediti – bi bilo vse prepozno. T3 – raste v maščobo ob mehurju – najbrž smo že prepozni, lahko pa še poskusimo. T2 – raste v mišico – če hočete živeti (statistično gledano) več kot 5 let – je treba dati mehur ven. T1G3 – invaziven – vendar raste v vezivo in še ne v mišico – najboljše možnosti imate, če date mehur ven – če ga postite noter ne morete nikoli vedeti, kdaj bo rasel naprej v mišico in nato ušel izpod kontrole.
T1G1 ali Ta – ponavljanje transuretralnih resekcij, instilacije zdravil v mehur in kontrole.

T1G3 – to je resna stvar, vendar žal odgovor na vprašanje, kaj narediti, ni povsem jasen. Marsikje v tujini (Ulm) ne bi razpravljali in bi se takoj odločili za zahtevno operacijo, pri kateri odstranijo mehur in prostato ter prerežejo črevesje in iz kosa črevesa omogočijo odvajanje urina ven – preko stome (umetne odprtine na trebuhu – vrečke) ali pa včasih z “neoveziko” – da se napravi rezervar iz črevesa, v katerem se nato zbira urin in ga nato bolnik z napenjanjem prazni skozi sečnico. Čeprav to izgleda mnogo boljše – tudi je – je zahtevnejše, ima več zapletov in bolnik si mora biti pripravljen po potrebi sam prazniti rezervar s cevkami – samokateterizacija – če rezervarja ne more prazniti zgolj z napenjanjem, česar pa ni moč napovedati. Po cistektomiji spolni odnos na naraven način praktično ni več mogoč (razen z injekcijo, ki si jo da v penis neposredno pred odnosom ali pa z uporabo erekcijske črpalke), oploditev partnerke ni več mogoča (prerezani so semenovodi, odstranjeni semenski mešički – vezikule – in prostata).

Nekateri se odločajo za ponovne trensuretralne resekcije (take operacije, kot jo je že imel) in aplikacijo zdravila v mehur (BCG). Včasih v kombinaciji s kemoterapijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in/ali obsevanjem. Pri mlajših (naprimer mlajših od 70 let) to “ohranjenje mehruja” za vsako ceno odsvetujemo, saj je cena, ki se jo za to pogosto plača – življenje (razvoj zasevkov raka – metastaz in prezgodnja smrt). Vendar nikoli ne moremo zares vedeti, kaj se bo zgodilo.

Tudi če se odločite za odstranitev mehurja – cistektomijo – in se potem zgodi, da je kirurg že pri predhodnem posegu rak v celoti odstranil – da torej pri cistektomiji raka sploh ne najdejo več – je približno 5{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9} (!!!!) tveganja, da so se posamezne rakave celice, ki jih sicer z nobeno metodo sedaj ne moremo dokazati, že naselile po telesu in bodo vzniknile kasneje v obliki neozdravljive bolezni – zasevkov – metastaz. Če pri cistektomiji najdejo T1 tumor, je ta rizik proti 10{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9}, T2 tumor – še večje tveganje – kljub temu, da se “vse” odstrani.

Ena varianta pri T1G3 je torej ponoviti cistoskopijo, zdraviti z instilacijami BCG in ponoviti TUR mehurja – kot ga je že imel. Torej čakati, da se dokaže T2 in šele potem pristopiti k odstranitvi mehurja – cistektomiji. Vendar ne morete biti nikoli povsem prepričani, da na ta način ne boste zamudili možnosti za ukrepanje. Z ohranjanjem mehurja se trudimo predvsem pri starejših (nad 75 let), ki odstranitve mehurja ne bi prestali in pri bolnikih, ki imajo več dodatnih bolezni in nimajo nikogar, ki bi poskrbel zanje.
Pri mlajšem od 70 let, pri dobri kondiciji se torej zdi, da huda operacija, ki sicer povzroči invalidnost – telesno okvaro, pri T1G3 tumorju mehurja da največ možnosti dolgoročnega preživetja.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni!
Mojemu možu ( star je 60 let) so našli tumor na mehurju (3cm), bil je v Grazu v bolnici, kjer so mu postrgali tumor.
Četrti dan je prišel domov. V bolnici je imel dva dni vrečko, kamor je odvajal vodo.Ko so mu odstranili vrečko, mora vsako uro na WC in to hitro, ker ne more zadržati vode – je to normalno. Danes je peti dan po posegu in je od včeraj doma.
Kako dolgo to traja, da ne more zadržati vode?
Kaj pomeni diagnoza: vecicae, pTa, low grade unifokaler 3 cm gr. schrnlbasiger Exophyt li. ( SW) ( ED)
Cronischer Nikotinabusus
Kaj sledi?
Lp Tonka

Spoštovani,

na tem forumu nimamo več strokovnjaka s področja medicine, kar je tema vašega vprašanja.
Zato vam priporočam, da se obrnete na forum Onkologija.

Lep pozdrav,

Spoštovani !

zanima me ali je normalno,da se mi po odstranitvi mehurja še vedno pojavljajo težave zelo težkega odvajanja blata.Vščasih tudi odvajala ne pomagajo.Operiran sem bil 22.09.2014 in sem v začetku normalno odvajal blato.Od odpusta iz bolnice 01.10.2014 pa imam te probleme,čeprav zelo pazim,da jem bolj redko hrano.Sem tudi močno shujšal 12 kg saj tudi količinsko ne morem več toliko jesti kot pred operacijo.Ali je to še vedno prehodno obdobje in koliko časa bo trajalo.Drugih težav nimam,voda se lepo odvaja v vrečko in je zlato rumene barve in krsitalna.Prosim za vaš odgovor za katerega se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Spoštovani,

na tem forumu nimamo več strokovnjaka s področja medicine, kar je tema vašega vprašanja.
Zato vam priporočam, da se obrnete na forum Onkologija.

Lep pozdrav,

Spoštovani,

Star sem 66 let. Po opravljeni operaciji sprememb na mehurju pred 14. dnevi, sem pri specialistu, ki je opravil poseg, dobil naslednji histološki izvid.

“A) Več drobcev precej diatermijsko poškodovanega tkiva. V enem od vzorcev je ostanek papilarne, urotelne neoplazme nizke stopnje malignosti. V enem vzorcu najdem ovalni, eozinofilni otoček koncentrično postavljenega keratina.
Večina vzorcev je neuporabna za histološko analizo.
B) Vezivo in gladka mišica brez tumorskega veziva.
C) Več drobcev sluznice z vezivom. Sluznica je hido displastični urotel, a na površini enega vzorca je in situ lezija urotelija, brez vraščanja v vezivo pod sluznico.
D) Tudi v tem vzorcu najdem na površini spremenjeno sluznico v smislu in situ rašče urotelijske neoplazme. Stroma je edematozna, blago mononuklearno vneto infiltrirana.
D1) Drobci diatermijsko poškodovanega veziva. Na površini so obročki urotela, ki je tudi poškodovan. Natančna mikroskopska analiza na vzorcu ni mogoča.”

Urolog me je seznanil, da bi bilo zaradi navedenega potrebno takojšnje zdravljenje z zdravilom BCG- medac, ki ga pa trenutno oz. že dalj časa v bolnišnici ni na razpolago in bo verjetno šele drugo leto.

Prosim vas za vaše spoštovano mnenje.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Na forumu nimamo več urologa, zato vam priporočam, da najdete sami nekoga za drugo mnenje.

Lep pozdrav,

zanima me kakao dolgo se čaka na urološki histološki izvid za raka na mehurju?’
hvala za pomoč
milena

Spoštovani,

prosim, obrnite se na forum onkologija.

Lep pozdrav,