Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak grla

rak grla

Pozdravljeni, redno spremljam vašo rubriko in zdaj sem tudi jaz pred tem, da potrebujem nasvet, ohrabritev, gre za očeta dolgoletnega kadilca z diagnozo:Ca laryngis – subglottidis T2 N0, histološki izvid: Carcinoma planocellulare non cornescens invasivum gradus II, predpisano obsevalno zdravljenje.

Kakšna je prognoza, kašna dodatna vitaminska ali ostala sredstva lahko pomagajo?
Pozdrav, Mira

Draga Mira!

Žal ste bolj skopo opisali bolezen svojega očeta, saj ne poznam niti njegove starosti ali morebitnih pridruženih bolezni, za katerimi se morda zdravi. Tudi slednje lahko vplivajo na potek in izbiro zdravljenja. Če je oče sicer dobrega zdravja in se bo tumor odzval na obsevanje, ima dobre možnosti za popolno ozdravitev.

Pripravila sem obsežno informacijo o raku grla na splošno. Nekaj tega znanja kot redna obiskovalka našega foruma že imate, vendar sem ga vključila, da bo v pomoč tudi drugim, ki se soočajo z diagnozo raka grla.

Lepo vas pozdravljam in upam, da vam bo prispevek v pomoč!

Irena

Nekaj osnovnih informacij o raku in soočanju s to boleznijo:

Rak grla je najpogostejša maligna (rakava) sprememba glave in vratu, najpogosteje prizadene moške kadilce v starosti 50-70 let. Devetdeset odstotkov rakov grla predstavljajo ploščatocelični karcinomi, ki izvirajo iz epitelijskih celic sluznice grla.

Najpogostejši vzroki za nastanek ploščatoceličnih karcinomov so kajenje in pitje alkohola, zlasti pa kombinacija obeh. Možni so še drugi vzroki (učinki okolja – delo z azbestom, nikljem, obdelava lesa), vendar je v naši družbi zelo močna povezanost tega raka s kajenjem in zlorabo alkohola. Oba dejavnika prav tako zvišujeta tveganje ne le za nastanek raka grla, marveč tudi za nastanek raka v ustni votlini, žrelu, požiralniku in na jeziku, pa tudi drugih organih. Tveganje za raka grla je pri kadilcih petdesetkrat večje kot pri nekadilcih. Rak grla raste nekaj let, v končni fazi pa zaseva (metastazira) v vrat.

Če ima oseba raka grla in kadi, mora s kajenjem prenehati. Tveganje nastanka drugih primarnih tumorjev glave in vratu je zlasti, če bolnik nadaljuje s kajenjem in pitjem alkohola, tudi do 25 odstotkov. Pri bolnikih, ki nadaljujejo s kajenjem tudi med zdravljenjem, je življenjska doba krajša in odziv na zdravljenje slabši.

Rak grla je bolezen, pri kateri najdemo rakave (maligne) celice v tkivih grla. Grlo je kratek hodnik, ki leži tik pod žrelom v vratu. Žrelo je plitva cev, ki se začne za nosom in se nadaljuje navzdol v vrat ter tam postane del požiralnika, ki vodi v želodec. Skozi žrelo prehaja zrak in gre nato v grlo na poti do sapnika, ki vodi zrak v pljuča. Skozi žrelo prehaja tudi hrana na poti do požiralnika. Grlo prekriva majhen košček tkiva, imenovan poklopec, ki preprečuje, da bi hrana zašla v dihalne poti. Na vratu leži torej spredaj grlo, ki se nadaljuje v sapnik, za njim pa žrelo, ki se nadaljuje v požiralnik.

Grlo vsebuje glasilke, ki vibrirajo in proizvajajo zvok, če je nanje usmerjen zrak. Zrak odmeva skozi žrelo, usta in nos ter dobi pri tem osebne značilnosti. Mišice v žrelu, na obrazu in mišice jezika ter ustnic pomagajo ljudem izoblikovati besede z zvoki, ki jih razumemo.

V grlu ločimo tri glavna področja: glotis (glasilka, srednji del grla), supraglotis (del nad glasilkami) in subglotis (del pod glasilkami). Subglotis se stika s sapnikom. Rak, ki je zajel glotis, predstavlja okoli 65 odstotkov primerov vseh rakov grla. Subglotični rak je redek (5 odstotkov). Ta delitev je narejena zaradi različnih znakov, ki opozarjajo, da je nekaj narobe, različne širitve tumorja in tudi razlik pri zdravljenju in obravnavanju teh področij.

Možnost ozdravitve (prognoza, napoved) je odvisna od tega, ali je rak v grlu, ali je samo v grlu ali pa je razširjen na ostala tkiva (stadij) in od bolnikovega splošnega zdravstvenega stanja in morebitnih pridruženih bolezni.

Stadiji raka grla

Ko enkrat najdemo raka grla, se izvedejo še dodatne preiskave, s katerimi ugotavljamo razširjenost bolezni. To se imenuje “staging”, določevanje stadija. Zdravnik mora poznati stadij bolezni, da lahko načrtuje zdravljenje. Pri raku grla so opredelitve zgodnjih stadijev odvisne od tega, kje je rak začel rasti.

Stadij I
Rak je le v področju, kjer se je začel in se ni razširil na bezgavke v tem področju ali na druge dele telesa. 1. Če se je rak začel nad glasilkami (supraglotis), je v tem stadiju omejen le na suporaglotis, gube glasilk pa se lahko normalno premikajo. 2. Če se je rak začel na glasilkah (glotis), je rak omejen le nanje, gube glasilk se normalno premikajo. 3. Če se je rak začel v subglotisu (pod glasilkami), pa še ni razširjen v tem stadiju.

Stadij II
Rak je le v grlu in se ni razširil na področne bezgavke ali druge dele telesa. 1. V supraglotisu je zajeto več kot eno samo področje, vendar se glasilke lahko normalno premikajo. 2. V področju glasilk (glotis) se je rak razširil na supraglotis ali subglotis ali oba. Premikanje gub glasilk je lahko moteno. 3. V subglotisu se je rak razširil na glasilke, katerih premikanje je lahko moteno.

Stadij III
Rak se ni razširil izven grla, vendar se gube glasilk ne morejo normalno premikati ALI pa se je rak razširil v sosednja tkiva. V ta stadij sodi tudi rak, ki se je razširil na bezgavko na isti strani vratu kot je rak in bezgavka ne meri več kot 3 centimetre.

Stadij IV
Rak se je razširil na tkiva okoli grla, npr. v žrelo ali tkiva vratu. Področne bezgavke so lahko prizadete ali pa ne. V ta stadij sodi tudi rak, ki se je razširil na več kot eno bezgavko na isti strani kot je rak, na bezgavke na obeh straneh vratu ali na katerokoli bezgavko, ki meri več kot 6 centimetrov. V ta stadij sodi tudi rak, razširjen na druge dele telesa.

Zdravljenje raka grla

Uporabljamo različne načine zdravljenja: obsevanje, kirurško odstranitev raka ter kombinacijo obeh, redko pa tudi kemoterapijo. Zunanje obsevanje na področju žleze ščitnice lahko učinkuje na njeno delovanje, zato moramo njeno delovanje preverjati. Če bolnik s kajenjem preneha, preden se začne obsevanje, ima večjo možnost za daljše preživetje. Zdravljenje raka grla je odvisno od tega, kje je rak v grlu, v katerem stadiju je bolezen, koliko je bolnik star in kakšno je njegovo splošno zdravstveno stanje.

Zdravljenje zajema različne načine in pristope kirurških posegov. Nekateri so usmerjeni na odstranitev raka, drugi posegi pa na obnovitev izgleda in funkcije glave in vratu.

Totalna laringektomija: Napredovali rak grla običajno terja odstranitev glasilk. Sapnik se nato končuje na vratu z luknjo (stomo, traheostomo). Taka oseba diha skozi to stomo. Za stomo je potrebno dobro skrbeti, jo čistiti in varovati. To bolnika nauči zdravstveno osebje. Po totalni laringektomiji oseba ne more govoriti s svojimi glasilkami, vendar obstajajo različni načini, da se oseba spet nauči govoriti. Obstajajo tudi posebne naprave za pomoč pri govorjenju.

Delna laringektomija: Če je rak manjši, glasilk ni potrebno odstraniti, vsaj ne v celoti. Cilj je, da pustimo glasilke karseda neokrnjene, raka pa korenito odstranimo.

Disekcija vratu: rak grla se pogosto širi na bezgavke v vratu. Disekcija vratu je operacija, pri kateri te bezgavke odstranijo.

Traheotomija: če je tumor prevelik, da bi se ga lahko odstranilo, se v vrat naredi luknja. Ta omogoča, da zrak obide tumor in pomaga pri dihanju. Če tumor ovira tudi požiranje (bolj pogosto je to pri tumorjih požiralnika), je možna tudi nastavitev hranilne cevke neposredno v želodec – gastrostoma. Več o gastrostomi si preberite tukaj:

Možni so tudi ohranitveni posegi, ki jih je možno izvesti le, če je rak zelo omejen in majhen: pri postopku kordektomije se odstrani le glasilke, supraglotisna laringektomija pa pomeni odstranitev supraglotisa.

Več o zdravljenju z obsevanjem pa si preberite tukaj:

Standardno zdravljenje nekega stadija bolezni se določa po učinkovitosti, ki ga je takšno zdravljenje imelo na bolnike v tej skupini v preteklih raziskavah. Zdravljenja se spreminjajo, če se v neki raziskavi pokaže, da je drugačen pristop bolj učinkovit.

Prvi in drugi stadij raka grla zdravimo glede na to, kje v grlu najdemo raka. Če je rak v supraglotisu, je lahko predpisano zdravljenje z obsevanjem ali kirurškim posegom odstranitve supraglotisa (supraglotična laringektomija) ali odstranitve grla (totalna laringektomija). Če je rak v glotisu, zdravimo lahko z obsevanjem ali odstranitvijo glasilk ali odstranitvijo dela grla (hemilaringektomija) ali celotnega grla (laringektomija). Če je rak v subglotisu, bo zdravljenje verjetno potekalo z obsevanjem, v nekaterih primerih pa se izvede hemilaringektomija.

Zdravljenje tretjega stadija raka grla je prav tako odvisno od tega, kje v grlu je zrasel rak. 1. Supraglotisni rak tretjega stadija se zdravi lahko s kirurškim postopkom odstranitve z ali brez obsevanja ALI z obsevanjem, nato pa še z laringektomijo, če se rak na obsevanje ne odzove in ne zmanjša. 2. Glotisni rak se zdravi enako kot supraglotisni v tej skupini. 3. Subglotisni rak se lahko zdravi s totalno laringektomijo, z odstranitvijo dodatnega tkiva v okolici in odstranitvijo ščitnice, ohranijo pa se obščitnične žleze in bezgavke vratu. Ta kirurški postopek se običajno izvaja po obsevanju. Če kirurški postopek ni mogoč, se izvede obsevanje.

Četrti stadij raka v supraglotisu zdravimo s totalno laringektomijo, ki ji sledi obsevanje, ALI obratno. Enako zdravimo raka v glotisu. Če je rak v četrtem stadiju v subglotisu, zdravimo lahko s totalno laringektomijo, odstranitvijo ščitnice in tkiva okoli grla ter odstranitvijo bezgavk v vratu. Poseg se običajno izvaja po obsevanju. Če bolnik ne more biti operiran, se določi obsevanje.

V vseh stadijih, zlasti pa stadiju III in IV so mogoči še drugi (dodatni) ukrepi, npr. kemopreventiva za preprečevanje pojava raka drugje ali za povečanje občutljivosti raka na obsevanje.

Pri odločitvah za najboljše zdravljenje igrajo vlogo različni dejavniki. Totalna laringektomija se največkrat izvaja v napredovalih stadijih bolezni in ob odpovedi učinka obsevanja. Kirurgi se trudijo, da je prizadetost bolnika čimmanjša. Izguba glasu zaradi zdravljenja je lahko za nekoga zelo težka, vendar pa je prav tako nujno zagotoviti neovirano dihanje. Če odkrijemo raka grla v zgodnjem stadiju in je zdravstveno stanje bolnika sicer dobro in omogoča zdravljenje raka, je napoved (prognoza) zelo dobra.

Kdaj posumimo na rak grla?

Najpomembnejši znak je vztrajna hripavost. V napredovalih stadijih se pojavijo lahko tudi težave z dihanjem in požiranjem. Lahko se pojavi tudi bolečina v ušesih, včasih povečane bezgavke. Ker je hripavost relativno zgodnji znak pri raku glasilk, najdemo te tumorje na splošno prej in manjše kot tumorje v supraglotisu.

Če se pojavijo naslednji znaki, je potrebno obiskati zdravnika: boleče žrelo, ki se ne pozdravi, bolečine pri požiranju, sprememba ali hripavost glasu, bolečina v ušesu ali bula v vratu. Zdravnik ali specialist bo grlo pregledal s posebnim instrumentom z lučko na koncu. To se imenuje laringoskopija. Če se najde tkivo, ki ni normalno, se izreže majhen košček in se ga pregleda pod mikroskopom, ali vsebuje rakave celice. To je biopsija. Zdravnik prav tako pregleda vrat, ali so prisotne otekline ali bule.

Najlepša hvala za izčrpne informacije, star je 76 let , vsi krvni izvidi so O.K., se razmeroma dobro počuti, le če se bo vzdržal kajenja.
Zanima pa me katere vitamine in druge dodatke ( razen več sadja in zelenjave,seveda) priporočate za krepitev imunskega sistema : kot so npr selen, C vitamin, Q 10, ingver, brokolin, aloa vera , oziroma ali ima kdo izkušnje s tem. jemati kar vse naenkrat verjetno nima smisla? Ali ima kdo podobno izkušnjo? Pozdrav,
Mira

Draga Mira,

tukaj so se vnemale debate seveda tudi o vitaminih in prehrani. Priporočam vam, da uporabite iskalnik! Zanimiv je npr. prispevek prijatelja:

Vedite pa, da ob bogati in raznoliki prehrani bolniku ne primanjkuje vitaminov (če nima drugih bolezni, ki bi vplivale na sposobnost vsrkavanja vitaminov iz hrane v kri v črevesju). Še več, z raznimi pretiravanji pri dodajanju vitaminov lahko povrzočimo hipervitaminozo, ki je prav tako škodljiva. Tako vam pretirano eksperimentiranje pri prehrani odsvetujem, priporočam pa bogato in raznoliko prehrano (sadje, zelenjava, ribe in pusto meso), iz katere bo pridobival ustrezne vitamine. Če bolnik že prej ni maral določenih jedi, pa ga z njimi tudi ne silite, skušajte prilagoditi jedilnik njegovemu okusu in bo gotovo zadovoljen.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Nakon dugotrajnog pretrazivanja interneta naisla sam konacno na pravi izvor informacija, Vas. Prije tjedan dana su mojoj mami ustanovili karcinom jednjaka.Do toga saznanja je dosla tako sto se zalila na tesko gutanje hrane i bolove u grlu. Kod pregleda je ustanovljeno da ima samo 2 mm prolaz za hranu. Upoucena je u bolnicu na Jordanovac gdje su ju uputili na prikupljanje daljnjih nalaza. Uzeto joj je tkivo za biopsiju i nalazi ce biti gotovi u roku od 7 dana. Doktor je kod pregleda ustanovio da je tumor star oko 5godina, da operacijom bi trebalo izvaditi jednjak i ne znam jos tocno sto sve i ugraditi joj cijev za hranjenje.Sve nalaze bi Vam poslala cim ih primim faxom od sestre jer ja zivim u Svedskoj a sestra s mamom u Hrvatskoj. Od operacije se odustalo jer mama ima tesku cirozu jetre, nakupljanje vode u trbusnoj supljinii imala je dva puta upalu potrbusnice sad nedugo. Osim toga secerni je bolesnik,i ima 63godine. Predlozeno je lijecenje zracenjem. Voljela bih procitati Vase misljenje o svemu tome jer vidim da dajete opseznei vrlo razumljive odgovore.Unaprijed Vam zahvaljujem naodgovoru.
JadrankaIrena je pisal/pisala:
>
> Nekaj osnovnih informacij o raku in soočanju s to boleznijo:
>
>
>
>
>
> Rak grla je najpogostejša maligna (rakava) sprememba glave in
> vratu, najpogosteje prizadene moške kadilce v starosti 50-70
> let. Devetdeset odstotkov rakov grla predstavljajo
> ploščatocelični karcinomi, ki izvirajo iz epitelijskih celic
> sluznice grla.
>
> Najpogostejši vzroki za nastanek ploščatoceličnih karcinomov
> so kajenje in pitje alkohola, zlasti pa kombinacija obeh.
> Možni so še drugi vzroki (učinki okolja – delo z
> azbestom, nikljem, obdelava lesa), vendar je v naši družbi
> zelo močna povezanost tega raka s kajenjem in zlorabo
> alkohola. Oba dejavnika prav tako zvišujeta tveganje ne le za
> nastanek raka grla, marveč tudi za nastanek raka v ustni
> votlini, žrelu, požiralniku in na jeziku, pa tudi drugih
> organih. Tveganje za raka grla je pri kadilcih petdesetkrat
> večje kot pri nekadilcih. Rak grla raste nekaj let, v končni
> fazi pa zaseva (metastazira) v vrat.
>
> Če ima oseba raka grla in kadi, mora s kajenjem prenehati.
> Tveganje nastanka drugih primarnih tumorjev glave in vratu je
> zlasti, če bolnik nadaljuje s kajenjem in pitjem alkohola,
> tudi do 25 odstotkov. Pri bolnikih, ki nadaljujejo s kajenjem
> tudi med zdravljenjem, je življenjska doba krajša in odziv na
> zdravljenje slabši.
>
> Rak grla je bolezen, pri kateri najdemo rakave (maligne)
> celice v tkivih grla. Grlo je kratek hodnik, ki leži tik pod
> žrelom v vratu. Žrelo je plitva cev, ki se začne za nosom in
> se nadaljuje navzdol v vrat ter tam postane del požiralnika,
> ki vodi v želodec. Skozi žrelo prehaja zrak in gre nato v
> grlo na poti do sapnika, ki vodi zrak v pljuča. Skozi žrelo
> prehaja tudi hrana na poti do požiralnika. Grlo prekriva
> majhen košček tkiva, imenovan poklopec, ki preprečuje, da bi
> hrana zašla v dihalne poti. Na vratu leži torej spredaj grlo,
> ki se nadaljuje v sapnik, za njim pa žrelo, ki se nadaljuje v
> požiralnik.
>
> Grlo vsebuje glasilke, ki vibrirajo in proizvajajo zvok, če
> je nanje usmerjen zrak. Zrak odmeva skozi žrelo, usta in nos
> ter dobi pri tem osebne značilnosti. Mišice v žrelu, na
> obrazu in mišice jezika ter ustnic pomagajo ljudem
> izoblikovati besede z zvoki, ki jih razumemo.
>
> V grlu ločimo tri glavna področja: glotis (glasilka, srednji
> del grla), supraglotis (del nad glasilkami) in subglotis (del
> pod glasilkami). Subglotis se stika s sapnikom. Rak, ki je
> zajel glotis, predstavlja okoli 65 odstotkov primerov vseh
> rakov grla. Subglotični rak je redek (5 odstotkov). Ta
> delitev je narejena zaradi različnih znakov, ki opozarjajo,
> da je nekaj narobe, različne širitve tumorja in tudi razlik
> pri zdravljenju in obravnavanju teh področij.
>
> Možnost ozdravitve (prognoza, napoved) je odvisna od tega,
> ali je rak v grlu, ali je samo v grlu ali pa je razširjen na
> ostala tkiva (stadij) in od bolnikovega splošnega
> zdravstvenega stanja in morebitnih pridruženih bolezni.
>
>
> Stadiji raka grla
>
> Ko enkrat najdemo raka grla, se izvedejo še dodatne
> preiskave, s katerimi ugotavljamo razširjenost bolezni. To se
> imenuje “staging”, določevanje stadija. Zdravnik
> mora poznati stadij bolezni, da lahko načrtuje zdravljenje.
> Pri raku grla so opredelitve zgodnjih stadijev odvisne od
> tega, kje je rak začel rasti.
>
> Stadij I
> Rak je le v področju, kjer se je začel in se ni razširil na
> bezgavke v tem področju ali na druge dele telesa. 1. Če se je
> rak začel nad glasilkami (supraglotis), je v tem stadiju
> omejen le na suporaglotis, gube glasilk pa se lahko normalno
> premikajo. 2. Če se je rak začel na glasilkah (glotis), je
> rak omejen le nanje, gube glasilk se normalno premikajo. 3.
> Če se je rak začel v subglotisu (pod glasilkami), pa še ni
> razširjen v tem stadiju.
>
> Stadij II
> Rak je le v grlu in se ni razširil na področne bezgavke ali
> druge dele telesa. 1. V supraglotisu je zajeto več kot eno
> samo področje, vendar se glasilke lahko normalno premikajo.
> 2. V področju glasilk (glotis) se je rak razširil na
> supraglotis ali subglotis ali oba. Premikanje gub glasilk je
> lahko moteno. 3. V subglotisu se je rak razširil na glasilke,
> katerih premikanje je lahko moteno.
>
> Stadij III
> Rak se ni razširil izven grla, vendar se gube glasilk ne
> morejo normalno premikati ALI pa se je rak razširil v
> sosednja tkiva. V ta stadij sodi tudi rak, ki se je razširil
> na bezgavko na isti strani vratu kot je rak in bezgavka ne
> meri več kot 3 centimetre.
>
> Stadij IV
> Rak se je razširil na tkiva okoli grla, npr. v žrelo ali
> tkiva vratu. Področne bezgavke so lahko prizadete ali pa ne.
> V ta stadij sodi tudi rak, ki se je razširil na več kot eno
> bezgavko na isti strani kot je rak, na bezgavke na obeh
> straneh vratu ali na katerokoli bezgavko, ki meri več kot 6
> centimetrov. V ta stadij sodi tudi rak, razširjen na druge
> dele telesa.
>
>
> Zdravljenje raka grla
>
> Uporabljamo različne načine zdravljenja: obsevanje, kirurško
> odstranitev raka ter kombinacijo obeh, redko pa tudi
> kemoterapijo. Zunanje obsevanje na področju žleze ščitnice
> lahko učinkuje na njeno delovanje, zato moramo njeno
> delovanje preverjati. Če bolnik s kajenjem preneha, preden se
> začne obsevanje, ima večjo možnost za daljše preživetje.
> Zdravljenje raka grla je odvisno od tega, kje je rak v grlu,
> v katerem stadiju je bolezen, koliko je bolnik star in kakšno
> je njegovo splošno zdravstveno stanje.
>
> Zdravljenje zajema različne načine in pristope kirurških
> posegov. Nekateri so usmerjeni na odstranitev raka, drugi
> posegi pa na obnovitev izgleda in funkcije glave in vratu.
>
> Totalna laringektomija: Napredovali rak grla običajno terja
> odstranitev glasilk. Sapnik se nato končuje na vratu z luknjo
> (stomo, traheostomo). Taka oseba diha skozi to stomo. Za
> stomo je potrebno dobro skrbeti, jo čistiti in varovati. To
> bolnika nauči zdravstveno osebje. Po totalni laringektomiji
> oseba ne more govoriti s svojimi glasilkami, vendar obstajajo
> različni načini, da se oseba spet nauči govoriti. Obstajajo
> tudi posebne naprave za pomoč pri govorjenju.
>
> Delna laringektomija: Če je rak manjši, glasilk ni potrebno
> odstraniti, vsaj ne v celoti. Cilj je, da pustimo glasilke
> karseda neokrnjene, raka pa korenito odstranimo.
>
> Disekcija vratu: rak grla se pogosto širi na bezgavke v
> vratu. Disekcija vratu je operacija, pri kateri te bezgavke
> odstranijo.
>
> Traheotomija: če je tumor prevelik, da bi se ga lahko
> odstranilo, se v vrat naredi luknja. Ta omogoča, da zrak
> obide tumor in pomaga pri dihanju. Če tumor ovira tudi
> požiranje (bolj pogosto je to pri tumorjih požiralnika), je
> možna tudi nastavitev hranilne cevke neposredno v želodec
> – gastrostoma. Več o gastrostomi si preberite tukaj:
>
>
>
> Možni so tudi ohranitveni posegi, ki jih je možno izvesti le,
> če je rak zelo omejen in majhen: pri postopku kordektomije se
> odstrani le glasilke, supraglotisna laringektomija pa pomeni
> odstranitev supraglotisa.
>
> Več o zdravljenju z obsevanjem pa si preberite tukaj:
>
>
> Standardno zdravljenje nekega stadija bolezni se določa po
> učinkovitosti, ki ga je takšno zdravljenje imelo na bolnike v
> tej skupini v preteklih raziskavah. Zdravljenja se
> spreminjajo, če se v neki raziskavi pokaže, da je drugačen
> pristop bolj učinkovit.
>
> Prvi in drugi stadij raka grla zdravimo glede na to, kje v
> grlu najdemo raka. Če je rak v supraglotisu, je lahko
> predpisano zdravljenje z obsevanjem ali kirurškim posegom
> odstranitve supraglotisa (supraglotična laringektomija) ali
> odstranitve grla (totalna laringektomija). Če je rak v
> glotisu, zdravimo lahko z obsevanjem ali odstranitvijo
> glasilk ali odstranitvijo dela grla (hemilaringektomija) ali
> celotnega grla (laringektomija). Če je rak v subglotisu, bo
> zdravljenje verjetno potekalo z obsevanjem, v nekaterih
> primerih pa se izvede hemilaringektomija.
>
> Zdravljenje tretjega stadija raka grla je prav tako odvisno
> od tega, kje v grlu je zrasel rak. 1. Supraglotisni rak
> tretjega stadija se zdravi lahko s kirurškim postopkom
> odstranitve z ali brez obsevanja ALI z obsevanjem, nato pa še
> z laringektomijo, če se rak na obsevanje ne odzove in ne
> zmanjša. 2. Glotisni rak se zdravi enako kot supraglotisni v
> tej skupini. 3. Subglotisni rak se lahko zdravi s totalno
> laringektomijo, z odstranitvijo dodatnega tkiva v okolici in
> odstranitvijo ščitnice, ohranijo pa se obščitnične žleze in
> bezgavke vratu. Ta kirurški postopek se običajno izvaja po
> obsevanju. Če kirurški postopek ni mogoč, se izvede obsevanje.
>
> Četrti stadij raka v supraglotisu zdravimo s totalno
> laringektomijo, ki ji sledi obsevanje, ALI obratno. Enako
> zdravimo raka v glotisu. Če je rak v četrtem stadiju v
> subglotisu, zdravimo lahko s totalno laringektomijo,
> odstranitvijo ščitnice in tkiva okoli grla ter odstranitvijo
> bezgavk v vratu. Poseg se običajno izvaja po obsevanju. Če
> bolnik ne more biti operiran, se določi obsevanje.
>
> V vseh stadijih, zlasti pa stadiju III in IV so mogoči še
> drugi (dodatni) ukrepi, npr. kemopreventiva za preprečevanje
> pojava raka drugje ali za povečanje občutljivosti raka na
> obsevanje.
>
> Pri odločitvah za najboljše zdravljenje igrajo vlogo različni
> dejavniki. Totalna laringektomija se največkrat izvaja v
> napredovalih stadijih bolezni in ob odpovedi učinka
> obsevanja. Kirurgi se trudijo, da je prizadetost bolnika
> čimmanjša. Izguba glasu zaradi zdravljenja je lahko za nekoga
> zelo težka, vendar pa je prav tako nujno zagotoviti
> neovirano dihanje. Če odkrijemo raka grla v zgodnjem stadiju
> in je zdravstveno stanje bolnika sicer dobro in omogoča
> zdravljenje raka, je napoved (prognoza) zelo dobra.
>
> Kdaj posumimo na rak grla?
>
> Najpomembnejši znak je vztrajna hripavost. V napredovalih
> stadijih se pojavijo lahko tudi težave z dihanjem in
> požiranjem. Lahko se pojavi tudi bolečina v ušesih, včasih
> povečane bezgavke. Ker je hripavost relativno zgodnji znak
> pri raku glasilk, najdemo te tumorje na splošno prej in
> manjše kot tumorje v supraglotisu.
>
> Če se pojavijo naslednji znaki, je potrebno obiskati
> zdravnika: boleče žrelo, ki se ne pozdravi, bolečine pri
> požiranju, sprememba ali hripavost glasu, bolečina v ušesu
> ali bula v vratu. Zdravnik ali specialist bo grlo pregledal s
> posebnim instrumentom z lučko na koncu. To se imenuje
> laringoskopija. Če se najde tkivo, ki ni normalno, se izreže
> majhen košček in se ga pregleda pod mikroskopom, ali vsebuje
> rakave celice. To je biopsija. Zdravnik prav tako pregleda
> vrat, ali so prisotne otekline ali bule.

Draga Jadranka!

Sklepam, da ima vaša mama raka požiralnika (jednjak?). Ta rak se razlikuje od raka grla, čeprav v pogovoru pojme med seboj večkrat pomešamo. Skušala vam bom pomagati z nekaj splošnimi informacijami, za kaj več pa se boste morali posvetovati z zdravniki, ki mamo zdravijo. Bilo bi ne le neetično, ampak tudi nestrokovno sklepati ali celo predpisovati terapijo na daljavo, preko omrežja. Zato je ta forum namenjen samo splošnemu informiranju obolelih za rakom in njihovih svojcev. Izvidov nam zato ne morete pošiljati po faksu in tudi po elektronski (ali kakšni drugi) pošti ne. Vse ostale podrobnosti o zdravljenju in napovedi (prognozi) vam morajo pojasniti zdravniki. Ti načrtujejo zdravljenje za vsakega posameznika glede na napredovalost njegovega raka ter njegovo splošno zdravstveno stanje.

Tumorska tvorba, ki je zrasla v požiralniku vaše mame, je že zelo obsežna. Odvzet je bil košček tkiva, da bi se ugotovilo, kakšne celice tumor sestavljajo. Operacija bi bila glede na zdravstveno stanje mame resnično tvegana in zato ni utemeljena. Raka bodo skušali zmanjšati ali zaustaviti napredovanje z obsevanjem. Ker ima mama težave pri hranjenju, je treba skrbno pretehtati, ali bi zanjo prišla v poštev gastrostomija (hranjenje preko cevke direktno v želodec). Ker ima diabetes, je tudi ta poseg vprašljiv, saj lahko pride do zapletov. Glede na to, kar ste mi povedali, sklepam, da je vaša mama v dobrih rokah strokovnjakov, ki so tudi pripravljeni odgovarjati na vaša dodatna vprašanja.

O samem raku požiralnika smo tukaj že pisali, zato vam posredujem tukaj povezavo na moj takratni odgovor. Tukaj boste našli nekaj informacij o raku požiralnika in povezav (gastrostomija in podobno).

Lepo vas pozdravljam!

Irena

ali ima lahko moj oče raka na grlu pri 46 letih če ga je imel moj dedi pri 52 letih? prosim odgovorite hitro

Ja Roky, kakšne simptome pa ima tvoj oče, da si tako zaskrbljen(a)? Če je imel raka tvoj dedek sploh ni potrebno, da bi ga imel tudi tvoj oče…..

Lepo prosim za odgovor,sem zelo zaskrbljena,ker me že 1 mesec boli grlo….samo,ko požiram….bila sem prehlajena ,,,,sem kašljala in imela vročino….a grlo me sploh ne neha boleti.En dan boli ena stran,drugi dan druga..Občutek imam kot,da požiram britvico.Bila sem pri dveh različnih splošnih zdravnikih,ki so mi pogledali v grlo in oba sta mi rekla enako,da je malo vneto ni pa oblog.Dobila nisem nič zdravil.Ker pa ta bolečina traja že skoraj en mesec,me je strah,da imam raka na grlu.Stara sem 54 let,kadilka 15 let.Pozabila sem napisati,da sem tudi ves ta čas,ko me boli grlo hripava.Ali mislite,da bi morala še na kakšno drugo preiskavo?Res me je strah.Hvala za odgovor.

pa še kar kadiš?

Pozdravljeni,
Imam vprašanje, pri očetu so našli v grlu tumor, star je 58let je kadilec, tudi kak kozarček preveč spije.

:STATUS:
Bobniča siva , cela
sluznica v nosu gladka, rožnata , vlažna
pri ustih ne vidim sumljivih sprememb
pri indirektni laringoskopiji se vidi eksofitstičen tumor , ki zajema celoten epigolits.
valekula zaradi tumorja ni vidna pravtako ne koren jezika.artenoida sta simetrično gibljiva.
transnaszalna fiberoptična larigoskopija : glasilki sta bledo rožnati , simetrično gibljivi, petiulus epoglotisa izgleda povsem bp.ariepiglostni gubi sta tanki nesumljivi.priformna sinusa prazna.na vratu rezistenc ne tipam , ga pa ob palpaciji malo boli.pri palpaciji korena jezika imam vtis , da je koren jezika infirtrriran pribljižno 1cm posteriorno od papil circumvallat obojestransko.

diagnoza
tu laryngis-supraglottiis i.o

Zdravnik je rekel da je rak v začetnem stadiju , zanima me kaka je možnost preživetja ob takem raku.
Hvala

Ali je prenehal z alkoholom in kajenjem?

Ravno te dni je moja znanka izgubila bitko s pljučnim rakom,pa se v življenju ni čika dotaknila,

poznam pa ljudi stare proti 90 ,ki se iz dima niso videli…pa še zmeraj hodijo po tej zemlji !!!!!!!!

“TANJA2014” je v svojem sporočilu zapisala, da oče kadi in zaužije kak kozarček alkohola preveč. Rak grla je v tesni povezavi s kajenjem in prekomernim uživanjem alkohola. Torej je “radovedensosed” zastavil povsem legitimno vprašanje.

Kakih 10% pljučnih rakov nastane pri nekadilcih, 90% obolelih pa je kadilcev. Ker kadi kakih 20, 25% odraslih, ti je lahko kaj hitro jasno, da so kadilci bolj ogroženi. Sicer pa pljučni rak ni edina bolezen, ki prizadene kadilce. Polovica kadilcev bo umrla zaradi kajenja, njihovo življenje pa je v povprečju 10 let krajše od življenja nekadilca.

http://www.bmj.com/content/328/7455/1519?variant=full-text&goto=reply

Pozdravljeni, oče ne kadi več niti ne pije, dobil je cevko v grlu, v naslednjih dneh pa začne s kemoterapijo in obvsevanji, saj se zdravniki niso odločili za odstranitev tumorja ampak obsevanje.

Upam da bo vse dobro, saj ne spim vse noči

Tanja2014

Pozdravljeni!
Tudi pri mojem očetu so ugotovili tumor v grlu:( me lahko prosim kontaktirate na mail, da si izmenjava kakšno informacijo. Najlepša hvala. [email protected]

Mačka64;
Saj se ni treba cigarete niti dotakniti; je dovolj, da vdihavamo dim cigaret, ki jih kadijo drugi – pasivno kajenje.
Za kajenjem kot glavnim vzrokom, pride na drugem mestu radon v zaprtih prostorih, prehrana…
V gospodarsko uspešnih državah, kjer se prekupčevalci bogatijo pod parolo zdravstva, pride pogosto do pljučnega raka zaradi prehrambnih dopolnil. Predvsem pri dodatkih izolirane foljne kisline (JAMA 2009; 302: 2119-26). Pri izoliranem vitaminu E do tumorjev v glavi…
Potem so pa še vzroki, zakaj nekateri to prenesejo, nekateri pa ne.
Vprašanje kroničnih obremenitev… ki so tudi pri vsakemu drugačne…

Tanja,
ati sedaj ne pije, ker ne more; ko pa bi mu odstranili cevko, pa bi spet začel. Sploh pa, škoda je že nastala, se ne da sedaj več preprečiti.

Eno gospo iz Italije, ki ji nihče ni mogel pomagati, so pri isti diagnozi rešili z regionalno KT; se mi je eno leto za tem zahvaljevala za ta kontakt; ko sem jaz že mislila, da že ne živi več (ker se mi ni več javila). Vendar nočem dajati napačnih upanj, ker nimajo vsi istih pogojev. lp

Pozdravljeni.
Mene pa zanima ali se naredi luknja v grlo tudi če se odstrani le ena (desna) glasilka?
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni.
Stara sem 33 let. Grlo me ze dalj casa pece. Je zelo pordelo in na zadnji steni so kot nekaksni mehurji. Velikokrat moram hrano poplakniti s tekocino saj mi ostane v grlu. Poziranje sline je rahlo oteceno.Opazam pa zadnja dva tedna tudi bolj hripav glas, ki pa je kljub izkasljevanju isti. Cutim tudi bolečine v usesih, vcasih v levem, vcasih desnem. Niso dolgotrajne, se pa pojavljajo vsak dan. Prehlajena nisem bila ze dolgo. Prosim za vase mnenje. Ali bi bilo dobro iti k orl strokovnjaku ali narefiti gastroskopijo? Hvala za odgovor. Maymay123