Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu Prosim za razlago izvida MR zapestje

Prosim za razlago izvida MR zapestje

Pozdravljeni,

Pri padcu z bordom sem si zlomila distalni radius na desni roki ter poškodovala levo zapestje. Prosim vas za razlago izvida MR levega zapestja:
Dorzalni radioulnarni ligament je ob ulnarnem narastišču zadebeljen in ima povišan signal na tekočinsko poudarjenih sekvencah, vzdolž ligamenta so številne drobne cistične formacije- drobni ganglioni, po starejši distenziji / manjši parcialni rupturi.
Drobna degenerativna fenestracija v radialbem delu TFC.
Majgen izliv v DRUJ – ob začetni ( sekundarni posttravmatski?) artrozi.
V ostalem je prikazan skelet levega zapestja letom primeren.

Hvala in lp
Nikoly

Spoštovani!

Navedbe v izvidu MR preiskave niso tako strašne, lahko pa povzočajo nekaj težav predvsem pri pomikanju zapestja v stran ter pri obračanju dlani (t.i. ulnarna/radialna deviacija ter supinacija/pronacija).

Dorzalni radioulnarni ligament učvršča povezavo med obema kostema podlahti v bližini zapestja in kot takšen stabilizira distalni radioulnarni sklep (DRUJ), ki je odgovoren za obračanje dlani – zaradi te poškodbe bi lahko imeli težave predvsem z gibom ekstremne supinacije – obračanjem dlani proti sebi, pri čemer bi se pojavila bolečina na mezinčevi strani zapestja (dorzalno nad distalno ulno). Glede na MR poškodba ligamenta ni popolna in tako verjetno ne prihaja do nestabilnosti DRUJ-a in se bodo težave s časom umirile same od sebe.

Drobna fenestracija TFCC (triangularni fibroznohrustančni kompleks) pomeni najverjetneje manjšo raztrganino. TFCC je vezivnohrustančna plošča, ki prekriva podlahtnico v zapestju in jo s tem izključuje iz sklepa. Prirašča se na končni del koželjnice, tako da v zapestju artikulirata pravzaprav koželjnica in TFCC. Tudi raztrganina TFCC-ja lahko pomeni predvsem težave pri obračanju dlani predvsem v smislu zbadajočih bolečin ter včasih občutka preskakovanja. Manjše poškodbe, kot je Vaša, se praviloma “pozdravijo” same od sebe (narekovaj zato, ker se ploščica pogosto ne zaceli več popolnoma, ampak enostavno s časom ne povzroča toliko težav), večje oz. bolj moteče raztrganine se lahko tudi operira, npr. artroskopsko poščipa podobno kot meniskus v kolenu.

Izliv v DRUJ pomeni predvsem, da je sklep nadražen, da se v njem dogaja vnetni proces, do česar ima seveda ob zgoraj navedenih poškodbah pravico. Izliv je pričakovana najdba ob takšni poškodbi.

Tudi začetna artroza (obraba) je, če pravilno sklepam ste letnik rojstva 1978, lahko že povsem normalna najdba, lahko pa je k njej nekoliko doprinesla poškodba sama.

Moje mnenje glede izvida bi bilo, da dajte zapestju po poškodbi nekaj mesecev časa. Naj se bolečina umiri, nato ga postopno razgibajte in masirajte boleče predele. Mislim, da bi morali doseči zadovoljivo izboljšanje težav, sicer pa se po obdobju (npr. 6 mesev) v kolikor ne bi prišlo do zadovoljivega izboljšanja oglasite h kirurgu usmerjenemu v kirurgijo roke. Seveda se lahko obrnete tudi na (fizio)terapevta.

Z lepimi pozdravi,
za dodatne informacije na voljo,
Klemen Aleš Pilih

Spoštovani!

Prosil bi Vas če bi mi lahko razložili kaj piše na izvidu preiskave MR

Izliv v radioulnarnem sklepu ob os scafoideus in triquetrum.

Stanje po zlomu os triquterum. V tem delu je vidno nekaj tekočine, v srednjem delu koščice so lahko deg. ciste. Edema

kostnine ni.

Sklepne špranje med karpalnimi koščicami so nakazano zožen, z blagimi subhodnralnimi cistami.

Sklepne špranje MCP in falangealnih sklepov so primerno široke. Hrustančne kape so ohranjene debeline.

Edem podkožja ulnarno.

Kostne konture so primernega signala in kontur.

Sled izliva okorg tetive exstensor carpi radialis longus in exstensor carpi ulnaris (tendinoza).

Muskualrane strukture nimajo povišanega signala.

V ostalem so fleksorne in ekstenzorne tetive so ohranjene.

TFC kompleks izgleda deg.spremenjen.

Mnenje:

Stanje po zlomu os triquterum.

Edem podkožja ulnarno.

Začetna artroza.

Tendinoza in blag tenosinovitis ECRL in ECU.

Deg.spremenjen TFCC.

Izliv v radioulnarnem sklepu.

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Glede na izvid, bi predvideval, da ste oseba, ki precej dela z rokami (ali službeno ali športno). Hkrati bi glede na opisani zlom trikvetruma (trovogelnice) morali utrpeti poškodbo.

Glede na opisano, mislim, da je v zgodni fazi po poškodbi ustrezen počitek (vendar je glede na odsotnost edema trikvetruma ta faza lahko že mimo). Glavne težave v prihodnje bo povzročala obraba zapestnega sklepa (zožene sklepne špranje, manjše subhondralne ciste, tendinoza tetiv, izliv v sklep). Glede teh težav prav dosti v smislu zdravljenja ni moč napraviti. Predvsem je potrebno zmanjšati/prilagoditi obremenitve, skratka najti režim dela, ki ne bo povzročal pretiranih težav. V zelo napredovali fazi se lahko težave z obrabo rešujejo tudi kirurško, vendar, sploh če je Vaš letnik rojstva 1985, kar sklepam iz imena profila, zaenkrat še nikar ne razmišljanje v tej smeri. Težave (predvsem s tendinozo) lahko vsaj delno izboljša fizioterapija, ev. celo protivnetne injekcije ob samem poteku prizadetih tetiv ter v sam zapestni sklep, vendar te injekcije dolgoročno ne prinašajo koristi (koristijo predvsem kratkoročno glede prisotnosti bolečine).

To je v grobem to. Še hitra razlaga pojmov iz izvida MR:

1. Stanje po zlomu os triquetrum (stanje po zlomu trovogelnice).

2. Edem podkožja ulnarno – vnetna reakcija delno lahko na poškodbo, delno lahko na obrabo.

3. Začetna artroza – začetna obraba zapestnega sklepa.

4. Tendinoza in blag tenosinovitis ECRL in ECU. – Tendinoza pomeni degenerativno premenjeno tetivno tkivo. Tenosinovitis pomeni prisotnost vnetja v tetivni ovojnici. Oboje je lahko znak prekomernega/nepravilnega obremenjevanja tetive.

5. Degenerativno spremenjen TFCC. – TFCC pomeni triangularni fibro-kartilagini kompleks. Gre za podobno strukturo na mezinčevi strani zapestja, kot so meniskusi v kolenih. Torej nekakšen sklepni amortizer. Podobno kot kolenski meniskusi, se lahko tudi TFCC obrabi in pretrga. V primeru vztrajajočih težav in napredovale raztrganine, ga je možno tudi operativno (artroskopsko) oskrbeti, vendar večino težav s to strukturo zdravimo s prilagoditvijo aktivnosti, fizioterapijo, počitkom ter ev. tudi znotraj-sklepno injekcijo.

6. Izliv v radioulnarnem sklepu – kaže na patološko (bolezensko) dogajanje v sklepu, bodisi kot posledica poškodbe bodisi kot posledica obrabe.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Živjo,

če smo že pri zapestju, a lahko vprašam, kaj pomeni:

 

V centralem delu TFCC he suspektna manjša raptura?

 

Zapestje že od decembra težje premikam, ne morem držati težjih stvari (skodelico s čajem si moram podpirati, če držim v desni roki), prav tako s težavo pišem, delam na računalniku in podobne stvari.

 

Lp

Pozdravljeni!

Poglejte krajši opis v prejšnjem odgovoru. TFCC je hrustančna ploščica na ulnarni (mezinčevi) strani zapestja, ki pogosto dela težave predvsem pri rotacijskih gibih v zapestju in pa kadar poizkusimo zapestje nagniti v mezinčevo stran. V kolikor gre za suspektno manjšo rupturo, mislim, da bo večina kirurgov, ki se ukvarja s tovrstno patologijo predlagala konzervativno (neoperativno) zdravljenje. Sicer, v kolikor je MR preiskava pokazala suspektno rupturo, MR artrografija zapestja lahko pokaže spremembe bolj natančno.

Sedaj je torej cca. 2 meseca od poškodbe. Lahko se dogovorite še za cikel fizioterapije. Sicer pa bi predlagal, da se usmerite k specialistu z roko oz. zapestje (npr. h g. Zdenku Orožimu na plastični kirurgiji v SB Celje).

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Objava čaka odobritev

New Report

Close