Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak dojke

Rak dojke

Pozdravljeni,
prvič se oglašam, gre pa za mojo mami, ki ima 61 let. Ta teden je imela mastektomijo ( brez odvzema bezgavk) in sicer po dveh delnih operacijah. Njen zdravnik ji je rekel, da je lahko vesela, da je bolezen neinvazivna. Pred prvo operacijo pa je bilo rečeno, da to v bistvu še ni rak, pač pa začetek oz. stanje tkiva iz katerega bi se v kratkem rak razvil.
Zdravnik ji je ponudi odstranitev dojke ali obsevanje. Odločila se je za odstranitev in sedaj so jo operirali ( rekonstrukcije ji niso predlagali, ne vem zakaj-sama pa tudi ni želela “težit”). Operacijo pa so opravili že peti dan po dogovoru.
Po operaciji ni predvideno niti obsevanje niti kemoterapija.
Ali mi lahko pomagate in me izobrazite v zvezi z opisano situacijo. Kaj mislite o tem primeru?
Hvala in lep pozdrav
Lucija

Lucija, lep pozdrav.
Tudi moja mami je pred petimi leti zbolela za rakom na prsih. Novotvorbo so opazili, kot pravijo, ob še ugodnem času. Odločila se je za odstranitev celotne dojke, ker je bila prepričana, da ima tako večjo možnost za ozdravitev. Odstranili so ji tudi bezgavke iz roke. Nekaj malignih celic so našli tudi tam. Na podlagi tega so ji predpisali kemoterapijo. Ker jo je izredno slabo prenašala, so terapijo prekinili, ker bolezen ni bila visoko invazivna. Obsevali je niso. Danes je še na hormonski terapiji, ki jo počasi zaključuje in je srečna ženska. Precej časa sem z njo prebila na onkološki kliniki in dobila občutek, da tam dela resen in odgovoren tim, na katerega se lahko zanesem. To pomaga.
Za rekonstrukcijo se ženska odloči sama in je vedno možnost izbire. Moja mama se zanjo ni odločila, ker ne mara, kot sama pravi, nepotrebnih operacij. Ob strani ji stoji tudi oče, njen partner, ki je vesel, da jo še ima ob sebi in jo sprejema takšno kot je. Tako je rajši izbrala protezo in dobijo se tudi temu prilagojeni modrčki in kopalke, tako da je prav krasna dama.
Morda vaši mami rekonstrukcije niso predlagali, ker se ženske zanjo ne odločajo obvezno. Če vaša mama želi več izvedeti o tem, o prednostih in poti, ki jo je potrebno prehoditi, to ni nobeno teženje in naj se pogumno in brez predsodkov pozanima. Tako se bo v skladu z možnostmi o sebi lahko odločala. Veliko poguma predvsem pa zdravja želim vsem. Tudi Vam, saj je rak bolezen, ki se dotakne cele družine.

Rada bi vam odgovorila na vprašanje v zvezi z rekonstrukcijo. Jaz sem se namreč za njo odločila pri obeh operacijah(smola pač, ker se mi je rak pojavil najprej na eni dojki in čez dve leti še na drugi). To možnost mi je ponudil kirurg – onkolog že ob prvi operaciji in sem jo sprejela.
Pri meni je bila izvedena rekonstrukcija takoj po odstranitvi dojke, tako da ni bilo potrebno dvakrat prestajati vse postopke. Najhujša mi je bila anestezija, ker sem jo težko prenašala. Zdaj sem zadovoljna, da je vse za menoj.
Pravzaprav sem vam hotela povedati to, da je možno, da mami zdravnik ni ponudil možnost rekonstrukcije ta, da je mama že malo starejša. Jaz sem bila pri prvi operaciji stara 45 let. Toda na oddelku sem ležala skupaj z eno čudovito gospo, ki jih je imela že 70, a se je po enem letu po odstranitvi dojke odločila za rekonstrukcijo in so ji brez problema ustregli.
Če bi mama rada naredila rekonstrukcijo, naj se z napotnico splošnega zdravnika oglasi v ambulanti za plastično kirurgijo na Polikliniki in se tam pozanima za vse. Operacija ni lahka, jih je več vrst, zato naj kar sprašuje. Mene je operiral prof.Arnež, ki je bil več kot prijazen.
Toliko zaenkrat, če vas še kaj zanima, pa vprašajte in vam bom poskusila odgovoriti, če bom znala.
Lep pozdrav obema z mamo,
darja

New Report

Close