Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija prostata – velikost

prostata – velikost

Spoštovani

Mož, star 52 let, je bil na UZ trebuha in prostate. Na pregled je šel samoplačniško, preventivno, težav nima.

Na izvidu UZ piše velikost prostate 15 cm, pred 5 leti je bila velikost 23 cm. Piše: izvid normalen. Mene pa zanima zakaj je sedaj prostata manjša, ali je to normalno?

lep pozdrav

Spoštovani!

Verjetno govorite o volumnu prostate, torej o mililitrih (ml), kar je enako kubičnim centimetrom (ccm = cm3) – ne pa o cm kot centimetrom. 1 ccm = 1 ml.

Velikosti prostate do 30 ml so majhne (sploh ni smiselno uvesti zdravila za zmanjšanje prostate, kot je inhibitor 5alfa reduktaze). Povečana je prostata, ki je večja od 40 ml. Zelo velika prostata je večja od 100 ml.

Velikost prostate se spreminja – na primer vnetje lahko spremini ultrazvočno oceno velikosti prostate za 1/3 ! Na primer ob akutni retenci urina izmerimo velikost prostate 120 ml, 2 tedna pozneje, po umiritvi vnetja pa 80 ml.

Verjetno je bila prostata ocenjena z ultrazvočno preiskavo skozi trebuh, od zgoraj in ne skozi rektum (črevo). Napake meritev so pri tem tako velike, da je razlika med 15 in 23 v tem primeru povsem zanemarljiva in spada v napako meritve. Dogaja se, da ocena velikosti prostate med dvema ocenjevalcema (in to skozi rektum, z bolj natančno transrektalno UZ meritvijo) v enem dnevu odstopa za 20 ml!

Skratka, razlika v velikosti prostate, ali je to 15 ali 23, je povsem nepomembna in gre za naključno razliko. Pomembno pa je, če je prostata večja od 35-40 ml – takrat že lahko potencialne težave pri uriniranju pripišemo povečani prostati. In nato, če je večja od 80 ml, to vpliva na način operacije povečane prostate…

UZ pokaže tudi, če morda prostata sega v mehur kot srednji lobus in za koliko (to pa se meri v mm). Če ne sega , se tega ne opisuje.

Seveda pa lahko tudi majhna, zelo majhna prostata povzroča težave, saj sečnica poteka skozi njo – tudi če je prostata čisto majhna, na primer 15 ml, lahko oži izhod iz mehurja. Je pa v takem primeru, če so težave z uriniranjem in je prostata majhna, zdravljenje seveda drugačno, kot če je prostata velika in tu pomaga ocena velikosti prostate z ultrazvokom (vseeno je, ali je 23 ali 15, je pa razlika, če je okrog 20, okrog 35, okrog 50, okrog 70 ali nad 100 ml).

Pri 52-letnem moškem brez težav je pregled verjetno usmerjen bolj v vprašanje raka prostate, tu pa ima ključno vlogo rektalni pregled in vrednost PSA, ki jo je smiselno spremljati, odvisno od izhodiščne vrednosti (torej od tega, koliko so mu izmerili), na 1-2 leti. In številke pri PSA so pa seveda povsem druge, tam gre za desetinke in je pomembna razlika ali je vrednost na primer 3,5 ali 2,5.

Smisel preventivenga ultrazvočnega pregleda trebuha v tej starosti pa vidim predvsem drugje, na primer v pregledu ledvic (da ni kakšnega tumorja ali kamna), žolčnika, jeter, žil, izključitvi zastojnega urina…

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za hiter odgovor. Res je, da gre pri meritvi za ccm in ne cm kot sem mislila. Uz je bil opravljen skozi trebuh in ne skozi črevo. Mož je z izvidom zadovoljen in verjetno se ne bo odločil za še kakšen pregled, ker sem ga še v to nekako “prisilila”. Upam, da tudi ta izvid ni zanemarljiv, vsaj kar se tiče raka.

lep pozdrav

Spoštovani!

Vsekakor je dobro, da vsak okrog 50-tega leta starosti opravi UZ trebuha.

Nima pa to kakšne velike povezave z boleznimi prostate, še posebej nima UZ izvid nobene zveze z rakom prostate oziroma dvema ključnima rakoma, ki jih poskušamo zgodaj odkriti in zdraviti ali preprečiti pri 50 let starih moških. Tu UZ pred diagnozo ali za zgodnje odkrivanje ali za ocenjevanje tveganja nič ne pomaga in nič ne pove. Rak prostate z zasevki se enako lahko razvije v mali ali veliki prostati. Če je PSA (krvni izvid) povišan in je prostata mala je kvečjemu večje tveganje za raka, kot če je prostata velika. Torej – pri dani vrednosti PSA je mala prostata (pod 30 ccm) bolj nevarna za raka kot velika (nad 60 ccm). Ključen je laboratorij – določitev vrednosti PSA.

Glede najpogostejšega raka – torej raka prostate, je potrebno dati vzorec krvi, kjer se določi PSA. Samo ta laboratorijski rezultat, ta številka pove vsaj nekaj o tveganju za raka prostate. Drugi prav tako zelo pomemben in pogost je rak širokega črevesa in danke – tu je stvar v laboratorijski analizi vzorca blata (na kri, program SVIT), če pa je 50-letni moški že v laboratoriju in daje kri, je modro hkrati pregledati (ob PSAju) vsaj še holestrol, maščobe, krvni sladkor, kreatinin, hemogram in urin (ter morda še kaj, ampak najpogostejših težav bi se pa verjetno dotaknili z navedenimi preiskavami, ki zahtevajo zgolj oddajo vzorca krvi, urina. Prepričan sem, da se to da opraviti v dogovoru z osebnim zdravnikom.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Moj mož ima povečano prostato volumna 108 ml in je enakomerne strukture , ima stalni kateter
. DIAGNOZA hiperplazija prostate Divertikulus ves.urinariae Retentiourinae chr. Anevrizma aorte abdominalis

zanima me mnenje ali je to že trenutek za operacijo

hvala in lp

Spoštovani!

Sicer vašega vprašanja ne razumem dobro, zato bom napisal zgolj mnenje.

Glede anevrizme aorte – če te ni operiral, potem verjetno z UZ in ev drugimi preikavami kontrolirajo, kaj se dogaja – ampak vsekakor je to stvar žilnega kirurga in ni povezana s prostato.

Glede sečil – poročate, da ima urinski kateter in hkrati, da ima divertikel v mehurju. Torej je bil najbrž trenutek za operacijo preden se je na mehurju pojavil divertikel in preden se mu je voda zaprla in so je potreboval kateter. Kdaj je bilo to pa je težko reči – morda pred letom dni, morda pred dvema, tremi leti…
Sedaj je nedvomno (če je sposoben za operacijo glede drugih bolezni, aorte itd) mogoče poizkusiti – opraviti transvezikalno prostatektomijo – torej na star način prek trebuha skozi mehur odstraniti notranji del prostate. (Če seveda ni rakava, če pa je rakava, potem pa hormonsko zdravljenje in transuretralno blažilno – paliativno postrganje). Možnosti, da se bo znebil katetra (to bi bil cilj operacije), so majhne, vendar, če je sicer za operacijo sposoben (glede srca, pljuč….), se zdi to edina možnost, da bi morda lahko spet lulal brez katetra (če je o tem še smiselno razmišljati – če ni na primer priklenjen na posteljo, na vozičku, star nad 90 let itd). Seveda pa ni nujno, da bi to uspelo – lahko je namreč mehur že povsem odpovedal in zato tudi, če sedaj upor zmanjšamo in odstranimo notranji del prostate, je mehur že tako “utrujen”, da se preprosto ne bo več krčil in bo zato potreben kateter še naprej.

Skratka – o bolniku vem bistveno premalo, da bi lahko odgovoril na vaše vprašanje. Zelo površinsko pa se zdi, da je bil primeren trenutek za operacijo pred nekaj leti. Če še hodi okrog hiše in prebere časopis, potem pa mogoče še ni prepozno (s ciljem, da bi ga rešili katetra).

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

pri pregledu prostate je bilo ugotovljen zaostanek vode in sicer enkrat 07ml in enkat 08ml zanim me ali je to normalno ali preveč.
drugače nimam nobenih težav z curkom in tudi celo noč zdržim ,da ne hodim na wc
star sem 60 letin tudi ultra zvok ne kaže nobenih težav

hvala lepa za odgovor

Spoštovani!

Glede zastanka urina – izpraznjevanja mehurja – verjetno je prišlo pri vašem sporočilu do tipkarske napake, saj ne razumem, kaj bi pomenilo 07 oz 08 – zaostanek ocenjujemo v mililitrih – sprejemljivo je do 50 ml oz. do 10% funkcionalne kapacitete mehurja (to je količine urina, ki jo običajno naenkrat izpraznite – polulate) oz. tista količina, ki ne povzroča težav (vnetij, slabšanja ledvične funkcije). Vrednosti pod 10 ml ne merimo, rečemo, da RU (rezidualnega urina) ni.

Izmerjen RU pri isti osebi v več zaporednih dneh je lahko zelo različen in nič neobičajnega ni, da enkrat izmerimo npr. 80 ml, drugič pa 20 ml. Odvisen je npr. tudi od tega, kako poln je bil mehur pred uriniranjem.

Zastojnega urina ne ocenjujemo samega po sebi, temveč vedno v povezavi z meritvijo pretoka urina – tako imenovanim uroflowom – krivuljo, maksimalnim pretokom in volumnom. Le v povezavi s temi podatki in oceno velikosti prostate (podatkom o volumnu, tudi v mililitrih), je mogoče smiselno oceniti trenutno stanje spodnjih sečil pri moškem. Meritev zastojnega urina (RU) sama zase pa zgolj pokaže, ali je stanje trenutno še kompenzirano – nekako uravnoteženo – torej se mehur še prazni ali ne – ne pove o tem, kako se prazni in kako kaže za v prihodnosti – ko pride kronično do povečanega zastojnega urina je stanje že dekompenzirano – mehur se ne prazni več dobro.

Pri 60 letih starosti je pomebno predvsem, da poznate svojo vrednost PSA – v zvezi s tveganjem za rak prostate – in veste, kaj se z njo v času dogaja – ali ostaja vsako leto približno ista, malo niha, ali morda narašča in je potrebna biopsija.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pri pregledu prostate je bilo ugotovljeno Uroflov:maxsimalni pretok 13,povprečni 8,volumen203.
Prostata transabdominalno orjentacijsko približno 35ml,ocenjeno skozi rektum.
SPA CELOKUPNI 0,69ug/l.
Vse preiskave so v normali kot so biokemijske tumorski označevalci urin osnovna analiza.
Me pa zanima zakaj sem dobil zdravilo Kamiren(imam za povišani pritisk Micardis 40ml)in če lahko oba uporabljam sočasno.
Lep pozdrav

Spoštovani!

Kamiren vsebuje aktivno učinkovino doksazosin. Gre za tako imenovani alfa blokator. Sprošča gladke mišice žil in tako zniža krvni pritisk, hkrati pa sprošča gladke mišice v prostati in izhodu iz mehurja ter tako omogoča, da urin lažje izpraznjujemo. Ker je pri vas pretok urina že nekoliko znižan (orientacijska spodnja meja normale je 15 ml/s), hkrati pa prostata ni povečana (normala je do 35 ml, do te vrednosti se zdravil za zmanjšanje prostate ne predpisuje), je morda smiselno izboljšati pretok urina z zdravilom, ki napravi ravno to – alfa blokatorjem. Ne vem, koliko ste stari. Najbolj učinkovito zdravilo v namen izboljšanja pretoka je doksazosin (=Cardura, Kamiren, Tonokardin…), najbolj predpisovano pa tamsulozin (=Omnic, Tanyz…), obstajajo pa še druga. Nekoliko se razlikujejo po stranskih učinkih. Pri tistih, ki že tako ali tako jemljejo zdravila za znižanje krvnega pritiska, je mogoče, da bo smiselno po dodatku Kamirena nekoliko znižati odmerek zdravila za zdravljenje krvnega pritiska. Če pa bi bil s tem problem, se lahko namesto doksazosina (Kamiren) uporabi tamsulozin (Omnic).

Načeloma se antihipertenzivi brez težav kombinirajo medseboj, če je potrebno. Vsekakor se o tem posvetujte z vašim zdravnikom. Dejstvo je tudi, da ne zdravimo rezultatov meritev, temveč osebo kot celota – torej ta pretok 13 ml/s – ali vas to moti? Koliko ste stari? Ali imate težave pri uriniranju, izpraznjevanju mehurja ali kakšne druge težave, povezane s sečili? Zdravilo se ne predpiše samo zaradi nekega izvida, ampak z nekim namenom – zadaj pa je vzrok – zakaj ste sploh šli k urologu? Šele poznavanje vseh teh dejstev bi lahko dalo odgovor na vaše vprašanje glede vzroka predpisa Kamirena.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Zaradi pogostega uriniranja, mi,je zdravnik pretipal prostato in ugotovil,da je gladka in povečana.Poslal me je na ultrazvočni pregled.Tam so ugotovili,da so jetra,žolčnik,pankreas,vranica in ledvici v redu.Mehur je delno izpolnjen,polipoidnih formacij ali kamnov ni videti.Prostata je kroglaste oblike,jasno omejena,povečana,volumen je cca 45 cm3.
Po mikciji ostaja v mehurju 6 ml urina.
Ali mi lahko poveste kaj to pomeni,prosim.Hvala

Spoštovani!

Normalno je, da se prostata z leti veča. Nekje pri 60-tih letih starosti velja, da je normalna (majhna) tam do 35 ml, malo povečana tam med 35 in 50 ml, zmerno povečana od 50 do npr. 70 ml, zelo velika pa nad 100 ml (1ml = 1 cm3). Natančnost UZ meritve ni visoka, odstopanja so lahko več kot 33%. Prostata se tudi poveča ob vnetju, pa nato spet zmanjša. Velikost 45 ml je (odvisno od starosti), lahko prav primerna, niti izrazito majhna, niti izrazito velika. Ker sečnica poteka skozi prostato, lahko dela težave tako majhna kot velika prostata, nekateri pa urinirajo brez težav skozi zelo veliko prostato. Sama velikost prostate ni ključno merilo za odločitve v zvezi z zdravjem prostate, upoštevamo jo skupaj z drugimi parametri, npr. pretokom urina.

Meritev zastojnega urina kaže na funkcijo mehurja (in prostate)… skupaj. Dokler je zastanka manj kot 50 ml ali manj kot 10% funkcionalne kapacitete mehurja, menimo, da še dobro izpraznjujete mehur. Vaš rezultat kaže, da ste v tem primeru mehur pri uriniranju dobro izpraznili.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]