Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Prosim za pomoč!

Prosim za pomoč!

Lepo pozdravljeni.

Pišem zato, ker me skrbi kako naj ravnam z staro mamo, ki ima demenco in najbrž tudi kakšne psihične motnje. Najprej naj povem, da je nemoremo spraviti k zdravniku, tako da ne jemlje nobenih tablet za demeco, tako da bolezen napreduje iz dneva v dan. Pri njej ni problem samo pozabljivost. Ona je v nenehnem strahu, da bo kdo ukradel stvari okrog hiše (npr. stole, cevi za vodo itd.) neprestano hodi okrog hiše…. Po vrhu vsega pa se do nas svojcev neverjetno zlobno obnaša. Če ji kdo samo reče, da naj gre jest, ker je kosilo na mizi začne kričat, da smo ji nevem kaj naredili. Odklanja vsakršnjo pomoč. Hočemo ji samo dobro in nam vrača z zlobnimi besedami in dejanji (mene je že večkrat zaklenila iz hiše, češ da v njeni hiši nimam kaj iskati, vbistvu pa ni njena hiša). Do vseh drugih ljudi se obnaša dobro, samo do nas ne. Kadarkoli ji rečemo za pomoč nas grdo odslovi. Njen spomin se slabša iz dneva v dan. V 5minutah lahko tudi po 15krat vpraša kje je kdo, kdaj pride itd. Ne spominja se kaj je delala minuto nazaj a vedno nas maltretira z tem, kaj je ona doživljala pred 50 leti. Vem da je stara 80 let in da je to normalno za tako starost in bolezen, ampak jaz preprosto nemorem več zdržati tega. Neprestano si izmišljuje kaj ji je kdo rekel (najpogosteje sem jaz krivec), naredil…pa nikoli ji nihče ne reče nič žalega. Ima tudi “namišljenega prijatelja” saj sem jo že večkrat zalotila kako se pogovarja sama s samo (“nimaš ti kaj meni govoriti kaj naj delam, jaz dobro vem kaj delam”…itd.) Povrhu vsega pa še imamo sosedo, ki ji vedno priliva na ogenj. Ne pusti se vašim doma, vsi te imajo za norca, vrži jih iz hiše, itd.
Lepo bi prosila, če bi se lahko kdo tukaj našel, ki bi mi znal pomagati v moji situaciji, kajti dolgo nebom več zdržala, namreč zaradi nje sem imela že več živčnih zlomov.. Nevem kako naj odreagiram, kako ji naj pomagam oz. kako naj pomagam sama sebi in kako naj komuniciram z njo.

Najlepša hvala za odgovore!
S.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close