Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina protivnetna injekcija – blokada

protivnetna injekcija – blokada

Spoštovani!

Moja mami je imela v kolenu vodo, katero so ji pred dvema tednoma punktirali. Doktor ji je svetoval protivnetno injekcijo – blokado – v koleno, da se nebi voda ponavljala in da je nebi bolelo (boli jo namreč toliko, da komaj hodi). Zavrnila jo je. In tako se je voda zopet pojavila. Mami je v to koleno dobila že dve blokadi približno 4 leta nazaj (v roku dveh mesecev obe!). Slišala sem, da v en sklep lahko v življenju dobiš do 6 takih injekcij, ker razjedajo sklep in bi večje število injekcij le škodovalo. Ali je to res?
Naj povem, da mami koleno potrebuje skozi ves čas, saj ji delo na kmetiji ne dopušča, da bi sedela ves dan.

Torej, zanima me, kakšna je učinkovitost protivnetnih injekcij – blokad za koleno, in koliko se jih lahko dobi v en sklep?

Hvala za odgovor in
Lep pozdrav!

Katja Zorman
[email protected]

Spoštovani!

Kar se tiče števila injekcij v koleno – kortikosteroidnih – imate prav. Dejstvo je, da sicer nekoliko zmanjšajo vnetje, ki je prisotno zaradi mehanskih vplivov pri obrabljenem sklepu, vendar je potem izboljšanje različno dolgo – od nekaj dni do let. Hkrati pa krotikosteroidi nepopravljivo ikvarjajo hrustanec, kar dolgoročno ni zaželeno. Brez injekcij pa so bolečine ponavadi prehude in se vsi skupaj vrtimo v začaranem krogu. Blokada je smiselna predvsem takrat, ko boli tudi v mirovanju.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close