Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza Prvi koraki z uradno diagnozo MS

Prvi koraki z uradno diagnozo MS

Sem kar malce razmišljala, če naj se že oglasim na temle forumu, potem pa sem se odločila za to – predvsem po branju vaših starejših postov 😉

Danes mi je nevrolog postavil uradno diagnozo MS.

Simptome sem sicer opažala že pribl. 6 let. Najprej epizodo dvojnega vida, ki je po zanositvi minila. Nato nekaj let po rojstvu hčerke ni bilo nobenih znakov, razen občasne (ampak res blage) izgube ravnotežja. Že takrat sem čisto na tiho mičkeno sumila na MS, ampak so bili izvidi MR popolnoma ok in je nevrologinja dejala, da sem popolnoma zdrava.

Nakar se mi je po hudih stresih zaradi nenadne izgube težko pridobljene službe in sprejetja službe, ki me je psihično in fizično uničevala, poslabšal vid. Ker imam itak dioptrijo in nosim kontaktne leče, sem šla k očesnemu zdravniku, ki je ugotovil, da se mi dioptrija ni zvišala, mora pa biti nekaj, kar mi megli vid. Po obisku nevrologa letos marca sem opravila preiskavo VEP, kjer se je pojavil sum na demielinizacijo desnega vidnega živca 🙁

Takrat sem sama prvič resno posumila, da gre dejansko za MS. No, ta sum mi je danes potrdil tudi nevrolog.

Nisem še ravno dojela stvari. V knjižnici sem si sposodila precej strokovno knjigo, v kateri je MS zelo dobro in predvsem jedrnato opisana.

Pa da se predstavim še tistim, ki me ne poznajo z ostalih forumov na med.over.net-u: stara sem 28 let in v četrtem mesecu druge nosečnosti.

Vem, da bom imela – ko dojamem – ogromno vprašanj, zato se že sedaj obračam na vse vas. Obenem me zanima, kako je z delovanjem tovrstnih društev. Potrebujem namreč čimveč koristnih informacij in izkušenj, ker ne bom izgubljala časa s tavanjem v temi.

En prisrčen pozdrav vsem 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Super, čestitam za prihajajočega novega otročka. In fino, da so ti končno potrdili MS, saj tako lahko resno kaj storiš zase. Da bo mogoče manj problemov, da si bolj pozorna na to, kaj je dobro zate in kaj ti škodi …
Jaz imam diagnozo od lani avgusta, stara sem pa ravno tako 28. Znaki so se po malem kazali že prej, nič konkretnejšega, do lanskega maja, junija.
Zelo bi bila vesela stikov s teboj, saj bi te marsikaj rada vprašala. Sama se bom enkrat kmalu odločila za prvega otroka. Moj nasvet zate v tem trenutku pa je, da bodi čim bolj mirna in sproščena, ne obremenjuj se z na novo postavljeno diagnozo. Ta sploh ni tako grozna, moraš pa veliko paziti nase – dovolj počivati, jesti dodatke, ki nam pač manjkajo. Skratka uživaj v nosečnosti.
Mogoče bi pa imeli – če si za – stik tudi direktno po mailu. Seveda poleg foruma, saj naju tukaj lahko berejo tudi drugi, katerim pridejo vse te informacije prav. Če si za, mi napiši mail. MOj pa je naveden zgoraj če klikneš moj NICK.
LP

spet jaz, samo na hitro. m*: razlagas o nekih dodatkih, ki jih je treab jemati? a so to “uradna” zdravila ali kaksni drugi dodatki? se opravicujem, ker sprasujem taksne banalne stvari, ampak tukaj sem cisto nova pa MS se nimam potrjene (MR cez 10 dni), ampak glede na moje simptome…

poleg tega me zanima se nekaj: pogosto moram hodit na wc (voda) – to se mi obcasno dogaja ze par let, ampak zdaj to povezujem z MS… ali obstaja kaksna ucinkovita pomoc?

najlepsa hvala in lp, v

ps: pa mnogo poguma in hvala tudi S., ki nam vliva upanje, da se otroke lahko ima! 🙂

Tudi jaz si še nisem opomogla od šoka, da imam morda MS (trenutna obstaja samo sum). Vsi smo v takih letih, da si želimo ustvariti družino, dom, urediti stanovanje,…Imamo naporene službe, pa še kaj želimo odnesti iz življenja. Mene je blazno strah načrtovati za naprej. Včasih me strese ob misli, kaj bo čez 5 let. Drugič si pa rečem, saj bo, obstajajo zdravila, malo športa, joge pa bom že.
Trudim se biti čimbolj optimistična, priznati pa moram, da mi je veliko pomagal tudi ta forum.

Lp,
Ajda

Dokler nisem sama imela te diagnoze, nisem sploh vedela, kaj to je MS. Vedela sem, da obstaja, tudi iz imena sem približno imela občutek, kaj to je. Zdaj pa ogromno vem, pa vsak dan za več ljudi vem, ki imajo to zadevo.
Glede dodatkov: jaz jem laneno in svetlinovo olje, B-complex, mešanica cvetnega prahu, matičnega mlečka, propolisa in medu. Veliko sadja, zelenjave, izločila sem mleko v celoti in gluten. Čim manj alergenih stvari. Saj ni potrebno pretiravat pri izločanju, vendar verjamem, da mi koristi.

Najlepša hvala za čestitke :))) Se že vsi zelo veselimo novega člana, sploh njegova/njena starejša sestrica ;)))

Zdaj prav z užitkom počivam, se sprehajam s psom in se zdravo prehranjujem – že prej zaradi nosečnosti, tako da sama diagnoza MS nič ne spremeni v mojem trenutnem načinu življenja. Razen uživanja raznih dodatkov, ki si jih naštela in jih bom definitivno vključila v svojo prehrano.

Btw: ali je glede lanenega olja dovolj, da uživaš laneno seme? Jaz ga namreč že dolgo časa redno uporabljam zaradi ugodnega vpliva na prebavo.

Vesela bi bila, če bi si dopisovali tudi na mail – pravzaprav mi lahko tudi kdo drug kaj napiše. Moj mail: [email protected].

Pa kar pogumno se odloči za otročka – ogromna veselja ti prinesejo :))

čao

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Jaz malo kombiniram oboje, olje in seme. Verjetno pa je seme kar dovolj, le fajn ga intenzivno zgrizi. Od kod pa si? Če boš za sprehodek, se še ti pridruži – o tem govorimo pod temo Za Nati, Ajdo … Jaz bi bila zelo vesela.

Zanima me ali tudi med nosečnostjo uživaš B – kompleks, svetlin. olje, laneno seme in druge dodatke in ali boš to uživala tudi takrat, ko boš dojila. Obupno me zanima vse o nosečnosti in MS, saj se mislim tudi sama kmalu odločiti za otroka.
Napiši mi prosim čim več informacij, kako si prenesla prvi porod, mesece po njem,…

Lp,
Lara

Fino, tudi jaz bi se pridružila 🙂 Sicer sem iz Zasavja, ampak glede na službo v LJ in večino prijateljev v LJ se tja rada odpravim 😉

čao

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Super. Lana, menim, da vsi ti dodatki ne bi smeli biti škodljivi za otročka v tebi in potem med dojenjem. Za stoprocentno pa je najbolje še vprašati ginekologa. Jaz bom dodatke tudi v nosečnosti in med dojenjem jemala.

m*, kaj bi bila tolk dobra,in mi povedala kaj to je, MS? Kakšni so simptomi, kakšni so vzroki za MS, do kod lahko gre-mislim do česa se razvije, v kolkih letih, itd. Oprosti, ker sem tako neinformirana. Lep pozdrav+lepo poletje zelim.

metka poglej na internet stran Zdrženja multiple skleroze Slovenije, če boš pa potem imela še kakšno dodatno vprašanje, pa zgoraj odpri novo temo in ti bomo pomagali.

New Report

Close