Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija Puljenje pol zoba (6.) in krona na preostalo polovico

Puljenje pol zoba (6.) in krona na preostalo polovico

Pozdravljeni,
spodnja 6-ka pred leti ni bila dobro zdravljena – zobozdravnik s čiščenjem ni prišel “do konca”, po tem, ko mi je omrtvil živec. Nekako tako se je izrazil. Vse do sedaj sem imela v čeljusti blago bolečino, ki se je v zadnjih dneh okrepila. Na sliki ni videti kakih posebnosti v smislu granuloma.
Plan je tak, da se bo poskusilo čiščenjem kanalov (zobozdravnik sicer dvomi v uspešnost), ker korenina ni ravna. V primeru, da ne bo uspešno, je ena izmed opcij tudi puljenje polovice zoba in potem krona na preostali del. Je to OK, se obnese? Je tak zob potem dejansko uporaben.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani,

Načelno je vedno smiselno najprej poskusiti s ponovnim zdravljenje korenine. Če vaš zobozdravnik dvomi v uspešnost takega posega, predlagam, da Vas napoti do specialista endodonta. Večina posegov, ki jih opravimo v specialistični ordinaciji so ravno ponovna zdravljenja.
Druga možnost, ki je ne omenjate, je apikotomija. Gre za kirurški poseg, pri katerem kirurško dostopimo do vrka zoba obolele korenine in vršek ( cca 3 mm vrška korenine) odrežemo in na ta način odstranim del korenine, ki povzroča težave. Več o posegu si lahko preberete tukaj : https://www.endo.si/potek-zdravljenja/mikrokirurgija-apikotomija/
Smiselnost tega posega je potrebno oceniti na RTG sliki, predlagam 3D rtg sliko. Tudi to oceno Vam lahko poda specialist endodont oz. specialist oralni kirurg.
Tudi možnost, ki jo omenjate: odstranitev celotne obolele korenine je načelno dobra. Spet je potrebno najprej oceniti biološko vrednost korenine, ki ostane. Načelno se nato priporoča vezava nove krone na sosednji zob, petico, od česar prav tako zavisi smiselnost takega posega.
Za bolj podrobne informacije pa bi potreboval RTG sliko.

Lep pozdrav,
dr. Igor Potočnik

New Report

Close