spoštovani,

moja babica ima raka na črevesju (povsod razpasen je že) in baje da tudi že na jetrih. v bolnici so nam povedali, da se ne da vec nič pomagat, ker baje da bi izkrvavela, če bi ji pobral rakaste črevesne organe. Nisem zdravnik zato vas sprašujem če po vašem mnenju se res ne da več nič rešit. Tudi kemoterpijo so odpisali in se sprašujem v kakšnih primerih pride ta v poštev. Zanima me tudi kako dolgo lahko živijo takšni bolniki. zdravnik je ocenil, da ga ima v sebi mogoče že eno leto. kakšni sploh so znaki, ki kažejo na črevesnega raka in v kakšnih primerih je ta deden.

hvala za odgovore

ana

Spoštovani!

Iz povedanega sledi, da se raka ne da zazdraviti ali odpraviti. Seveda ni mogoče napovedati hirtosti napredovanja in dolžine življenja. Verjetno pa je bil prisoten že veliko dlje, pa tudi tega ni mogoče natančno določiti. Znaki so praviloma zelo borni in jih navadno opazimo že ob precejšnjem napredovanju bolezni. Najpogosteje se pokaže šele, ko je moten prehod blata.

Če iamta raka debelega črevesa dva sorodnika v prvem kolenu je smotrno opraivti kolonoskopijo že od 20. leta naprej, da se preveri, če niso v črevesu izrastki t.i. polipi, ki so lahko presdstopnja raka.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close