PRVA SOCIALNA POMOČ – NE SPREGLEJ!
Pozdravljeni!
Čedalje več uporabnikov MON-a se name obrača z dokaj pomanjkljivimi podatki o svoji težavi, po drugi strani pa tudi zelo težko konkretno povem rešitev, ko nimam celotnega vpogleda na situacijo, zato se mi zdi smotrno, da vas opozorim na še eno rešitev, ki je zelo dobrodošla, ko bi želeli težavo/problem/stisko na hitro rešiti (če se da na hitro seveda, če ne pa vsaj tako na hitro, da ne izgubljamo časa, ko jaz postavljam dodatna vprašanja, mar ne):
Centri za socialno delo nudijo socialno varstveno storitev PRVA SOCIALNA POMOČ (PSP)! Koristi se jo lahko na katerem koli CSD-ju, ne glede na vaše stalno prebivališče ali drugo; se pravi, če ste Koprčan, in se nahajate v MS, se lahko zglasite na mursko-soboškem centru za socialno delo – skratka, ni krajevne pristojnosti!
PSP na kratko
Namenjena je:
1.) vsakemur, ki PRVIČ pride na CSD v svoji stiski,
2.) vsakemu, ki je že v obravnavi, pa ima NOVO TEŽAVO in
3.) vsem tistim, ki ne vedo kam s svojo težavo.
Namen storitve je, da uporabnik ob pomoči strokovnega delavca:
I.) prepozna in opredeli stisko ali težavo,
II.) oceni možne rešitve,
III.) se seznani z možnimi storitvami, dajatvami, obveznostmi,
IV.) se mu predstavi mrežo in programe izvajalcev, ki mu lahko nudijo pomoč.
Ponedeljek, torek, četrtek: od 8.00 ure do 15.00 ure
Sreda: od 8.00 ure do 17.00 ure
Petek: od 8.00 ure do 13.00 ure
Upam, da vam bo ta inf. koristila!!!
pozdravljeni.
imam par vprašanj o tej zadevi:
– ali je to brezplačna storitev ali ne? če ni, koliko je treba plačati?
-so številčno omejeni obiski?
– koliko traja časovno obisk?
– imam potem “kartoteko” na centru?
– se moram prej naročiti ali kar pridem?
– moram prinesti kakšna dokazila?
– lahko pridem skupaj z prijateljem?
– nekje je po več zaposlenih, ali lahko izberem eno izmed njih ali mi kdo določi socialnega delavca? kaj če poznam drugega in bi raje k njemu šel?
hvala. lp
Živjo!
Ali grem lahko jaz, ki živim v okolici Ribnice na koroški center za s.delo ali na primer tolminskega? Men je to ful čudn,zato sprašujem. Rada bi pa šla v enga neznanega,da me res ne bi nihče prepoznau pa da ne b moja socialka kaj zvedla, da sm bla drugje, k b bla užaljena al kaj jst vem.
S.R.
Pozdravljeni blackbean!
Vam bom odgovarjala kar po alinejah ok:
– seveda je brezplaččna storitev (ker je to socialno varstvena storitev, ki jo izvaja CSD)
– obiski so tako: ali ste prvič na Centru ali pa že parkrat vendar z novim problemom
– časovno je neomejeno, drugače pa večinoma kakšno uro (lahko več, lahko manj) – dokler ne opredelite problem (in rešitve)
– joj, joj, joj kartoteko – saj niste kriminalec!!! imate samo voden spis na Centru, ki se čez čas arhivira in še čez čas uniči (10 let). Je pa to zaupne narave in izključno med vami in CSD – delavko/cem, ki bo z vami!!!
– načeloma se ni potrebno naročiti, saj niste pri zdravniku. Pridete ko vas teži problem – vendar ob urah poslovanja Centra! Lahko pa se zgodi, da bo pred vami gužva, ali pa bo prazno, lahko bo samo eden pred vami in bo notri 1h…. skratka, ni se potrebno naročiti
– ne – ker je to obisk zgolj posvetovalne narave – lahko pa imate s sabo dokazila, če vam je ljubše; mogoče še boljše, da se bolj jasno vidi problem. Ni pa must.
– načeloma je PSP stvar posameznika; lahko pridete z njim, če vam bo lažje, vendar mislim, da je boljše biti samo z delavcem, ki vas bo sprejel. Lahko pa pride prijatelj, če je problem, ki tare oba
– kjer je več zaposlenih, lahko izbirate poljubno! Delavci niso omejeni na neke pogoje kot so to pri drugih referatih, kot je to npr. pri DSP ipd.
Pozdravljeni Pronto! /iznajdljivo ime/
Kot sem rekla, ni krajevne pristojnosti za referat PSP-ja!
Kar brez bojazni – pojdite na CSD. Saj veste kaj pravijo: pogumen je tisti, ki se sooči s strahom in ne tisti, ki se lovi z njim!
zanimajo me cene fasad oz.če je kdo pred kratkim delal fasado z 10 cm izolacije,,,pošlite mi predloge in cena na m2,, Hvala vsem
Ali se vam zdi cena 40 eur normalna
???
Ste prav naslovili vaše vprašanje?
Pozdravljeni!
Imam vprašanje, ki se seveda nanaša na vaš poklic, zanima me naslednje:
smo 3 članska družina, ki živi v najemu (otrok 4 leta), partnerka 22, in jaz 34 partnerka dela (slaba 2 meseca)bruto plače dobi 720, torej je to neto cca. 512, kak kdaj, sedaj me zanima, če smo upravičeni do otroškega dodatka ter, če sem upravičen, do denarne socialne pomoči, ker sem seveda nezaposlen že nekaj časa (zdravstveno stanje). Živimo v najemu, in ker se bliža zima potrebujemo drva, saj je kurjava naš strošek.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Glede otroškega dodatka, je potrebno pogledati po razpredelnici, koliko boste upravičeni – na pamet sedaj ne vem.
Glede DSP je pa tako, da se upoštevate kot družina in tudi stanje se gleda na vas v celoti, ne samo kot vi, posameznik.
Za 3-čl. družino=cenzus 460 EUR, torej ste upravičeni do razlike (vendar vaš status mora biti uradno urejen).
Glede drv lahko poskusite z občinsko pomočjo (ne vem iz katere občine izhajate), možnost pa je tudi IDSP za neplačane položnice – več o tem je napisano pod temo DSP oz. IDSP.
Hvala za odgovor, vendar mi nekaj ni jasno : Za 3-čl. družino=cenzus 460 EUR, torej ste upravičeni do razlike (vendar vaš status mora biti uradno urejen).
Moj status je urejen, prijavljen sem na zavodu za zaposlovanje
kolikšen je ta znesek do razlike??
Če ste prijavljeni na ZRSZ, potem je v redu. Dobivate ND od ZRSZ?
Opravičeni ste do cca (512-460) 50 EUR
Najlepša Vam hvala za odgovore ter vaš čas.
Imam še eno vprašanje : dobil sem neuradno informacijo vendar ne vem če drži, zanima me namreč ta podatek :
ali je partnerka, ki je bila pred zaposlitvijo prijavljena na zavodu za zaposlovanje in prejemala socialno denarno pomoč (družinsko) resnično upravičena do denarne socialne pomoči še prve 3 mesece, ki je v delovnem razmerju.
v službi je slaba 2 meseca. sedaj me dejansko zanima ali je upravičena do socialne denarne pomoči še 1 mesec, ker prva dva ni koristla. kot navajam dobil sem neuradno info, tako da se sedaj obračam na Vas.
hvala za odgovor in lep dan vam želim.
Hvala za odgovore, sedaj me zanima še ena stvar. Dobil sem neuradno informacijo, da tisti ki prejema socialno denarno pomoč in je dobil zaposlitev, mu pomoč pripada še 3 mesece.
Torej recimo primer :
službo dobim 14.5.2010
Odločba od CSD-ja mi velja do 30.11.2010
torej to pomeni, da bi dobil prejemke iz CSD-ja še za 5, 6 in 7 mesec.
Sedaj me zanima, če je ta informacija uradna ali so to “čenče”?
Hvala in lep dan.
Pozdrav še enkrat!
Se opravičujem za zapozneli odgovor, ker sem imela gužvo v službi in enostavno nisem zmogla niti doma v miru preštudirati zadeve.
Zdaj pa k vašemu vprašanju:
Den.pom. vam navadno pripada do izplačila prve plače, torej v vašem primeru do junija. Vendar pa se raje obrnite na vašo soc.delavko, da vam bolj natančno pove informacije, saj je poleg začetka službe, pomembno še mnogo drugih dejavnikov, ki lahko premaknejo mejo upravičenosti do DSP (prvo kot prvo, ko dobite službo, morate prinesti pogodbo o zaposlitvi, po tem nadalje prvo plačilno listo itd.). Da ne bi slučajno imeli uradno prvo plačo, potem pa brez izplačila, kot se to rado dogaja v SLO – pa še brez DSP bi bili.
Torej, konkretno moj odgovor na vaše vprašanje bi bil, tako-na-grobo-rečeno, da vam pripada DSP še 1 mesec po nastopu v službeno razmerje -> torej, 1.5. začnete, DSP še za maj, za junij pa ne več, ker bi prejeli plačo; !!! >>> junij bi se upošteval v primeru, da ne začnete 1.5., se pravi v začetku meseca, ampak na sredini ali ob koncu meseca, npr. 15.5. dalje, in bi bila zatorej plača polovična oz. še nižja, po možnosti nižja od DSP, kjer pa bi bili deležni razlike).
Na primeru bi izgledalo takole: zaposlite se 20.5., izplačilo plače je 180 E (cela 500 E) = vam pripada DSP v znesku 70 E če upoštevava cenzus za posameznika, ki je 250 E!
Ne pozabite, da sem vam v prejšnjem odgovoru napisala, da lahko vlagate kot družina in ne kot posameznik! V primeru sem navedla primer posameznika, ker se sedaj ne spomnim, koliko članska družina ste – ko pišem odgovore, imam na vpogled samo vaše zadnje vprašanje, pa še to izgine, ko dajem sporočilo na predogled.
Kar vprašajte me, če boste imeli še vedno kakšna vprašanja!
Pozdravljeni,
ali je res, da po novem ni potrebno za zaprositev za denarno socialno pomoč več predložiti nobenih papirjev (fotokopij osebnih, bančne, zemljiško knjižnega izpiska, potrdila o gospodinjstvu), ampak samo obrazec za zaprositev za denarno socisalno pomoč ter zadnje 3 bančne izpiske????
Ali lahko uslužbenka zahteva od mene zadnje 3 bančne izpiske, ali sem to dolžan oddati, ter ali lahko to odklonim in kaj se zgodi če odklonim?
Pozdravljeni!
Pri vlogi za DSP mora organ po uradni dolžnosti sam pridobiti dokumentacijo, ki jo potrebuje za ugotavljanje dejanskega stanja stranke, razen bančnih izpiskov; le-te morajo stranke same dostaviti. OPOZORITI MORAM, DA NI POTREBNO IZSTAVLJATI BANČNIH IZPISKOV IN TUDI NI “MUS” – POMEMBNO JE POTRDILO O TEKOČIH PRILIVIH (nadalje PTP)!!!
Vendar, če sami dostavite dokumentacijo, kot so izpisek iz KDD, ipd., je to dobrodošlo, saj potemtakem organu ni potrebno zaprošati ustrezne institucije. Vedeti morate, da ima po ZUP-u organi med sabo 2 meseca rok za odgovor, kar pomeni za vas, da do takrat nimate odločbe. Vse se podaljša, če kak organ “pozabi” odgovoriti na zaprosilo CSD-ja, potem le ta pošlje urgenco itd., in vse skupaj je za vas samo še slabše.
Bančne izpiske/PTP zaenkrat Center ne more pridobiti po uradni dolžnosti, lahko pa na Banko Slovenije naslovi zaprosilo o številu vaših TRR-jev (koliko jih imate, so odprti).
Center vsa ostala potrdila pridobiva po 51. čl. ZUTPG (Zakona o usklajevanju transferov posameznikom in gospodinjstvom v RS).
V kolikor ne dostavite PTP, Center ne more ugotoviti vašega dejanskega stanja, zato vas bo po ZUP-u še enkrat pozval, da jih dostavite. Če jih še vedno ne boste, in Center ne bo smel po uradni dolžnosti pridobiti PTP, bo odločba pač negativna.
Pozdravljeni!
Naš otrok ima probleme v šoli z vedenjem in koncentracijo. Ker se z šošolci ne razume najbolje
se je to izzivanje spremenilo že v nasilje psihično in fizično. Ker je zelo nagle jeze se ga da sprovocirat z krivim prstom in to sošolci vsakodnevno vprid prakticirajo vendar ne le z krivim prstom. Ko naš otrok pobesni se oni umaknejo učitelji pa vidijo takrat le njega.To se vleče že kar nekaj let tako, da me redno kličejo na razgovore. Ker se v šoli nič ne spremeni me zelo skrbi za otroka, ker zelo trpi. Ali se lahko obrnem na PSP ali kam še naj se obrnem? (poleg psihologa in psihiatra). Mogoče bi rabili kakšen dokument za motnje v duševnem razvoju, da bi ga malo drugače obravnavali, saj vendar ni sam kriv za to. Mogoče je njegova reakcija klic na pomoč,tako kot moja sedaj. Prosim za kakršnikoli odgovor.
Hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Seveda se lahko obrnete na PSP in to na katerem koli CSD-ju v Sloveniji. Mogoče bi bilo bolje, če se obrnete na regijskega, da vam bodo znali svetovati na katere bližnje institucije se še lahko zanesete oz. obrnete po pomoč oz. kje in kdo se ukvarja z določenimi problemi.
Če vam povem primer:
Leto 1999. Neka gospa je imela hčerko s cerebralno paralizo v OŠ. Bližal se je konec osemletke in potrebno je bilo izbrati ustrezno srednjo šolo. Deklica je imelo zadnje tri leta v OŠ težave s sošolci, saj je izgubila 2 najboljši sošolki, med učenci je prišla puberteta in doživljala je medvrstniško nasilje, bila je izolirana, osamljena, v stiski, obupana! Ker ni vedela kam naprej, saj je zaradi medvrstniškega nasilja izgubila vso samozavest, gojiti pa je sovraštvo do svoje invalidnosti, sta se z mamo obrnili po pomoč na CSD, ki jima je bil blizu doma, na oddelek PSP. Sledil je 1 urni pogovor s soc.delavko, 2 obiska. Izbrali so ustrezno srednjo šolo.
Danes je to dekle dokaj premagalo svoje težave in je zaposlena v dobrodelni instituciji!
Hočem vam povedati primer dobre prakse, ko se v problem vključijo starši, strokovni delavec in osebje tretje strani. Pri vas prav tako upam na uspešno rešitev problema, predvsem pa, da bo vaš otrok spoznal, da ni sam v težavi in da se vse težave lahko rešijo!
Lep Pozdrav.
Zanima me, kdaj lahko oddam vlogo za dodelitev socialne pomoči, če še januarja 2011 prejmem zadnje nadomestilo za brezposelost od zavoda za zaposlovanje(300 eur). Namreč slišim, da moram biti 1 mesec brez nakazil na trr. Torej lahko oddam vlogo februarja? ali marca?. Prosim za odgovor, ter se vam že v naprej zahvaljujem.
Ne gospa kar 3 mesece morate biti brez nakazil,ker gledajo bančne prilive za 3 mesece.V tem času pa……ne vem….jejmo travo…pa še te je zdaj bolj malo!!!
Najbolje da oddate prošnjo junija,se pravi na februarskem izpisku se bo še videl priliv iz zavoda.Potem je marec,april,maj.Se pravi,šele ko dobite junija ,od maja izpiske iz banke se vam ne bo videl več noben prilivza 3 mesece.
Ja tako je draga moja,kaj več pa vam bo povedala še naša TINA!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.