Pri mojem očetu so definirali rak na debelem črevesju in ga pred kratkim tudi operirali. Še pred tem je imel operacijo t.i. metastaz na malih možganih.. Pri zadnji operaciji so povedali, da je na jetrih veliko število metastaz, da če bi to vedeli ga ne bi operirali.Zanima me ali se res ne vidijo metastaze na UZ pregledu in zakaj? Ima oznako tumorja T3. Kaj te oznake pomenijo?

Spoštovani!

Manjših tvorb od 3-5 mm se na UZ ne vidi. T3 je oznaka razširjenosti tumorja, na osnovi katere se na konziliju odločajo o obliki zdravljenja. Kot kaže, je oče v slabi koži in bo sedaj predvsem potreboval nego in bližino svojcev. Verjetno bo imel še precej raznih zdravljenj in mučnih preiskav. Pred vami vsemi so kar težke življenjske preizkušnje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni,

imam vprašanje: 3 od 4-ih starih staršev so umrli zaradi raka (raka na debelem črevesju ter raka na pljučih), eden pa zaradi možganske kapi. Sama se trudim živeti čim bolj zdravo (redna telovadba, ne kadim, ne jem mesa…), starši nimajo kakšnih posebnih zdravstveni htežav. Zanima je, kakšna je verjetnost (teoretična seveda), da zbolim za rakom.

Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Pri nekaterih oblikah raka debelega črevesa ugotavljajo družinsko nagnjenost. Predvsem to velja za raka, ki se razvije na t.i. polipih. V tem primeru je prav, da se sorodniki pustijo kolonoskopirati po 40 letu, ker je z odstranitvijo takšnih polipov možno odložiti in pogosto celo preprečiti raka. Če pa gre za dedno obliko polipoze, potem je kolonoskopija potrebna že po 20. letu.

Če je nekdo umrl zaradi raka pljuč in je bil kadilec, potem je nagnjenost k tovrstnemu raku nepomembna, ker je glavni dejavnik cigaretni dim.

Možganska kap pred 60 ali 55 letom je lahko odraz nezdravljene ali slabo zdravljene sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka ali hiperholetorolemije. V teh primerih je potrebno zdravljenje le teh oziroma preprečevanje razvoja kardiovaslularnih bolezni, ki lahko pripeljejo do tega.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Akko pa človek ugotovi da ima polipe? A so kakšni opazni znaki ali se to vidi samo na temeljitem pregledu?
Hvala za odgovor!

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Na kolonoskopiji, drugače ne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik