Najdi forum

Zdravo.
Punca je stara 25 let in se je lani po koncu studija preselila k meni. Zivimo v hisi s starsi ampak smo loceni po nadstropjih. Stanovanje je sedaj moje. Vceraj je rekla nekaj kar me je malo uzalilo. Ne vem kaj je s temi modernimi forami, ampak zenska bi morala poskrbet za svojega moskega. In moski zanjo. Ona pa pravi, da ni moja mamica in da sva partnerja v vsem, tudi gospodinjstvu in da ona je sama svoj resitelj in ne rabi moskega da jo skrbi, samo da jo dobro pof**a in nasmeje. Je s kmetije, zna vse, kuha zelo dobro, pere, pospravlja sicer malo slabse, noce pa likat in tezi ko ji ne pomagam cistit. Jaz nisem nikoli cistil, ne umival perila ali si likal. Mi je mama ali sestra. In pricakujem to tudi od nje. Ona pa noce. Je rekla da niti ne zna likat ker ni imela nikoli potrebe, da ima tehniko kako dat susit, da ni zmeckano in ce bi rad zlikane spodnje hlace, naj si jih zlikam sam. Ko kam greva in rabim srajco mi zlika, ampak to je mogoce enkrat na 100 let, sebi tudi zlika kaksno obleko recimo enkrat na pol leta. Delava isti urnik, se tudi voziva domou skupaj, ona gre poleti pogosto domov ker pomaga ocetu ne kmetiji in pride pozno zvecer. Jaz ji takrat skuham, zjutraj ji naredim zajtrk a to nic ne steje? Ajde saj tudi ona naredi veliko zame, likat pa ne. Kao je to nekaj kar sovrazi in spodnjice so itak skrite. Jaz sem pac navajen da imam zlikane in da je poskrbleno zame. Ona pravi da bo skrbela, ko jaz ne bom vec zmozen, ne bo me pa ujckala ker tudi nje noben ni. in to je dejansko edini problem, ki ga imava. Rezi se mi v faco, da kdo si se lika gate, vceraj je bila prav nesramna. Prisla je ob 22h, jaz sem jedel zunaj. Kricala je da je vse razmetano, da je cel dan delala, da je zgonjena in da ji nisem mogel niti ene juhe segret, da sta 2 stroja cot za zlozit, da je za posesat, da je prah povsod, da cevlje puscam razmetane, da skoljka ni pokrita, banja ni obrisana, da kaj sem delal celo popoldne, da ne naredim cisto nic za hiso, da sem otrok, mestni poba, da u lajfu nisem se videl kaj sploh pomeni delat. In jaz sem rekel da ona pa meni noce spodnjic likat, zakaj bi potem jaz njej kuhal in delal zenska opravila. In je sla v kopalnico objokana, z nutelo in zlico, ven je prisla ko sem ze spal, v sluzbo sva sla v tisini, jaz sem nekaj jamral je rekla da nima energije, da bova zvecer. Sem vprasal ce greva narazen se je zasmejala naj ne bom smesen. Ko sem jo objel pa je bila kot bi bila mrtva ali pa bi objemal stango. Brez custev pa zamere ponavadi ne drzi. Sedaj je spet doma ker kosijo in spravljajo travo in pogovor bo mogoce cez 1 teden ko bo vse ze mimo. Ona rece da ti preperi niso res preperi ker je kao lacna, utrujena. Jaz pa rabim pogovor ko me uzali. Imam jo rad in bi se rad porocil z njo, rad pa bi tudi da poskrbi zame. Kaksno je vase mnenje punce? Laho zahtevam da mi lika? Kaj pa fantje? Vam punce likajo?

Veš kaj je ogabno pri takšnih mentalitetah kot: “Ne vem kaj je s temi modernimi forami, ampak zenska bi morala poskrbet za svojega moskega. In moski zanjo. ” In “Delava isti urnik, se tudi voziva domou skupaj, ona gre poleti pogosto domov ker pomaga ocetu ne kmetiji in pride pozno zvecer. Jaz ji takrat skuham, zjutraj ji naredim zajtrk a to nic ne steje?” Ali ” Jaz sem pac navajen da imam zlikane in da je poskrbleno zame. Ona pravi da bo skrbela, ko jaz ne bom vec zmozen, ne bo me pa ujckala ker tudi nje noben ni”…

To, da je enostransko in neenakopravno. Pa še krivično povrh.
Obrni zgodbico – in resno mislim, naredi miselni eksperiment in obrni zgodbico: “joj, moj tip je tako škrt – jaz mu pospravljam pa kuham, pa skrbim zanj, potem pa kar misli da imam v službo za hodit pa svoje stroške plačevati, potem pa še teži, da mu spodnjic ne likamo – a ostalo ne velja?, Ne vem kaj je s temi modernimi moški, ki si kar domišljajo, da ženska mora biti zaposlena, pa niti na večerjo me ne pelje”…
Bodi pošten pa povej kaj bi si mislil o takšni ženski? Tale tvoja partnerka po napisanem prispeva veliko več v vajino skupno življenje kot ti, ima vse tradicionalne vloge pa še službo povrh, pa staršem na kmetiji pomaga, ti pa noriš, da ti spodnjic ne lika. Sam si jih zlikaj, reči svoji mamici, sestri pa se odkupi da ti jih je morala.
Pa naredi mentalni seznam kako naj bi moški skrbel za svojo žensko – kaj od tega izpolnjuješ od začetka zveze do svoje smrti, pri čem ne želiš pomoči, podpore ali rezerve ter kaj od naštetega smatraš za razlog za razhod v primeru tvojega neizpolnjevanja.

Toliko ljudi išče partnerja/partnerko, ki nudi varnost in enakopravnost v zvezi – zakaj se norca delaš iz belega kruha. Če hočeš pohlevno ženo, ki samo zate skrbi, ne pričakuj modernih luksuzov, kot sta dve plači pri bajti. Na dveh stolih se ne da sedeti – izberi si kaj hočeš in kakšne kompromise si pripravljen sprejeti. Bodi fer – če so ti zlikane spodnjice tako pomembne, potem daj svoji punci možnost najti nekoga, ki mu bo dovolj.

Spoštovani,

Zelo dobro vas razumem. Tudi sam čutim posledice 10.000 in več letne zgodovine razdelitve vlog med spoloma. Večino zgodovine so moški zaradi telesne moči opravljali telesno zahtevnejše naloge (lov, gradnja bivališča, bojevanje, …) ženske pa so opravljale druge prav tako pomembne naloge (vzgoja, gospodinjstvo, nabiranje, …). Poleg tega pa so bili moški v časih, ko je šlo za preživetje, postavljeni v dominantno vlogo. V smislu, da so bolj pomembni in da se od ženske pričakuje da poskrbi za njih. In s temi vzorci so živeli še naši starši. To pa nas, današnje moške, postavlja v unikatno situacijo v zgodovini. Mi smo prva generacija, ko nekako ta delitev ne velja več. In logično je, da smo ob tem zmedeni, jezni in da se včasih v novi razdelitvi vlog ne znajdemo najbolje. Logično zaradi omenjene zgodovine in ker smo bili tako vzgojeni od lastnih staršev. V moji primarni družini je vsa gospodinjska dela opravljala mama. In kadar si sam likam srajce, prav čutim te zgodovinsko-vzgojne sile kako bi to zame morala naredit žena. Vendar, ko pogledam na situacijo odraslo, vidim, da je to na nek način moja otroška želja, da bi se izognil neprijetnim opravilom. Nobenega razloga ni, da si ne bi teh opravil delila. Ona dela enako zahtevno službo in enako služi denar, poleg tega pa vseeno poskrbi za več gospodinjskih opravkov. Tako, da bi bilo neracionalno zahtevati naj mi še lika.

Opisano lahko prevedemo na prepričanja. Če vi nosite prepričanje, da »mora ženska poskrbet za svojega moškega« in da to pomeni likanje, kuhanje in pomivanje WC-ja, še ni nujno, da to isto prepričanje nosi tudi partnerka. Očitno ga ne. Namesto, da karkoli zahtevate od partnerke, ji raje povejte kaj si želite in jo vprašajte ali bi tak dogovor ustrezal tudi njej. Vprašajte jo, kaj je pomembno njej. Poiščita kompromis, v katerem boste vi dobili nekaj zase, v določene delu pa tolerirali svojo frustracijo in zanjo naredili tudi stvari, ki vam niso všeč. To bi najbrž pomenilo, ne samo da bi zlikali svojo srajco, ampak mogoče še njeno. Tako zgleda kvalitetna stabilna veza v današnjih časih. Seveda so pa opcije tudi druge. Lahko si najdete drugo partnerko, ki bo pristala na delitev vlog, kot jo pričakujete. Veliko odgovorov na vaša vprašanja najdete v knjigi 5 jezikov ljubezni, Gary Chapman.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si
nova
Uredništvo priporoča

Na kratko: mislim, da se malo hecas iz nas. Ce pa se ne: partnerka ima povsem prav. Nadvse bizarno je, da so kamen spotike nezlikane spodnjice. Bi razumela, ce bi bilo to pucanje kopalnice, oken ipd. Ampak gate!? Ne poznam nikogar, ki bi jih likal in ce bi od mene to zahteval, bi letel iz bajte prvo minuto. Malce se strezni in preberi petkrat kaj si napisal.

Ce oba delata, si morata tudi enakopravno deliti gospodinjska dela. Pika. Tu ni nicesar vec za debatirat. Bodi srecen, da te sploh prenasa, ker vsaka druga bi te ze poslala nekam.

Prvič se strinjam s Potrpljenjevrlina, ker, ponavadi me njeni posti ujezijo. Sploh pa, kako lahko primerjaš potrebo po prehranjevanju, beri, punci nisi nič pripravil za večerjo po dolgem napornem dnevu, z zlikanimi gatami, ki dejansko nimajo nobene funkcije oziroma pomembnosti za človeški obstoj, preživetje. Dam ji popolnoma prav, ker ti si en razvajen otrok, daleč od občudovanja vrednega pravega moškega. Če lahko zahtevaš??? Jao…

Ta punca naj si naredi uslugo in gre čimprej in čimdlje od tebe, ker je nisi vreden.

To je res velik problem v življenju. Likanje!!! Če je tebi to tako zelo pomembno, nauči se in si likaj sam…ne morit partnerke da počne nekaj kar noče. Delaš probleme tam kjer jih ni potrebno. Odrasti že enkrat!!!!

Najprej jo vprasas ce gresta narazen tukaj pa pises da jo imas rad in bi se rad porocil z njo? Ce bi res tako cutil ji nebi rekel da gresta narazen… Poleg tega pa ni ona tvoja dekla da ti bo nonstop cote peglala, si odrasel delovno sposoben moski in lahko sam poskrbis za to ali pa si enostavno razdelita opravila, saj nisi gost v svoji hisi, tudi ti zivis tam in lahko sam poskrbis za dolocena gospodinjska opravila

Jst jo vzamem…likam lahk tut sam…to delam ze nekaj let.

Moj ima sistem da vse zlika prej da da v omaro. Js pa ne. Delama vsak po svojmo sistemu. Likala ne bom, ker obesim stvari tako da niso zmuckane, pravi cas dam iz pralnega stroja.
Kar se tice kuhanja pa pospravlanja, pa pac naredi tisti ko ma cas.

Pa ti to resno…LIKANJE SPODNJIC…pa koliko si pa ti detece staro…pa kdo za vraga pa lika SPODNJICE…nikoli jih ni likala moja mama in če bi mi mož rekel da na mu zlikam spodnjice, ga ne bi vzela resno…da bi pa iz tega delal dramo pa…ljubi bože…🙉🙉🙉

Upam da si tvoja partnerka cimprej najde pravega moskega, tebe pa pa pusti tvoji mamici.
Mogoce bos imel sreco in nasel kaksno nesamozavestno zensko, ki se ne upa zase gor postaviti. Ali pa taksno, ki ti bo to vse nudila samo da ne bo obupana samska.

Dragi moj a veš kaj bom rekla?? Bravo punca!!! Ti ne znaš živeti sam s seboj!!! Ti nisi moški!! Ti si otrok! Nikoli in res nikoli ne bi bila z moškim, ki zase ne zna poskrbeti v celoti. Takšnih prikolic oziroma pijavk je ogromno. Prej mama, zdaj punca,potem žena… Ja, seveda! Tvoje mišljenje je iz pamtiveka, da je ženska za štedilnik?? A prej je pa mamica tvoje gate peglala?? Pa wc je za tabo tudi počistila? Ti je ritko obrisala? Take je pa res treba v vojsko poslati!! Napačna vzgoja!! V moji hiši vsi moški delajo vse in jaz delam vse, tudi tako imenovana “moška dela”!! Punci svetujem, da te čimprej odpiše. Sicer bo pa kmalu videla, da ne sodiš v njen ožji krog, imam občutek, da pravkar spoznava!! Bravo punca!!

Če so tvoj edini problem gate, potem imaš čudovito življenje.

A na to pa nisi pomislil, da bi sel se ti k njej domov pomagat? Mogoce bi bla oba skupaj doma pred deseto in manj utrujena, kot ona sama. Glede gat pa niti ne bom, jaz bi se ti tudi rezala in prav sigurno, da jih ne bi likala 🙂

Joooj mene pa ni toliko zmotilo likanje (čeprav je bizarno, da nekdo lika spodnjice, jaz ne likam nič, ampak če želi imeti zlikano, naj si jih SAM!!!!!), kot pa to, da ženska dela cel šiht, potem pa gre SAMA pomagat očetu na kmetiji, gospod se pa doma prestavlja iz kavča na stol, pa iz sobe na sobo, pa ne more pospraviti? Da ne omenjam, da bi pravi moški pomagal tastu na kmetiji, na pa postopal doma, pa jajaca guncal,… Svašta zemlja nosi,…. 🙁 . Tvoji partenrki bi svetovala, da jo podurha od tebe, kolikor jo noge nesejo!!!!!! Svašta, zlilane spodnjice my ass!!!!!!!

Ti to resno? Zlikane gate?
Enim gre res predobro v zivljenju, da se imajo cas s takimi bedarijami ukvarjati.
Ocitno ti je dolgcas. Da pa bi sel njej na kmetijo pomagat pa ti ne pade na pamet kaj? Raje se mulis doma in ji kljubujes, ker ti ni gat zlikala. Mamin sincek…nesi mamici gate eno nadstropje nizje, pa ti jih naj zlika, odisavi in napudra, da se ti nebi ritka vnela slucajno.

Stara sem 55 let in možu niti slučajno ne likam nič. Moj pokojni oče, ki je umrl pri 80-ih letih, si je celo življenje likal sam. Tako da, te ‘moderne fore’ trajajo že skoraj 100 let.
Na začetku zakona, je tudi moj mož pričakoval, da mu bom likala. Pa nisem. Iz inata je v službo hodil zmečkan, da bi vsi lahko videli ‘kakšno gnilo babo ima’. To mi je tudi povedal. In veš kakšen je bil moj odgovor?
– Ti hodiš zmečkan po svetu, ne jaz. Si polnoleten in celo straejši in močnejši od mene. Zase boš že znal poskrbet, a ne?
Od takrat naprej si lika sam. Za posebne, svečane priložnosti mu obleke in srajce zlikam, vendar točno ve, da se bo za to moral odkupit. Če ne z drugim, vsaj s poljubom…

Evo eno malo malenkost ti dam prav, to da mora bit dec dec in ženska ženska. Ampak dragi mladenič, ne živimo več v času, ko bi ti bil lovec, ki bi moral po hrano v gmajno, ampak se enostavno sprehodiš v trgovino, za kar po novem ”skrbimo” ženske. Ni vojna zato ti ni treba branit svoje ženske pred vsiljivci, niti ne živimo v jamah kjer bi skrbel za ogenj in kože za katere bi moral lovit divjad, da bi bilo njej toplo. To pomeni, da ima toliko časa kot ti, za vse tisto kar bi se moralo postorit okrog hiše. Zdaj pa glede na svoje sposobnosti in čas, razdeli naloge. Kaj naredi ona in kaj ti. Glede na to, da hodi še pomagat domov, predvidevam, da tudi tvoja opravila zmore. Pa obrni, in naredita obratno, naj ona en teden dela kar delaš ti, in ti kar dela ona. Potem pa se vprašaj kdo je bolj utrujen. Potem pa tej enačbi dodaj še otroka. Za katerega tudi bo morala skrbet ona? Seveda ker ona je mama. Oprosti ampak dejstvo je, da s takim, ki bi tako gledal na stvari sama nebi hotela met družine. Moj dragi dela v fizično naporni službi, gre v fitnes, ko pride domov mi pomaga pri čisto vsaki stvari za katero se dogovoriva, zakaj? Zato ker imam sama dve službi, in če nebi delala oba pri hiši, bi bila ves čas v razsulu. Kuhava skupaj, pomagava si. Naloga moškega je da opravi dela ki jih ženska ne zmore. Na koncu dneva pa je Ženska večkrat tudi mama, čeprav se ti to zdi samoumevno, dragi mladenič. To ni lahka naloga. In če misliš, da je karkoli od tistega kar naredi njena ”dolžnot” se globoko motiš. To je njena dobra volja, in to, da s teboj rada ustvarja gospodinstvo. To da si navajen na speglane gate, je napaka tvoje mame in sestre. Ta navada izhaja iz časov ko pralni stroji niso opravili svoje naloge do te mere, da bi bilo perilo sterilno, ker se je ogromno pralo na roke… torej dezinfekcijska naloga, danes to opravi pralni stroj na programu za brisače in belo perilo. Zato je to zgolj muha in popolnoma nič drugega. Če pa je to tako pomembno, pa ti predlagam da si raskiraš en popoldan na teden in speglaš sam 🙂

Valda, da ti mora likat gate! Pa kuhat tud, pa pospravljat! Pa dnar tud more domov nosit, se je ja moderna ženska. Pa kaj babe mislijo, da so na glavo padle?!

Tip mora domov pridet iz službe in se spočit. Počiva do večera, ko je treba it spat. Pa pika. Ona naj pa lepo hodi v službo, na kmetijo pomagat, opravi vsa gospodinjska dela in bog ne daj, da pridejo še otroci v to računico.

Včasih, ko grem na sprehod v soboto vidim trume mladih mamic z otroci tekajo okoli, potem pa zavijem na kavo in vidim 10 mladih tipov narovnanih za šankom, vsi s poročnimi prstani. Najraje bi stopila do njih in jih vprašala: Kaj delaš tukej, če tvoja tamle sama z otroci okol hod? Pa še preden bi odprli usta bi jih vse tako premlatla, da bi imel do konca življenja dost. Oprosti, lahko še tko misliš, da si dedec, ampak v resnici nisi. Samo tiča imaš in jajca, drugega pa nič. Če ne znaš delat na kmetiji, pospravljaj stanovanje ta čas in kuhaj. Zlikej tud njene gate in cunje kdaj, pa zloži jih. Bod dec, ne pa nesamostojen pezde. In mamici svoji povej, da te ni vzgojila v samostojnega osebka in da je čas za lekcije, kako zalaufat pralni stroj, kako vklopit likalnik, kako skuhat in kako bit do druge osebe malo bolj sočuten in ne tako prekleto egoističen. Pa ti bo povrnjeno, stokrat.

New Report

Close