Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Prva pomoč

Prva pomoč

Lep pozdrav.

Mene zanima, koliko sploh lahko laik nudi prve pomoči oz. kako daleč se lahko spušča? Ali je ne-nudenje prve pomoči kaznivo dejanje ali je to zgolj nemoralno dejanje ter kakšne so sankcije oz. ukrepi ob nudenju “napačne” prve pomoči v dobri veri, vendar ima zaradi napačnega postopka-ov nudenja prve pomoči ponesrečenec trajne posledice ali celo umre?

Ali je v primeru, če nismo prepričani v naše sposobnosti bolje ne storiti nič ali se držati pravila “vsaj poizkusiti moram”?

Hvala za odgovor.

Po zakonu je vsak laik dolžan po svojih močeh nuditi prvo pomoč (o njej se učimo v šoli, pri izpitu za avto…). Če ste v stiski in npr. nimate pojma kaj storiti, boste dobili navodila na št. 112 (Center za informiranje), ki bo nujen klic vezal na Reševalno postajo ali direktno k urgentnemu zdravniku. Kadar kličete nujno pomoč, pa ne smete le vpiti “takoj pošljite rešilca” temveč povejte za kaj sploh gre ( npr. človek leži na cesti in se ne odziva na klic, ali ni videti da diha, ves je moder v obraz,…in podobno). Ob tem vam bo dispečer ali zdravnik dal nadaljnja navodila, hkrati da bo vedel, kakšno ekipo naj pošlje.
Tožbe so sedaj sicer v modi, vendar pa nimamo podatka, da bi koga tožili, ker je nudil prvo pomoč in ob tem naredil napako. Žalostna resnica pa je sledeča: laiki, ki bi neznancu na cesti nudili prvo pomoč so velika, velika izjema.

New Report

Close