prsa

Lepo pozdravljeni,
ponovno vam pišem, mogoče niste prejeli mojega vprašanja. Pred približno 14 dnevi sem ugotovila na desni spodnji strani prsi, proti popeku ovalno približno 4 cm veliko otrdlino. Vmes sem imela menstruacijo, sedaj po menstruaciji pa je ta otrdlina se nekoliko zvečala. Prosim vas za nasvet, ali je možno, da gre za cisto ali vnetje, boli me sicer ne ali kaj drugega. Strah me je da ni rakavo. Ali mi lahko svetujete kakšne imate izkušnje kaj bi lahko ta otrdlina bila.
Zahvaljujem se vam vnaprej za odgovor.

Spoštovani!

Lahko gre za t.i. mastopatijo, ki ne boli, čeprav se tovrstne spremembe ob menstruaciji navadno zmehčajo. Za vnetje pa ni značilno, da ne bi bolelo. Najoblje bi bilo, da greste na pregled k zdravniku, ki vas bo verjetno poslal na mamografijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

g. Kersnik
zahvaljujem se vam za odgovor, pozabila sem povedati da sem stara 47 let, ali je nevarnost večja? Sedaj po menstruaciji je tvorba še enako trda.
Kaj pa je t.i. mastopatija, gledala sem v slovarček in nikjer nisem zasledila pojasnila temu izrazu.
Še enkrat najlepša hvala.Janko Kersnik je pisal/pisala:
>
> Spoštovani!
>
> Lahko gre za t.i. mastopatijo, ki ne boli, čeprav se tovrstne
> spremembe ob menstruaciji navadno zmehčajo. Za vnetje pa ni
> značilno, da ne bi bolelo. Najoblje bi bilo, da greste na
> pregled k zdravniku, ki vas bo verjetno poslal na mamografijo.
>
> Lep pozdrav!
>
> Janko Kersnik

Spoštovani!

V vaših letih je tako in tako smiselno opraviti mamografijo na dve do tri leta, tako da le pojdite na ta pregled. Če bo vaš zdravnik ob pregledu menil, da je pregled nujen, ker bi bilo sumljivo za vnetje ali raka, boste na vrsti zelo hitro, v nasprotnem pa boste čakali nekaj mesecev.

Mastopatija je zadebelitev skupine žlez in vezivnega tkiva okoli njih, kar je po svoje nenevarno, a neugodno, ker ob tipanju moti pregled in je potrebna mamografija, da se razloči med temi nedolžnimi in rakastimi spremebami. Včasih je potrebna celo igelna punkcija.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close