Najdi forum

Qlaira

Pozdravljeni!
KT jemljem že drugi mesec. Nikoli jih nisem pozabila vzeti, in vzela sem jih vedno ob istem času. V prvem mesecu se mi je M pojavila 27.dan in je bila zelo šibka. V času jemanja tabletk iz drugega omota sem zaradi prehlada uporabljala razpršilo operil in lekadol. Zdaj drug mesec jemanja tabletk so me rahlo boleli jajčniki.
Ali je možno, da zaščita ni učinkovita zaradi teh zdravil, ki sem jih vzela (v navodilih sicer piše katera zdravila vplivajo na KT). Je to normalno ali me je lahko česa strah? V prvem mesecu sem imela SO vedno z dodatno zaščito.
Zanima me še, če je mogoče, da v začetku uporabe teh KT ni redne M. Npr prvi mesec sem jo dobila, zdaj drugi mesec pa ne. Je to že sum na nosečnost ali je to pač zaradi tega, ker se telo privaja na KT?
Hvala za Vaš odgovor!

Zdravila, ki ste jih uporabili ne vplivajo na učinkovitost hormonskih tabletk. Qlaira je tabletka s podaljšanim režimom jemanja, pavza traja samo 2 dni, pogosteje kot pri krajših režimih se lahko dogaja, da krvavitve ni. Če je test na nosečnost negativen in ste redno jemali tabletke, lahko nadaljujete z uporabo Qlaire in naj vas morebitna odsotnost krvavitve ne moti.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni!

Mene pa zanimajo stranski učinki KT Qlaira. Namreč, trenutno uporabljam 3. kontracepcijo in imam velike probleme glede bolečin v nožnici, pokanjem sluznice. Tudi spolni odnosi so boleči. Razmišljam, da bi probala s temi tabletkami Qlaira. Mi lahko svetujete?
Zanima pa še me, če je pri teh tabletkah tudi možnost odložitve krvavitve in za kako dolgo?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!

nova
Uredništvo priporoča

Qlaira ni primerna tabletka za podalševanje ciklusa in prestavitev menstruacije. Težave, ki jih navajate so lahko povsem nepovezane z uporabo kontracepcije, svetujem ginekološki pregled in ustrezno zdravljenje.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni,

sedaj jemljem tabletke Qlaira že 10 mesecev. Prvi mesec je bilo vse v redu, nato pa je bila menstruacija včasih zelo šibka, spet drugič močna, nato so sledile vmesne krvavitve, stanje se je uredilo, nato spet zelo švoh menstruacija. Niti en mesec ni enako. Sedaj pa je sploh nisem dobila. Tabletke sem jemala redno, nisem jemala nobenih drugih zdravil in nisem imela nobenih drugih zdravstvenih težav. Preden sesm začela z jemanjem prve tabletke naslednjega paketka sem naredila test in je bil negativen, tako sem nadaljevala z jemanjem tabletk. Ali je mogoče, da sem test naredila prezgodaj? Je vse to dogajanje normalno ali bi bilo potrebno zamenjati tabletke?

Hvala za vaš odgovor.
Lp

Kar opisujete je čisto normalno. Zamenjava tabletka zaenkrat ni potrebna. Vedeti pa morate, da gre tu za tabletko s podaljšanim režimom jemanja in zato se pogosteje dogaja, da v času pavze ne zakrvavite. Prav ste storili, ko ste naredili test pred pričetkom uporabe nove tablice. Če se bo to še ponavljalo in ste res prepričani, da zadnji mesec ni bilo prebavnih težav, antibiotikov in ste tabletke redno jemali, je odsotnost menstruacije le posledica vrste tabletke in ne nosečnosti.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni!

Po letu in pol sem se odločila, da preneham s hormonsko kotracepcijo – Qlairo.
Zadnjo škatlico sem dokončala… Sedaj pa sem že cel teden utrujena in še dodatno mi je ta teden vsako jutro močno slabo, ne morem jesti in imam zelo nizek krvni tlak. Ker sem pomislila tudi na nosečnost (čeprav uporabljava kondome – in je od menstruacije minilo komaj 8 dni), sem naredila test first sign, ki je bil seveda negativen.

Ali je možno, da zaradi zavrtja “proizvodnje” lastnih hormonov, sedaj doživljam te stranske učinke?
Koliko časa mislite, da bo to trajalo?
Ali bi mi lahko pomgale tablete proti slabosti – Dramina? Če bi bila slučajno noseča, jih vejetno ne priporočate?

Hvala za Vaš odgovor!

Težko bi rekla, da so za sedanje počutje krive pred tem uporabljene tabletke, lahko gre za čisto običajno virozo ali preobremenjenost. Opazujte se in po potrebi obiščite osebnega zdravnika.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni!

Tabletke qulaira jemljem že 5 mesecev, ob tem pa imam vsak mesec glivično okužbo nožnice h tem spadajo potem še ranice okoli vstopa v nožnico in blizu klitorisa, tudi 5 mesecev odkar jemljem KT qulaira se mi je znižala želja po spolnem odnosu , saj me ponavadi med odnosom boli pri vhodu v nožnico in se naredi razpokica katera se potem hitro zaceli kri neteče lee tanka rzpokica ki peče ko grem na stranišče in ob spolnem odnosu… kaj je narobe z menoj? Pred en sem začela jemati KT qulaira teh problemou nisem imela le enkat se imela glivično okužbo nožnice sedaj pa jo dobim vsak mesec in sicer tako hudo da moram nujno 1 teden jemati vaginalne tablete..?
Kaj bi lahko bil vzrok še za to?

že vnaprej se zahvaljujem za odgovor !

Odgovor je v poglavju Prva tableta Qlaira.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni!
Tabletke Qlaira zdaj jem že 8.mesec. Ko sem vzela prvo tabletko iz 8.škatlice sem po 5ih urah bruhala, naslednjo tabletko pa sem vzela naslednji dan ob takšnem času, kot navadno vzamem tabletko. Torej, po izbruhani tabletki takoj nisem vzela več nobene tabletke. Zanima me, če je možnost zanositve glede na to, da pri SO ni bilo dodatne zaščite. Hvala za vaš odgovor.

Če je od zaužitja tabletke minilo 5 ur, je možnost, da bi jo izbruhali le zelo majhna.Ni pa je mogoče izključiti, zato bodite vseeno pozorni kaj se bo zgodilo s kravaitvijo na koncu tablice.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni!

Ravnokar sem končala s četrtim zavojčkom tabletk Qlaira in mensturacija se mi ni pojavila. Po prvem zavojčku je nisem dobila, po drugem sem imela samo šibek izcedek, ki je trajal samo kakšen dan, po tretjem je bilo enako, sedaj po četrtem pa spet nič.
Tabletke sem začela jemati zato, ker sem imela prej zelo boleče menstruacije (seveda tudi zaradi zaščite) ampak sedaj pa je tako, da imam v času, ko bi morala dobiti menstruacijo bolečine, menstruacije pa ni. Razmišljam da bi menjala tabletke ali naj še počakam in se bo mogoče uredilo? Ker me moti, da nimam menstruacije in sem potem vedno v skrbeh, kaj pa če je šlo vseeno kaj narobe in je nosečnost možna (čeprav še nisem pozabila vzeti nobene tabletke)

Polek tega berem, da je normalno, če se menstruacija ne pojavi, ampak je res normalno da je sploh več nimaš?

Lp

Pri tej vrsti tabletke je pavza tako kratka, da je pogosto tako kot pri vas – nobene krvavitve. to je ena od normalnih reakcij telesa na te tabletke. Z vami ali s tabletkami ni ničnarobe. Če ste zaskrbljeni, se ponovno pogovorite o tem z vašim ginekologom.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mene pa zanima kdaj zacnejo KT Qlaira učinkovat? jaz sem jih namreč prvič zacela jemat prvi dan menstruacije cez 10 dni pa sem imala spolni odnos..je možno da sem zanosila? mam pa tudi bolecine v spodnjem delu trebiuha in pojavlja se mi rjav izcerdek iz nožnice….zelo me je strah da sem zanosila….menstruacijo sem imela prvi mesec samo en dan,naslednji mesec tudi sam en dan….sedaj jemljem ze tretjo skatljico tabletk….

Če začnete z uporabo tabletk 1. dan menstruacije in njih redno in pravilno jemljete, je zaščita delujoča takoj.Možnost nosečnosti je zelo majhna, izcedek in napetost trebuha sta le zaradi začetnega prilagajanja na hormonska zdravila.Sčasoma se bo tudi to uredilo.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Lep pozdrav,

Zanima me, če se da začetni dan jemanja prve tabletke iz škatlice, ki je sedaj sobota, prestaviti na petek. Verjetno bi morala izpustiti eno placebo tabletko? Skrbi me malce, ko berem, kakšne težave imajo dekleta, če pozabijo ali zamešajo kakšno tabletko (bolečine, bruhanje, glavoboli). Uporabljam pa Qlaira tabletke.

In še vprašanje, ki se nanaša na endometriozo. Prebrala sem namreč, da KT zavirajo razvoj te bolezni. Jo zavirajo tudi v primeru, ko jih jem po normalnem ritmu (torej z vmesno odtegnitveno krvavitvijo) ali imajo zaviralni učinek samo, če jih jemo brez presledka?

Lep večer in iskrena hvala za odgovor!

B.T.

Če želite začenjati novo tablico na petek, samo izpustite eno placebo tabletko, zaščita ne bo motena niti ne pričakujte drugih zapletov. tabletke pa delujejo zaviralno na endometriozo tudi pri povsem običajnem jemanju s pavzami.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Pozdravljeni!

Qlairo jemljem že več kot 1 leto. V petek sem pozabila vzeti 6. tabletko v škatlici, za katero piše, da naj se v primeru, da sem imela spolne odnose v zadnjih 7 dneh, takoj obrnem na zdravnika. Pozabljeno tabletko sem vzela 14 ur kasneje kot tabletko vzamem ponavadi. Klicala sem dežurno zdravnico, ki me je napotila v dežurno lekarno po urgentno kontracepcijo, vendar je farmacevtka rekla, da dodatna kontarcepcija ni potrebna in naj le do konca škatlice uporabljam dodatno zaščito (kondom). Ker sem zdaj zmedena, kaj bi bilo v tem primeru sploh potrebno storiti, se obračam še na vas. Kakšna je možnost zanositve? Spolni odnos sem imela na dan, ko sem pozabila vzeti tabletko (petek) pa tudi prejšnje dni.

Pravilno bi bilo oboje: uporaba nujne kontracepcija ali pa dodatna zaščita s kondomom za 9 dni. Nadaljujte naprej s tabletkami in v primeru odsotnosti krvavitve v pavzi naredite še test na nosečnost.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

New Report

Close