Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca psihične težave

psihične težave

Spoštovani!
Star sem 68 let in imam kar nekaj težav glede zdravja. Pritisk in holesterol uspešno zdravim (oboje okli 6) Jemljem zdravila Aprovel, Sinvacor, 100mg aspirin. Oboje se je ugotovilo, ko me je začela boleti noga v mečih. Doplerjev test je že pet let enak. Bolečina se pojavi po kakšnih 500m in po krajšem postanku preneha (izložbena noga). Zdaj pa se mi je pojavila ginekomastija na desnih prsih. Naredil sem že skoraj vse preglede glede tumorja drugje. Edina težava je PSA 9 od 12. Čakam na biopsijo prostate, in endokrinološki pregled. Saj pri teh letih izgleda, da ni nič “resnega”… Pojavila pa se je velika živčnost oziroma depresija. Osebni zdravnik mi je predpisal loram. Jemljem ga dvakrat na dan. Opoldne in pred spanjem pol 2.5 mg tablete. In to je resna težava. Če ga ne vzamem, nisem za nobeno delo in hudo, hudo potrt. Bojim se, da sem že zasvojen z njim. Počel sem že vse mogoče glede tega – bolj labilen… Hodim dvakrat na dan, kar precej se ukvarjam tudi z drugimi stvarmi – nisem neaktiven, a ko ostanem sam, se pojavi pekel. Vem, da je vsak sam sebi, le edini “mojster”, a ne znam iz tega začaranega kroga ven. Skušal sem napisati na kratko.
PS Doma nimam težav, se dobro razumemo. Se zdravim pravilno?
http://www.pisateljstvo.com
lp Ladislav in hvala za odgovor!

Zdravje je vse

Spoštovani!

Najprej nekaj pojasnil glede ginekomastije:
– če pojav opazimo pri moških, starejših od 50 let, najprej preverimo telesno težo. Ginekomastija se namreč rada pojavi pri moških s čezmerno telesno težo. Preveriti moramo tudi delovanje jeter, saj se težava lahko pojavlja pri cirotično spremenjenih jetrih. Zdravnik naj otipa tudi moda in išče morebitne vzroke sproščanja estrogena v kri. Ginekomastijo lahko povzročijo tudi nekatera zdravila: digoksin, spironolakton in cimetidin (preverite nazive zdravil, ki ste jih do sedaj jemali. Ob tovarniškem imenu preberete še originalno ime). Prepričana sem, da boste vzrok težavam našli in jih odstranili.

Dolgotrajnejša težava in zelo neprijetna pa je depresivno razpoloženje, ki ga navajate. Sodeč po vašem opisu, je neprijetno doživljanje sebe in sveta tako čvrsto vsidrano v vaš notranji svet, da si ne smete dovoliti opuščanja zdravil, ki vam jih je pravilno predpisal vaš zdravnik. V okviru samopomoči vam priporočam, da preberete kako knjigo o avtogenem treningu; priključite se tudi kaki skupini za samopomoč. Če vas je strah vključevanja v skupine, mi prosim sporočite. Prav tako povejte, če vas še vedno spremljajo nočne more, ali napadi panike. Tudi govorjenje o notranjih doživetjih je zdravilno. Veliko se gibajte na svežem zraku, uživajte čim več negaziranih in nealkoholnih pijač (čaj melise, materine dušice…).

Lepo vas pozdravljam in vam želim svetlo prihodnost.

Danica

Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor in pomoč. Da, že sam pogovor je del sproščanja. Knjig sem prebral že kar preveč; vse tehnike so si podobne, ali pa vnašajo zgolj zmedo s svojo posebnostjo. Glede depresije pa mislim, da bo morda bolje, ko bom enkrat nehal tekati okli zdravnikov. Zdaj 3/2 imam biopsijo prostate, potem pa 30/3 še endikrinološki pregled. (seveda, če bo vse v redu) Glede vključevanja v kakšno skupino, je bolj težko, saj sem z Jesenic in tu je siva lisa na zemljevidu. Bo že kako, saj nikoli ni tako, da nekako ne bi bilo…
Lep pozdrav in še enkrat hvala!
Ladislav!

Zdravje je vse

New Report

Close