Spoštovani g. dr. Rejec!

Prebrala sem veliko vaših odgovorov, vidim da so vaši odgovori v veliko pomoc ljudem, zato se tudi jaz obracam na vas.

Zanima me ali se kdo v Sloveniji ukvarja s psihoanalizo oz. ce zdravi na ta nacin. V Celju mislim, da ni nikogar. Zelo rada bi prišla do kakšnega psihoterapevta in se ozdravila brez zdravil. Imam namrec mocno voljo, toda vrtim se v zacaranem krogu in si ne znam vec pomagati.

Moje težave so se zacele v mesecu februarju, ko sem imela mocne bolecine v želodcu in po temeljitih preiskavah so ugotovili, da mi v želodec zateka žolc in da mi to povzroca bolecine. V lanskem letu so mi namrec odstranili žolcnik in sem stanje želodca predpisovala hrani, ki sem jo jedla – malo prevec svinjskega. No stanje se veliko ni izboljšalo, vendar sem v tem casu bila pod velikim stresom in se mi je zacelo vse rušiti. Moj sodelavec, veliki prijatelj je zbolel za rakom, želela sem mu pomagati, vseskozi mu stala ob strani, vendar sem opažala, da so moji živci vse bolj napeti. Nisem dovolj hitro poskrbela za sebe in tako sem si nakopala te težave. No prijatelj je umrl, jaz pa se še danes cutim tako nemocno, želela sem mu pomagati, vsak dan je prihajal k meni v službo, bodrila sem ga dokler ni povsem omagal, , naenkrat se strašno bojim bolezni, šla sem na vse preglede, ugotovili so, da so moje težave verjetno psihicnega izvora, jemljem zdravila za želodec, vendar pomirjeval ne morem in ne morem vzeti. Jaz bi rada odpravila vzrok mojih težav, ne pa potisnila vse te težave še globje v podzavest. Pred dvema letoma mi je bil sin na smrtni postleji, agonija je trajala 3 mesece, vseskozi sem bila mocna, stvari so se uredile, zdaj pa samo ko pomislim oz. se s kom pogovarjam o tem, že jocem. Neštetokrat me stvari, ki so mi bile prej smešno lahke za rešit, sedaj vržejo iz tira. Opažam, da se vse pricne z nekakšnim tresljanjem v meni, to je lahko zjutraj ali sredi dneva, potem kot da se v meni vse krci, pa sem kot elastika napeta, potem se pricnejo želodcne težave, pa sem potem razburljiva, pa kar na jok mi gre. Samo kot primer naj navedem, to dolgo pismo sem napisala, potem mi je internet zatajil in ko sem ugotovila, da sem pismo izbrisala, mi je šlo na jok.

V življenju sem vedno znala pravilno odlocati, težave so me bodrile, zdrava sem bila vseskozi, s službo in življenjem zadovoljna, vsem sem bila v oporo, zdaj pa si ne znam pomagati. Stara sem 49 let in ne vem ali je to zacetek mene in se mi stanje zaradi tega spreminja.

Prosim za vaš nasvet, kot sem že zgoraj omenila, ali se dajo te moje težave pozdraviti s psihoterapijo in kam naj se obrnem. Pripravljena sem priti v Ljubljano samo ne vem kam naj se obrnem. Odhajam na dopust, veliko si obetam od njega, posvetila se bom sebi in reševanju oz. mojemu ozdravljenju, upam da bo uspešno.

Prosim za par vaših besed oz. nasvetov.

S spoštovanjem.

Ita

Spoštovana Ita,
ne potrebujete pomirjeval,kvečjemu antidepresive, ki ne povzročajo odvisnosti, pa še to v kombinaciji s psihoterapevtskim posegom.Psihoanaliza klasičnega tipa se v primerih, kot je vaš praktično ne uporablja, zato bi prišla v poštev analitsko orientirana psihoterapija z elementi kognitivnega pristopa.Ker psihoterapija ni le enostranski proces ( na primer da bi se le prepustili tretmaju, psihiater pa bi opravil vse ostalo),se boste s psihiatrom morali dogovoriti o obliki svoje aktivne vloge pri tem in se terapevtskega dogovora tudi držati.Zavedati se morate, da je psihoterapija v načelu dolgotrajen proces, ki bo pokazal pozitivne rezultate šele kasno, v začetku pa bo smiselno sprejeti tudi ev. ponujena zdravila.Če se ne želite oglasiti pri psihiatru v Celju, imate v Ljubljani na voljo več zasebnih psihiatrov, ki imajo koncesijo, se pravi ordinirajo nesamoplačniško.Njihove telefonske številke so javne.

Draga Ita
Prebrala sem tvojo zgodbo,ki si se mi takoj zasmilila, ker ponavadi sem jaz zelo čustvena oseba poleg tega pa sem jaz isto imela težave, kot ti in te popolnoma razumem kako ti je.
Jaz nisem skoraj več našla ishoda in sem bila primorena poiskati si pomoč, ki isto tako nisem želela se navaditi na tablete.
Če si boš iskala pomoč, ki sodeči po tvoji pisavi boš morala k psihiatru, moje mnenje je, če si že iz Celjskega konca pojdi k dr. Petrišič Vera ta zdravnica me je dvignila na noge, ki sem tako trpela kot ti, pojdi k njej pa boš videla, da je super zdravnica,se,da pomeniti z njo je zelo razumevajoča. Če se boš odločila, da boš šla k tej zdravnici piši mi na ta forum, Bom vesela, če bo z tabo vse o.k. Lahko se naročiš po telefonu, ki je št. 03-434-000 in samo povej, če lahko dobiš dr, Petrišič. Želim ti vso srečo in veliko zdravja. Beybi

New Report

Close