Spoštovani dr. Rejec.

Prosila bi vas za vaše mnenje v zvezi z mojo težavo.
Mučijo me namreč nočne more, vse od očetove smrti naprej, ko sem sanjala o tem, da je umrl, da pripravljam pogrebni govor in iščem govorca. Sanje so se ponavljale celo noč, kakšnih sedemkrat in venomer sem se prebudila z mislijo, da moram očeta, ki je imel pred kratkim infarkt, čimpreje spraviti nazaj k zdravniku, ker sem slutila, da je nekaj narobe. Žal je bilo prepozno, ker je še tisto jutro umrl. Od tistega časa, to je že več kot deset mesecev, imam še vedno nočne more. Nekatere so grozljive in ko se prebudim, mi razbija srce in včasih si sploh več ne upam zaspati. Nekatere niso strašne, sanjam o očetu, da kaj delava ipd. in to se mi tudi naslednji dan že uresniči. Vsaj večina teh sanj – mor. Včeraj sem bila na pregledu pri zdravniku psihiatru, ki mi je povedal, da v bistvu imam nekakšne jasnovidne sanje, ki pa niso nič slabega in so dar, če ga znaš pravilno uporabiti. Predpisal mi je zdravila Xanax 1tb. zvečer in Sanval 1 do 2 tb. zvečer. Svetoval pa mi je tudi, da naj grem na psihoanalizo in mi dal ime zdravnika, ki to dela. Žal je ta strokovnjak tako zelo zaseden, da me sploh ne more vzeti. Rekel mi je, da potrebujem obdelavo, ne samo psihoanalizo in da naj poskušam najti kakšnega drugega zdravnika, ker je tako zelo zaseden, kar mu seveda verjamem.
Sedaj pa ne vem, kako naprej. Ali naj res grem iskat drugega zdravnika, (sploh ne vem kam), ali pa naj vse skupaj pustim in se poskušam iz tega izvleči sama.
Kaj mi svetujete?

Hvala za odgovor že v naprej in lep dan vam želim.

Lena

Spoštovana Lena, menjava zdravnikov vam ne bo dosti vplivala na pričakovane rezultate.Držite se dosedanjega psihiatra,saj je on prav tako usposobljen za psihoterapevtsko delo, saje je to del strokovnega izobraževanja med specializacijo, potrebno bo le opredeliti cilje.Klasična psihoanaliza se opušča, saj mnogo večji uspeh obeta kognitivna tehnika, ta pa zahteva prav tisto, kar ste zapisali kot zadnjo alternativo, to je vaše lastno prizadevanje.Psihiater vam bo ob tem le sproti interpretiral doseženo stanje.Morda bo glede na potek zamenjal tudi sedanji anksiolitik ( ki lahko povzroči odvisnost) za učinkovitejše zdravilo zoper nočne more.

Spoštovani dr. Rejec.

Hvala za vaš odgovor. Saj tudi sama ne bi želela menjati zdravnika, vendar me je on napotil, da naj poiščem pomoč strokovnjaka za psihoanalizo, ki pa žal ne more več sprejeti novih pacientov. Verjetno si bom res skušala pomagati sama. Me pa vseeno zanima, katero od mojih zdravil povzroča odvisnost in s čem bi ga lahko zamenjala. Najmanj kar si želim je namreč to, da bi poleg nočnih mor postala še odvisna od kakšnega zdravila.

Hvala in lep pozdrav.
Lena

Spoštovana Lena, ni nujno, da bi po Xanaxu postali odvisni, kar bi bilo možno, če bi zdravilo jemali dalj časa v velikih odmerkih, te nevarnosti se zaveda tudi vaš psihiater,zato bo takšno nevarnost pravočasno preprečil.

New Report

Close