Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Puljenje zgornjih stiric

Puljenje zgornjih stiric

Pozdravljeni!
Ceprav sem stara 30 let sem se po nasvetu svoje zobozdravnice odlocila, da si dam “poravnat” zobe. Ortodont je opravil analizo in najbolj optimalna moznost izvedbe je, da se mi pred nastavitvijo aparata izpuli zgornji dve stirici.
Ceprav zaupam svoji zobozdravnici in ortodontu me je vseeno malo strah tega puljenja. Predvsem zato, ker mi je kar nekaj ljudi reklo, da so stirice “glavni” zobje. Karkoli ze to pomeni.
Mi lahko se vi na kratko napisete, kaksne so mozne posledice puljenja prav teh dveh zob? Bom imela lahko kaksne probleme v starosti, ko bo treba npr. nekam “obesit” mosticek?

Hvala,
Jera

Spoštovana Jera,

izraz glavni zobje je kar malo za lase privlečen, poleg tega pa naj bi to veljalo za podočnike (trojek) in recimo prve stalne kočnike (šestice). Prve ličnike (štirice) se v ortodontski terapiji najpogosteje ekstrahira zato, da so rezultati čim hitrejši in da niso potrebni premiki večjih zob, ki sledijo, za to, da bi zaprli nastali prostor. Tako se premikajo le enokoreninski zobje, kar je najenostavneje in najhitreje.
Glede na to, da greste v ortodontsko terapijo, nmaj vas ne skrbi, kam bodo kasneje obesili mostiček (mogoče pa to sploh ne bo potrebno – prava higiena vam lahko ohrani zobe do “groba”). Nastali prostor bodo namreč zapolnili zobje, ki jih bo ortodont z aparatom vodil v željeno smer.

New Report

Close