Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Prsti na rokah, prekrvavitev

Prsti na rokah, prekrvavitev

Spoštovani!
Že nekaj časa (dve leti) se mi pogosto dogaja, da enega ali dveh prstov na rokah (obeh) ne čutim (ali le dela prsta do členka). Prizadeti prsti pobledijo, na otip hladni, občutka ni (ne čutim niti ščipanja, niti npr. vroče vode). Navedeno traja od nekaj minut do tudi ene ure.
Stara sem 26 let, rok nisem imela nikoli poškodovanih, pred dvema letoma sem si v prometni nesreči poškodovala vratna vretenca – zvin.
Za kaj bi lahko šlo?
Že v naprej hvala za odgovor.
Lep dan, Maja

Spoštovani!

Več možnosti je za tako težavo: Pritisk na živec nekje v vratu ali pa tudi niže v dlani, motnja prekrvavitve zaradi zožitve arterij (Raynaudov fenomen) ali celo tromboze. Slednje je manj možno, ker problem ni trajen. Kateri prsti so to?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Običajno prstanec in sredinec. Ravno včeraj: prstanec na desni roki, na levi pa prstanec in sredinec. Zgleda pa dokaj “grozljivo” – ostali prsti so normalne barve, prizadeti pa popolnoma beli in brez občutka.
Hvala za vaš odgovor.
Lep dan vam želim, Maja

Še eno vprašanje: je morda lahko nevarno – prst namreč, vsaj na videz, ni prekrvavljen kar nekaj časa?
Maja

Spoštovani!

Pri kratkotrajnih motnjah ne, če pa bi to trajalo več ur, pa bi lahko prišlo do odmiranja delov prsta, ki sploh ne bi ibli prekrvljeni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Vsekakor je potrebno ugotoviti, ali ne gre za pritisk v zapestnem kanalu, kjer je navadno bolj pritisnjen živec. Tudi zaradi slednjega bi lahko prihajalo do opaisnih težav. Po moje brez zdravnika in preiskav ne bo šlo. Samo s toplo besedo vam ne morem pomagati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

najlepša hvala za vaš odgovor!

New Report

Close