Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Prostatitis

Prostatitis

Lep pozdrav!

Imam en problem. Pred novim letom sem začel čutiti neprijeten občutek v spodnjem delu trebuha in nato še rahlo napetost v predelu presredka. Pojavila se je tudi močna hematospermija in po izlivu sem čutil neprijeten občutek v predelu presredka in v urinarnem kanalu v predelu glave penisa. Osebna zdravnica me je dala na preiskavo urina in krvi. Izvid je bil ok. Nato sem dobil napotnico za urologa. Zdravnik mi je predpisal antibiotike Ciprobay. Ko sem pojedel antibiotike je bilo stanje b.p. približno 4 dni, potem so se vsi znaki ponovno pojavili. Ponovno sem bil pri urologu, kjer me je poslal na preizkavo urina (Sanford). Izvidi so bili b.p. Dobil sem antibiotike Sumamed. Ko sem pojedel vse antibiotike so vsi simptomi izginili po 5 dneh. V tem času sem še naredil ultrazvok trebuha, kjer je bilo vse b.p. Pred dvema tednoma sem ponovno začel dobivati iste znake (hematospermija, pritisk v presredku, občutljiv spodnji del trebuha). Zanimivo mi je to, da ko sem v stoječem položaju so ti znaki zelo blagi ali jih skoraj ni čutiti (imam sedeči tip službe in na dan sem 2 do 2,5 uri v avtu), ko se pa usedem, se pa pritisk v presredku poveča. Prav tako v spodnjem delu trebuha. Še vedno po ejakulaciji, ko grem na urin imam rahlo pekoč občutek. Prosim vas svetujte mi kaj naj naredim. Ali mogoče pretiravam? Hvala za vaš odgovor. Aja, star sem 30 let in sem športno aktiven, ne pijem alkohola, kave in se zdravo prehranjujem. Hvala!

Spoštovani!

Že v naslovu ste opredelili, da sprašujete glede prostatitisa. Če govorimo o prostatitisu, potem Sanford v smislu odvzema srednjega curka urina ne bo najboljša rešitev pridobitve vzorca za mikrobiološke preiskave, bolj bi prišel v poštev eksprimat prostate ali prvi curek po masaži prostate.

Ali je cistoskopija pokazala, da ni videti v sečnici in mehurju ničesar, kar bi lahko vodilo do ponavljajočih se infektov?

Ali je kakšna možnost, da gre za spolno prenosljivo ponovno okužbo? So izkljčene vse spolno prenosljive bolezni (pri dermatovenerologu, ne urologu!).

Če se opredeli, da gre za kronični bakterijski prostatitis ali za ponovitev akutnega bakterijskega prostatitisa, je vprašanje, ali ste antibiotik jemali dovolj dolgo? Prostatitis (tako akutni kot tudi kronični) se vedno zdravita 28 dni. Če se uporabi Sumamed (to ni zdravilo izbora, saj praviloma ne deluje na po Gramu negativne bakterije, ki so najpogostejši povzročitelji) to pomeni 3 dni po 1x 500 mg in nato 4 dni presledka potem pa spet 3 dni in 4 dni presledka in tako naprej 4 tedne. Če gre za kronični bakterijski prostatitis to ni urgenca in je potrebno opredeliti občutljivost, ugotoviti, za katero bakterijo gre. Običajno bi bilo priporočeno zdravilo Tavanic 500mg 1×1, vendar je potrebno zdravljenje 28 dni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Prvo bi se vam rad zahvalil za hiter odziv na moje sporočilo.
Ja šele sedaj sem opazil, da je res vse skupaj usmerjeno v diagnozo prostatitis. Te diagnoze mi niso postavili. V glavnem z vsemi preizkavami, ki sem jih opravil niso našli nič posebnega, nobenih bakterij ali vnetnih znakov. Antibiotike Ciprobay sem jemal 14 dni in potem sem dobil antibiotike Sumamed, katere sem jemal 6 dni (tableto na dan).
Na cistoskopiji še nisem bil, tudi eksprimata mi niso odvzemali.
Kar se tiče spolnih bolezni, je to malo verjetno, ker spolno občujem samo s svojo punco in ona ni bila nikoli diagnosticirana s spolno boleznijo. poleg tega je pa že 12 tednov noseča in sva v tem času imela spolni odnos samo enkrat.
Imam še eno vprašanje glede cistoskopije in odvzemanja eksprimata. Enkrat sem imel rektalni pregled prostate in enkrat so mi vzeli bris sečnice. To je bilo pred šestimi leti, ko sem prvič prišel k urologu zaradi krvi v semenski tekočini (tudi takrat naj bi bilo vse v redu, 4 leta kasneje so mi pa na ultrazvoku našli sledi, da je desni obmodek bil enkrat vnet, kdaj točno niso vedeli). Moram pa tudi reči, da sem pred štirimi leti prišel k urologu zaradi pekoče bolečine v predelu presredka. Vzel mi je samo bris, ki ni pokazal nič nenavadnega. In to je bilo to. Da se vrnem k svojemu vprašanju: pri rektalnem pregledu prostate in pri odvzemanju brisa sem čutil zelo močne bolečine. Ali je mogoče te preglede opraviti brez bolečin oz. če obstaja možnost. Namreč glede na izkušnje me kar zmrazi, ko pomislim na tiste bolečine. Imam visoko toleranco za bolečino ampak tisto je pa nekaj, kar preseže moje meje. Tiste dve preizkavi sta bili kratkotrajni, kot vidim sta pa cistoskopija in odvzemanje eksprimata trajajoči preizkavi.

Spoštovani!

Če je rektalni pregled boleč pri uvedbi prsta v rektum, potem to spada k proktologu. Pomaga se na razne načine, na primer z mazanjem in z dilatacijo. Pa seveda potrpežljivostjo. Če pa je boleč pritisk na prostato, potem to govori za prostatitis in je pomembno samo po sebi. Odvzem eksprimata prostate ne traja – pač opravi se rektalni pregled in potem pacient urinira in se uporabil prvi curek za pregled.
Glede cistoskopije – to je res bolj neprijetno. Danes je v večini uroloških ordinacij moč opraviti pregled s fleksibilnim inštrumentom. Razlika med odvzemom brisa sečnice in cistoskopijo (ki je resda z bistveno debelejšim inštrumentom) pa je seveda v tem, da se pred cistoskopijo v sečnico uvede gel – mazivo in anestetik, česar pri odvzemu brisa seveda ne more biti, saj bi to odstranilo morebitne organizme, ki jih iščemo. Zato, čeprav se bris odvzame s tanjšim inštrumentom, je lahko bolj boleč kot cistoskopija, kjer se uporabi analgezija.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni ezioa,

Zelo me je pritegnil opis vaše simptomatike,

Kar opisujete najverjetneje ne spada v sklop diagnoz prostatitsa (bakterijski akutni, nebakterijski akutni, kronični prostatitis…) saj ne opisujete nikakršnih težav in simptomatike z uriniranjem. Pri prostatitisu navadno bolniki opisujejo poleg bolečin tudi urinarne simptome v smislu preslabega curka urina, nezmožnost do konca izprazniti mehur, večkratne senzacije po uriniranju četudi je mehur skoraj prazen ipd… Zelo zanimiv je opis vašega ”ozdravitvenega” efekta po antibiotikih, kar bi lahko kazalo na infekcijsko ozadje vaših težav – vendar povdarjam to ni nujno. Pri naprimer kroničnem prostatitisu so študije pokazale da pozitivni efekti antibiotične terapije na simptomatiko, ne kažejo nujno infekcije kot vzroka težav, ampak le nek ”modulatorni efekt” na simptomatiko, in zelo malokrat so antibiotiki dolgoročno uspešni. Bolečine ki jih opisujete lahko spadajo bolj kot v skupino kroničnih prostatitisov v skupino sindromov disfunkcij medeničnega dna.

Zelo zanimivo mi je ko opisujete zelo boleč intrarektalni pregled. Kot vam je že dr. Hajdinjak povedal če je bil pregled boleč med ano rektalnim pregledom potem je to nekaj povsem drugega kot pa če je bil boleč med pregledom prostate. Navadno bolniki ki imajo prostatitis po intrarektalnem pregledu občutljive prostate opišejo akutno poslabšanje urinarne simptomatike, kar pa vi ne opisujete – kar verjetno sugerira da ne gre za prostatitis.

Zelo zanimivo mi je ko ste opisovali pekoč občutek v presredku – To kot sem že dejal lahko kaže na disfunkcijo mišic medeničnega dna vključno z njegovo inervacijo (oživčenjem) – pudendalni živec. Tudi bolečine v spodnjem delu trebuha so lahko povezane z disfunkcijo mišic medeničnega dna.

Žal je možnosti veliko

Sam sem bolnik z temi sindromi in sem v zadnjih 10 letih študiral medicino do skrajnosti. In končno sem bil uspešno zdravljen in se mi je simptomatika zelo izboljšala.

Ker sem se odločil na pobudo strokovnjakov da se bom celo življenje ukvarjal z medicino z glavnim namenom pomagati bolnikom na tem področju sem že naredil spletno stran na kateri si lahko preberete še več (predvsem vam svetujem da si med drugim preberete diagnoze/disfunkcija medeničnega dna in pa diagnoze/kronični prostatits). Verjamem da vam bo branje zanimivo in da boste izvedeli kaj novega.

lep pozdrav

Rok

http://www.fsno.si Rok Ljubič

a

Spostovani,

pred dobrim mesecem sta se mi socasno pojavila dva simptoma na isto noc – bolec izliv semena in petkratno ali sestkratno opravljanje uriniranja ob obcutku mocno oslabljenega curka in otezenem uriniranju. Naslednji dan dopoldne pa sem oblezal z visoko vrocino okrog 38,7. Osebni zdravnik mi je po opravljeni analizi krvi in urina dejal, da je to problem secil in dal 2 skatlici Ciprobay, 500 mg, na 8 ur. Tablete sem torej jemal kakih 8 ali 9 dni, ce se prav spomnim (po cca 4 dneh je vrocina padla). Po tej terapiji je bil laboratorijski izvid v redu. Po nakljucju pa sem kak teden po tem zdravljenju sel opraviti test PSA in ta je bil 5,2, zato sem sel se kakih deset dni kasneje na ponoven test in je bil 5,47. Osebni zdranik me je napotil k urologu in ta mi je opravil rektalni pregled prostate, ki je bil v redu. Urolog mi je dejal, da bo potrebno narediti enomesecno kuro z antibiotiki, pa bomo potem spet kontrolirali PSA. Sedaj cakam, da osebni zdravnik dobi izvid urologa in mi predpise terapijo. Se to – nedavni UZ je pokazal velokost prostate 25,5 ml.

Zanima me, ali lahko prostatitis tako mocno vpliva na PSA? Kako se ugotovi, za katero bakterijo gre? In kako, ali gre za akutni ali kronično prostatitis?

Lepa hvala.Daniel (50 let)

Spoštovani!

Prostatitis lahko še bistveno bolj poviša PSA kot je bilo v vašem primeru, vendar ne moremo zagotovo vedeti, za koliko in na koliko. Tudi ne moremo zagotovo napovedati, kako daleč se bo spustil. Vsekakor je meritev 5 ali 15 dni po zdravljenju vnetja sečil ali prostate prezgodnja. Predlagam ponovitev čez 3 mesece. Res pa je, da ne vem, ali je poznana vrednost PSA pred vnetjem. Vedno se nekoliko bojimo tudi možnosti, da je bolezen, ki jo zgodaj odkrivamo z meritvami PSA, povzročila vnetje. Zato vsekakor svetujem določitev PSA ponoviti (npr. mesec dni po koncu antibiotičnega zdravljenja prostatitisa, ki naj samo traja vsaj 3 tedne).

Fino je vedeti, za katero bakterijo gre. Vendar to največkrat pomeni, da je potrebno pred začetkom zdravljenja (prvo tableto antibiotika) poslati urin (v tem primeru prvi curek) ali pa eksprimat prostate na preiskavo, imenovano Sanford. Ko ste enkrat že začeli z antibiotikom, večinoma preiskava ni več smiselna (razen če bi šlo za povsem neuspešno zdravljenje in bi se težave večale, pojavila vročina nad 38 stopinj itd). Se pravi, ste za določitev, katera bakterija je bila, že precej prepozni. Zakaj se tega ne dela rutinsko? Zato ker ta preiskava stane in si je zdravnik pač ne more privoščiti v rutinskem primeru. Predpiše se antibiotik, ki ponavadi (statistika, verjetnost) pomaga.

Vaši simptomi kažejo na epizodo akutnega prostatitisa. Kronični prostatitis ne pomeni visoke vročine, ne pomeni “akutnega” dogajanja, ne pomeni ležanja v postelji, pač pa več mesecev ali let ves čas trajajoče stalne oziroma ponavljajoče se nejasne težave, kjer medicina večinoma razen s pomirjevali in blažili ne more kaj dosti pomagati.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close