Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja prosti čas moških partnerjev

prosti čas moških partnerjev

Pozdravljeni!
Zanima me koliko prostega časa si vzamejo tedensko vaši moški .
Moj kar naprej leta. Komaj pride iz službe gre že tečt, pa v hribe itd. Doma ga skoraj nič ni. Tudi čez vikende ima stalno neke treninge. Zdi se mi, da bi lahko bil več doma in pomagal, saj imava 9 mesečnega dojenčka. Če mu kaj rečem je pa še slabše. Kar naredi je, da odnese odpadke v smeti in prinese občasno iz trgovine. Prosim, če napišete, kako je pri vas in ali se vam zdi, da pričakujem preveč?
Hvala
Freda

Pozdravljena!
Moram reči, da mi je moj mož zelo v pomoč pri negi otroka. Pomaga mi tudi v gospodinjstvu. Včasih sicer rabi malo več časa, da kaj postori, a sem se s tem sprijaznila. Tudi on je včasih dosti tekal naokrog, a zdaj, ko je otrok, pravi, da je to bolj pomembno od drugih stvari. Mislim, da imaš prav in da ne pričakuješ preveč, če prosiš svojega partnerja, da ti pomaga.

Tudi moj mož ni ravno prikovan na dom. A vendarle ni krize:
– rekreacija nedelja, torek, petek – ob 20h (prej mi pomaga spravit otroka spat)
– enkrat mesečno 1 ali 2-dnevni izlet z družbo (včasih sva hodila skupaj, če se da gremo družinsko, zgodi se tudi, da ne more nihče- no,a trenutno je šel že kar nekajkrat on sam).

Sicer pa je pri pospravljanju kar uren (hitro kaj “spotoma” pospravi, posesa stanovanje, skoči v trgovino) in če je potrebno tudi kako pašto skuha.

V glavnem – vse OK, le… ker sem si še jaz omislila nekaj telovadbe, imam včasih občutek, da začenjava živet eden mimo drugega (ker zmanjka večerov za crkljanje, večerjo, dober film…).

Se mi zdi, da je moj, kar precej priden. Enkrat tedensko hodi na nogomet, kar se sicer še zavleče ponavadi za tri ure (pijača) ampak to je tudi vse. Ob vikendih je pa vedno doma. Doma mi kar veliko pomaga, tako, da si delo razdeliva.
Sonja

Enkrat na teden ima zvečer četrtkanje z svojimi kolegi, ki približno traja štiri urce ( 21-01).Rekreacijo pa ima z nami med vikendom.Pri domačih opravilih, ga je potrebno vedno malo “brcat”,vendar nikoli ni nobenega pritoževanja

Vedno znova me pogreje takšnole pisanje. saj menda niso otroci samo od mamic. Sama poznam kar nekaj takšnih primerov in se čudim ženam, da nič ne ukrenejo.
Moj mož je naravnost zlat. Pomaga, kolikor le more in vsak še bolj slep bi opazil, da ima otroke zares rad in jim to ne le pove, ampak tudi jasno pokaže. Tudi za sebe si vzame čas, a takrat, ko oba vidiva, da bo najbolj primeren čas, npr. ko gre dojenček spat, starejši sin pa je v vrtcu ali pa v varstvu ali kaj podobnega. Najprej poskrbi, da je v hiši vse zaključeno, potem pa gre teč ali na kratek klepet k kakšnemu prijatelju. Pa tudi tja dostikrat vzame starejšega sina s seboj.
Zdravilo, po moji presoji, za takšne moške je sledeče: ne operi in ne polikaj mu perila, ostane naj brez kosila ali večerje, nenapovedano oddidi z malim na kakšen izlet in kakšen dan naj se preprosto zbudi sam z otrokom, na mizi pa naj najde sporočilce, da se vrneš zvečer ali pa čez dva dni, da si šla malo se rekreirat v toplice npr.
Morda bo takrat opazil, da sta tudi vidva na tem svetu in ne zgolj rekreacija in treningi in da je z dojenčkom veliko dela. Pa nobenih besednih vojn, ker dejanja povedo več, kot katerakoli beseda.
Pa srečno!

Mogoce se boji odgovornosti! Pravijo, da res ni lahko za moze, ki postanejo ocetje. Tudi jaz sem bila na zacetku veliko sama, pa se je v nekaj letih stanje obrnilo. Sedaj uziva z sinom in je vesel, da je aktivno vkljucen v vzgojo in njegov razvoj. Res je potrebno veliko potrpezljivosti, ceprav to ni zmeraj lahko, ampak pokazi mu, da je tudi ocetovsto nekaj neprecenljivega! Sama bos pa kmalu uvidela, z kaksnim nacinom se najlazje priblizas cilju – biti zadovoljna druzinica!

ČE PRERAČUNAM V URE IMA MOJ NAJDRAŽJI ČASA ZA REKREACIJO OGROMNO. SAMO ČEZ VIKEND OKOLI 8 UR. ČEZ TEDEN PA 6 UR.

Naš je čez teden malo doma zaradi službe, od doma gre ob 6h in ob 18 v najboljšem primeru spet pricaplja. Za vikende je en dan taksist, ko prevaža sem in tja taščo, ki pazi našega smrkeljna, drugače pa ima družabno življenje na psu. Tako kot jaz. V družinski zasedbi pade sem in tja kakšen rojstni dan od otrok znancev in prijateljev, tam se možakarji običajno hitro “pogrupirajo” in rečejo kakšno moško, to je pa v glavnem že vse. Za pospravljanje ga je treba stalno ganjat in vse s prstom pokazat, se pa loti odpadkov, ki jih po novem sortiramo, pa kakšnih bolj tehničnih poslov, čeprav je načeloma cepljen proti brzini. Če se on loti beljenja kleti, potem toliko časa teoretizira o tem, da jaz dobim proge in ga dobesedo zgonim dol z mačkom in vedrom ter z grožnjo, da naj se ne vrača, dokler vsaj ena stena ne bo fertig. S pomivačem je skregan, za silo se kaj zmeni s pralnim strojem, pa tudi z žužijem se kar porihtata, edino za hranjenje nima živcev. Je tamal počasen za jest vsaj toliko, kot ati in če bi znal, bi tudi on teoretiziral o hranjenju na dolgo in široko 😉 samo da ni treba jest.

Drugače je pa res doma, kolikor se da, 1 x letno mu pripada enotedensko jadranje z družbo, pa kakšna službena pot in to je to.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Ma, ne morem biti tiho… 🙂)
To, da me moti, ko pisete, da vam moski “pomaga”… Ma, kaj pomaga?!!! A j etudi otroka “samo” pomagal delat…hmhhm. Pa tisto: “Mi posesa, mi skuha…” A tebi, a obema… 🙂)
Se opravicujem, ampak…kar pike dobivam, ko berem take poste… Dajte zenskice, poskusite spremenit te izraze…
V skupnem gospodinjstvu pac delata oba…kaj in kako je vajin dogovor… Vsak opravi svoj delez, kaj ne? Opravi, naredi…ne “pomaga”… Skuha kosilo, ne pa MENI skuha…hehehe…
Malce tezim, kaj…me mogoce daje tatecna pred menstro…
Pa brez hude krvi…
Pa da se tebi freda odgovorim: moj si vzame toliko prostega casa cez teden, kot mu pase…tako kot jaz… Se zmeniva… Je pa res, da ni kaksen sportni obsedenec, pa ne siba na treninge… je bolj obseden s porocili na tv… Zofa tip…🙂)
Nocko…s.

Pri nas pa prosti čas preživljamo skupaj.

Vem, malo smo čudni, toda rajši smo skupaj, kot da bi se udeleževali vsak svojih dejavnosti.

In to je naša sprostitev.

Nataša

9 let do letos ni hodil nikamor (1xletno na reli in 1x letno pred novim letom ven z družbo), s službe prideva istočasno, vse popoldne in vikende preživimo skupaj. Od letos pa hodi 2x tedensko na rekreacijo od 20-21.30 po rekreaciji pride domov. Jaz grem na rekreacijo 1x tedensko, se pa zavleče od 20,30 do polnoči. Doma pomaga skoraj pri vseh delih (razen likanja in pomivanja tal).
LP A.

Mojemu dragemu je prosti čas trenutno omejen. Ko pa ga že ima, pa ga izkoristi za gledanje TV, branje forumov na internetu ali pa sprehodu s psom. V bistvu pa ga preživljamo skupaj.
Ja, tudi POMAGA MI STANOVANJE SESAT.
to je v krvi žensk, da govorimo, da nam pomagajo! ne moremo iz tega. žal!

---------------------------------------------------- Življenje je lepo, zato ga je vredno živeti!

Naš je kar naprej v službi in zelo sem zadovoljna da je to doma, drugače bi že …
kadar je doma da tavelikega spat, tamalo pocarta, se z njo igra. Skratka Zelo me je razvadil in potem pride tisto jadranje in priprave in sem zelo TEČNA kar dobro vem a ne morem iz svoje kože. To pomeni da ima povprečno rekreacijo 1x na teden, res pa je da je to v enem kosu 3x letno drugače je bolj doma kot ne.

no moj pa ima 1-2x tedensko rekreacijo, no več al manj gre 1x, drugače pa večino prostega časa preživimo skupaj..
ne hodi nikamor žurirat brez mene, mogoče kdaj (2x letno) na “drink” s kolegi..to je pa tudi vse

Bom še jaz pristavila svoj piskrček:moj mož ogromno pomaga pri pospravljanju, negovanju otrok, posesa bolj temeljito od mene, za nakupovanje je krasen… res je zlat.A nastaja drug problem: on noče hodit na rekreacijo, noče it kdaj pa kdaj na kakšno pijačo- se mu ne ljubi; jaz grem kdaj pa kdaj v kino s prijateljico (zvečer, ko so otroci v postelji) pa enkrat na teden na aerobiko in potem dobim to pod nos, kam pa on gre, da on je pa kar doma… In si ne da dopovedat, da mene nič ne moti, če bi kdaj pa kdaj šel zvečer kam ven, da bi si napolnil baterije, ima tisoč in en izgovor zakja ne hodi. Potem je razdražljiv, tečen, krivega prsta mu ne smeš pokazat, pa je že ogenj v strehi ( ja ženske smo res čudne, nič nam ne paše)…

Hali,
pri nas je čist glih. moj pravi, da ni tip za ven hodit, potem pa grem kdaj kam sama – jaz bi itak kar skoz nekam na obiske hodila/zaj sicer manj, ko je dojencek tu/..on pa se k svojim sorodnikom se tako težko oz. sploh ne spravi. mi pa nikoli tega ne mece pod nos…kaj si pa misli pri sebi pa itak ne vem!
lp dan

---------------------------------------------------- Življenje je lepo, zato ga je vredno živeti!

Nečesa ne razumem- mar sta se spoznala šele po rojstvu otroka?
No, najverjetneje ne 🙂).

Temveč si se s takim načinom življenja, kot ga živi najdražji tudi še sedaj v pred-otrokovi dobi že dodobra seznanila – in se z njim (vsaj potiho) strinjala.
Zakaj bi se tipček odrekel svojemu prostemu času in rekreaciji, če ti je to toliko tednov/mesecev/ let lepo ustrezalo, kajne?

Pogovori se z njim, ni druge. A mu vseeno pusti nekaj svobode – nekaj pa si jo vzemi tudi zase!

Lp,
Ali

mi smo z našim atijem zelo zadovoljni,pri vseh rečeh pomaga mami(pospravlja,sesa,včasih tudi kaj polika,pa pomivalca napolni itn.),pa tudi meni-se igrava,kakama,včasih pojeva tudi kakšen jogurt,grisin itn.,zato mu dava vsak teden vsaj 2x zvečer prosti čas za rekreacijo pa še kdaj za kakšeno pivo s prijatelji itn. v glavnem smo zadovoljni eden z drugim,zato si tudi prosti čas mislim da znamo dobro razporediti.Pa ne me napasti ker imam idealnega atija.

No, tudi jaz mislim, da se morata pogovoriti, lepo v miru. Nisi napisala, kako je bilo s športom pred otrokom. Malo razmisli v tej smeri. Drugače mu pač razloži, da je v gospodinjstvu več dela, da tudi ti potrebuješ njegovo družbo in da tudi ti moraš malo dati možgane na pašo. Če bo potrebno mu tudi zelo nazorno prikaži, koliko je dela z malčkom – hja, zmenita se, da se zamenjata v vlogah ali pa greš s kako prijateljico na napovedane počitnice – nikar pa ne hodi nenapovedano z doma; to je zame res zalo skrajen ukrep, ki lahko slabo vpliva na zvezo.
Mogoče boš skozi pogovor odkrila, da ga je res strah odgovornosti, kot je ema zgoraj zapisala. Poznam enega takega (na srečo ni moj). Se da rešit s potrpežljivostjo in pogovorom. Postopno naj prevzema določena dela v gospodinjstvu, ki se jih ti potem ne smeš dotakniti – ne z dejanji ne z besedami. Npr. če je zadolžen za pospravljanje mize po kosilu in tega ne stori takoj, ne račeš in ne storiš nič. če rabiš prostor, se znajdi. Ko bo rabil, bo že pospravil in ugotovil, da se to pač mora.
Nekaj časa pa mu res pusti zase in tudi ti si ga izbori, ker ga rabita oba.

Veliko uspeha ti želim!

LP M.

New Report

Close