Najdi forum

Psiholog na koncesijo

Pozdravljeni. Trpim za obsesivno kompulzivno motnjo okm. Trenutno uvajam antidepresiv asentra. Zaenkrat 50mg Bral sem da se za okm povišuje do 200mg. Zaenkrat jemljem 14 dni. Zaradi okm simptomatike sem tudi izgubil zaposlitev. Šel sem k zdravniku po napotnico za psihoterapijo. Samoplačniške si zaradi brezposelnosti ne morem privoščiti. Imam tudi panične napade, ki me hromijo. Zato me zanima, kje sploh obstaja psiholog na napotnico? Ljubljana okolica? Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

si predstavljam, da vam je ob vsem tem težko. Kako se kaže simptomatika in kako vas ovira?

Psihologa na napotnico lahko dobite, vendar so redki tisti, ki so izobraženi za psihoterapevta, namreč naloge psihologa so opravljanje testov in psihološko svetovanje, ki ni psihoterapija. Večina tistih, ki opravlja kakšno obliko terapije, so vedenjsko-kognitivni terapevti, medtem, ko jih je za poglobljeno obliko psihoterapije (npr. psihoanalitična psihoterapija) zelo malo. Vedenjsko-kognitivna terapija se ukvarja z zmanjševanjem simptomov, medtem, ko se psihoanalitična psihoterapija ukvarja z vzroki, ki simptome povzročajo. Pomembno je tudi, da psihoterapija poteka redno (vsaj enkrat tedensko) in ponavadi zavarovalnica tega ne krije, ampak zgolj srečanja, ki potekajo enkrat na nekaj tednov. Tudi psihofarmaki (npr. antidepresivi) zmanjšujejo simptome, vendar vzrokov ne razrešujejo. Ti ostajajo in zato se lahko simptomi skozi čas vračajo, ostajajo ali se spreminjajo. Kot opisujete so ti (OKM) simptomi v vašem primeru zelo moteči, zato je verjetno pomembno, da si pomagate s psihofarmaki. Antidepresivi začno delovati po nekaj tednih. Zelo priporočljivo pa je tudi, da začnete delati in brskati po sebi. Na ta način lahko sčasoma simptomatika tudi izgine, saj razrešite težavo v jedru.

Žal je zaradi neurejenosti na področju psihoterapije pri nas tako, da je psihoterapevtsko pomoč treba poiskati samoplačniško. Pomembno pa je, da najdete primerno izobraženega strokovnjaka, saj to področje ni regulirano in je zato izpostavljeno za izkoriščanje nekaterih, ki naredijo kakšen tečaj in se okličejo za psihoterapevte. Takšne obravnave so lahko zelo škodljive, zato bodite pri izbiri pazljivi.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

malo bi popravila odgovor zgoraj – prosim, da se malo bolj pozanimate o kliničnih psihologih, da ne bo širjenja dezinformacij.

VSI klinični psihologi imajo narejeno smer psihoterapije, to je pogoj za pridobitev specializacije! Ker sta v zdravstvu trenutno priznani le VKT in psihoanalitična, pa imajo narejeno običajno eno od teh smeri.

Mogoče boste našli koga zase tukaj:

http://www.nebojse.si/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=37

 

 

Pozdravljeni!

Si niste podrobno prebrali vprašanja in mojega odgovora. Nisem širil dezinformacij, ker se je vprašanje in moj odgovor nanašal na delo psihologa in ne na kliničnega psihologa.

Glede kliničnih psihologov in psihoterapije pa sledeče. Specializacija za kliničnega psihologa naj bi vključevalo tudi vključitev v psihoterapevtsko izobraževanje za določeno smer, vendar se po mojih informacijah zaključek tega žal ne preverja, pa vendar kljub temu lahko vsi klinični psihologi opravljajo tudi psihoterapijo. Na žalost v takih primerih kratko potegnejo pacienti.

Z lepimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close