QTc
Pozdravljeni.
Na službenem zdravniškem pregledu so mi izmerili interval QTc na 455 ms. Piše, da je EKG normalen in podoben tistemu pred 3 leti.
Ali moram zaradi tega paziti na dejavnike, ki podaljšujejo QT interval? Ali je možno, da se ob športni aktivnosti na vroč poletni dan, ko se močno potim, zaradi izgube K in drugih mineralov QT interval podaljša do bolj nevarnih vrednosti?
Pozdravljeni!
QTc (koregirani QT interval) je časovni interval na EKG, ki meri električno “ponastavitev” srca po vsakem utripu.
QTc vrednosti veljajo za normalne v območju do 440 ms pri moških in do 460 ms pri ženskah. Mejna vrednost je do 470 ms
Podaljšan QTc: >470 ms pri moških; >480–500 ms pomeni večje tveganje za aritmije.
Vaš rezultat (QTc = 455 ms) je na zgornji meji normale, vendar še vedno velja za normalnega, še posebej, če je enak kot pred 3 leti in nimate simptomov (npr. omedlevic, vrtoglavice, palpitacij).
QTc se lahko začasno podaljša ob izgubi elektrolitov (npr. kalija (K⁺), magnezija (Mg²⁺)), dehidraciji (kar se zgodi pri intenzivnem potenju),
uporabi določenih zdravil (nekateri antibiotiki, antidepresivi, antihistaminiki itd.), stresu in fizičnem naporu, vročini..
Šport na vroč poletni dan lahko pomeni intenzivno aktivnost + močno potenje = izguba kalija in magnezija. To lahko pri občutljivejših ljudeh podaljša QT interval. Skratka, menim da zaenkrat ni razloga za kakršne koli skrbi, občasna kontrola EKG pa je dobrodošla.
LP
Hvala za odgovor.
Bi samo še dodal, da sem imel v marcu neko obdobje par tednov, ko sem pogosto čez dan čutil neko preskakovanje v prsih, počutje je bilo sicer OK.
Enkrat se je to zgodilo ravno med merjenjem pritiska. Večina utripov pod manšeto sem čutil kot normalne, za dva zaporedna utripa pa se mi je zdelo, da sta bila malo močnejša in pavza med njima je bila nekoliko daljša. Pomerjen pulz je bil nekaj nad 70/min, pritisk pa tudi okrog 130/85, kot običajno.
Po par tednih je to samo od sebe minilo. Aprila pri rutinski kontroli krvi je bil kalij OK, Na pa na spodnji meji. Nekaj podobnega se mi je dogajalo že pred nekaj leti in tudi takrat je samo od sebe minilo po nekaj tednih.
Kosobrin459, 12.06.2025 ob 22:07
Hvala za odgovor.
Bi samo še dodal, da sem imel v marcu neko obdobje par tednov, ko sem pogosto čez dan čutil neko preskakovanje v prsih, počutje je bilo sicer OK.
Enkrat se je to zgodilo ravno med merjenjem pritiska. Večina utripov pod manšeto sem čutil kot normalne, za dva zaporedna utripa pa se mi je zdelo, da sta bila malo močnejša in pavza med njima je bila nekoliko daljša. Pomerjen pulz je bil nekaj nad 70/min, pritisk pa tudi okrog 130/85, kot običajno.
Po par tednih je to samo od sebe minilo. Aprila pri rutinski kontroli krvi je bil kalij OK, Na pa na spodnji meji. Nekaj podobnega se mi je dogajalo že pred nekaj leti in tudi takrat je samo od sebe minilo po nekaj tednih.
Pozdravljeni
Vse kaže da gre za povsem nenevarne prezgodnje utripe. Torej, ni razloga za skrb.
LP