prvi in drugi otrok

Mame z dvema otrokoma ali več, povejte ali je razlika med otrokoma? Mislim glede značaja, temperamenta… Zelo rada imam svojo 4-letno punčko, a kaj vse smo dali čez… Predvsem je bila zelo zahtevna do drugega leta, potem se je stanje izboljšalo in je že tako fino da bi imeli še enega dojenčka. In tukaj me včasih malo zvije ko pomislim da bo pri drugem podobno kot pri prvem(tudi moža). Kaj mislite naj še malo počakamo? Vsi si srčno želimo šeenega, finance niso problem-problem je v glavi. Se mi zdi da je vsako leto slabše, kar odlašamo in odlašamo iz meseca v mesec…po drugi strani pa ne želim imeti edinke. Želim si mirnega dojenčka in si ne predstavljam šeenkrat iti čez vse probleme ki smo jih imeli s punčko. Kako je bilo pri vas? Vsaka mama pravi da dva nista enaka, kaj pa če sta?

Imam 5 let staro hčerko, ki je bila do drugega leta starosti sonček našega življenja: pridna, nezahtevna, spala celo noč od drugega meseca starosti dalje, zdrava in sploh in oh. Kljub temu, da se z njo nismo preveč matrali, smo se za drugega komaj odločili (po moje prepozno). Med njima je 4 leta razlike.
Mali je star 13 mesece. Pa je kot noč in dan v primerjavi s hčerko. Še vedno se ponoči (bolj proti jutru) zbudi a ob pomoči dojenja hitro zaspi nazaj. Do 11-tega meseca starosti pa se je zbujal vsaj 4-krat na noč. Tudi drugače je bolj živahen otrok, pa vseeno noče shoditi (hčerka je samostojno hodila pri 10-mesecih), vsak mesec je vsaj en teden prehlajen (pa ga še vedno dojim!!!). Tudi druge stvari, kot so razumevanje, mahanje pa-pa, hranjenje z gosto hrano je bilo od začetka precej problematično, vendar je sčasoma tudi to sprejel itd… večino stvari je osvojil kasneje kot hči .
Ne razmišljaj preveč ampak se kar hitro odloči, da bosta otroštvo preživela skupaj. Prav gotovo pa drugi otrok ne bo enak prvemu. Kar pa ne pomeni da bo boljši ali pa slabši.
Veliko sreče

Ojla!
Kot noč in dan!
Vsi tije…
Lp, Mateja

Kot noč in dan! Oba! V drugo veliko lažje, predvsem pa drugače.
Kar pogumno!

Imam 15 letnega sina in 1 letno hčerko; na kratko lahko rečem samo to, da sta kot dan in noč! Zelo različna!

Naša fanta sta si karakterno popolnoma različna. Edino na videz vsi sprašujejo, če sta dvojčka (pa se včasih hecam, da samo mlajši, da je starejši kozorog).
Zelo sta si podobna npr. glede “osnovnih” stvari – istočasno (precej pozno) sta shodila, sta se pa intenzivno plazila, oba sta jedla kot uši (samo da je bila žlica, pa je bilo dobro), oba sta čez dan dolgo spala, še zdaj odporna in zelo malo bolana, celo noč nismo spali do starosti 15 mesecev…
Sicer pa ju zanimajo drugačne stvari, drugače reagirata, na drugačne “finte” ju dobimo,…
Imeli smo to “srečo”, da je bil starejši mirnejši, en by-the-book otrok, tako da je bilo pri mlajšem lažje vztrajat, ker smo imeli doma živ zgled, da otrok npr. lahko zaspi sam, da se lahko malo sam igra,…

****************************************** Izgubljen je dan, ko se nisi smejal.

pri nas je razlika 6 let in je super … čeprav je mali star šele 2 meseca že vidimo da je čisto nasprotje velikemu 🙂 … je veliko bol miren, več spi, bol je potrpežljiv … meni se zdi brezveze razmišljat o idealni razliki ker je ni … vse je za nekaj dobro.
je pa v drugo bolje tudi to … ker so starši bol mirni .. vejo približno kaj jih čaka 🙂

B.

Naša dva sta kontra – triletnica umirjena zaspanka že od rojstva, 15-mesečnik naspidiran falotek.
Glede idealne razlika pa mislim, da ima barbara* prav. Vsaka razlika prinaša s seboj nekaj pozitivnih in nekaj negativnih stvari, tako da… Ko vama zapaše – takrat je pravi čas.
Kakšen karakter pa bo imel drugi otrok? Kdo ve?

Čeprav je tudi najin drugi zlat otrok, je vendarle malce bolj zahteven od starejše hčerkice. A včasih se nama zdi, da je vse skupaj lažje, ker midva manj komplicirava. V drugo bosta že vedela, za kaj gre, kaj je nujno in kaj ne, poleg tega pa si ne bosta mogla privoščiti kompliciranja, ker bo treba poskrbeti tudi za hčerko. In najboljše: vajino mirnost bo otroček čutil!

Zato kar pogumno! Kakšen bo, pa vama še ciganka ne more povedati…

Lepo se vam zahvaljujem za odgovore,je pa res: če ne probaš ne veš! Tudi sama mislim da bi pri drugem manj komplicirala ( vsaj kar se tiče dojenja).Mislim tudi da sva bila pri prvi še malo premlada in nervozna. Ko bom noseča vam pa sporočim.

Nikoli …

LP

New Report

Close