Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Protetika na implantatu

Protetika na implantatu

Spoštovana gospa Andreja!

Dovolite, da vam zastavim morda rahlo nehvaležno vprašanje, ampak je zame precejšnjega pomena.
Iščem zobozdravstveno ordinacijo, kjer bi mi maksimalno kakovostno izdelali protetiko na implantatu. Kdo v Ljubljani ima zares veliko izkušenj z računalniško podprto izdelavo brezkovinske protetike (CAD/CAM sistem) in je veliki perfekcionist?

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!

Pozdravljeni,

ja, res nehvaležno vprašanje. Večinoma tudi jaz nimam informacij iz prve roke, ampak posredno preko kolegov ali pacientov. Seveda pa dobim paciente od drugih, takrat kadar niso zadovoljni in ne takrat kadar so (in verjetno jih večina je zadovoljna, sicer bi zobozdravnik zaprl ordinacijo), zato tudi ni vse objektivno, poleg tega pa smo vsi ljudje, kdor dela, ta greši….ali kakor že gre ta pregovor.
Iz tega razloga in pa tudi zaradi tega, ker bi z imenovanjem nekaj imen v javnem prostoru naredila krivico vsem ostalim, ki so enako dobri ali boljši, pa jih nisem imenovala, ker tega ne vem (ne poznamo se vsi) ali pa se nisem spomnila, vam seveda imen ne bom pisala.
Naj rečem takole – manj možnosti, da gre za slabo delo iz neznanja in pomanjkanja izkušenj boste imeli, če si izberete protetika specialista. Je pa seveda tako, da je veliko zobozdravnikov brez specializacije enako ali celo boljših od specialista.
Povedala vam nisem skoraj nič…žal.
Lp Andreja

Spoštovana gospa Andreja,

v tem času sem že dobila vsadek znamke Ankylos. Vprašala bi vas, ali drži, da je pri teh vsadkih možna v celoti vijačena nadgradnja implantata, se pravi, da se abutment in krona ne lepita skupaj v ustih, ampak se to predhodno naredi v laboratoriju? Na spletu je namreč veliko informacij, da ob lepljenju lahko delčki lepila zaidejo pod dlesen, kar lahko povzroči vnetje ob vsadku.

Nekje sem zasledila, da te vsadke pri svojem delu uporabljate tudi sami.

Lepa hvala za vaš odgovor!

Pozdravljeni,
pri sistemu Ankylos se v primeru enega (edinega) implantata ne priporoča vijačenje, ker nima dodatnega varovala proti rotaciji. To se dela, ko sta vsaj 2 implantata. Kar ste povedali je res, in splošen trend je, da se vračamo nazaj k vijačenju iz preprostega razloga: ob pojavu periimplantitisa (ki se pojavi pri 20% implantatov v v10 letih) lahko mirne vesti rečemo oz. si mislimo – to ni naša krivda. Možno je, čeprav redko, da so neodstranjeni viški cementa vzrok za periimplantitis. Kadar cementiramo, se temu lahko izognemo tako, da tehnik ne spušča nivoja krone globlje kot 1 mm pod nivo dlesni, ker tako globino pri odstranjevanju cementa še zlahka obvladamo.
LP Andreja

Spoštovana gospa Andreja,

lepa hvala za vaš odgovor. Ja, vsadek je samo eden in sicer Ankylos C/X A9.5, ki bo nadomestil zob 45. Glede na zapisano sem rahlo zmedena. Zdravnik, ki sem ga obiskala zaradi ponudbe za protetiko na predmetnem vsadku, mi je omenil, da predvideva vijačeno varianto. Ali Ankylos sploh ne predvideva take variante, ali gre samo zato, da je to vendarle izvedljiva, ampak ni najboljša varianta? Vsekakor si ne želim, da mi zob rotira v ustih. Naj vam še povem, da sem se odločila za individualni anatomski cirkon abutment s polnoporcelansko prevleko, v kolikor je ta informacija pomembna za odgovor.

Ponovno se vam najlepše zahvaljujem!

Pozdravljeni,
sem že odgovorila. Ankylos C/X ima konično povezavo abutmenta z implantatom, ki nima rotacijskega zaklepa. Konusna povezava je izredno zanesljiva, a nima rotacijske zapore. Abutement v povezavi s krono jo ima, a kot vidite potrebujete zaklep an obeh nivojih. Če se odločite za vijačenje solitarne Ankylos krone najverjetneje ne bo težav (zaradi stabilnosti konusa) a garancije ni. Drugi sistemi jo imajo. Zirkonij pri tem ne igra nobene vloge. Če si to delate na sprednjih zobeh zaradi zirkonija najverjetneje ne bo problemov, če pa delate na zadnjih zobeh, kjer so sile tudi do 3x večje, pa morate vedeti, da cirkonij v stiku z vodo in ob manjših pogostih obremenitvah (žvečenju) izgubi do 55% svoje trdnosti in je možnost zloma abutmenta večja. Nič ni narobe, samo s tveganjem morate biti seznanjeni.
LP Andreja

Spoštovana gospa Andreja,

najlepša vam hvala za izčrpne informacije. Potemtakem vsadki Ankylos le niso tako dobri kot jih pozicionirajo? Malo sem razočarana. Navsezadnje so eni dražjih na trgu, kajne?

Pozdravljeni,
to nima zveze z Ankylosom. Sistem Ankylos je revolucioniral implantologijo in je in ostaja eden najboljših sistemov na svetu. Vsak sistem ima kakšno pomanjkljivost in tu je ta edina (rotacija pri solitarnem implantatu), drugi sistemi imajo druge, morda bolj pomembne pomanjkljivosti, ki se jihkljub vedenju ne da odpraviti.
Kar pa se tiče cirkonija to nima zveze z implantatnim sistemom.
LP Andreja

New Report

Close