Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Prosim za pomoč pri razlagi izvida

Prosim za pomoč pri razlagi izvida

Spoštovani,
opravila sem pregled pri oftalmologu zaradi cikcak mavričnih črt, ki se pojavijo v sredini vidnega polja, se pomikajo proti robu in potem izginejo. V času, ko so v vidnem polju morijo vid in takrat ne vidim jasno, ker vidim tisto mavrično svetlobo. ( v družini je prisoten glavkom)

Zdaj vas prosim za pomoč pri razlagi izvida:

vdo plan -1.00/65=1
vlo:1.0 sc
tonus pneumo: do: 14mmHg LO, lo: 16mm:Hg
octopusG1:
do: senzitivnost mrežnice je enakomerno blago znižana skoraj v celotni notranji polovici vidnega polja desnega očesa in je rahlo pod spodnjo mejo RF 0.00, MD 3
lo: povsem normalna senzitivnost mrežnice DF7.1, MD-0,1
Ortoforija: Zrkli bledi. Roženici, prekata, šarenice, zenice b.p., Bulbomotorika primerna. Brez dvojnih slik. leči blago poudarjeni v jedrih in subkapsualarno. Steklovinski prostor čist. papili omejeni, homogeno rožnati, v nivoju, C/D 0.1

OCT makula
do: mrežnica primerne strukture. Fovea ohranjena. RPE ni prekinjen. Brez seroze, brez cist. CRT 256
lo: Mrežnica primerne strukture. Fovea ohranjena. Rpe ni prekinjen. Brez seroze, brez cist. CRT 256

oct papila
do: debelina plasti živčnih vlaken je na zgornji meji normale. CDR vertikal je 0.40
lo: debelina plasti živčnih vlaken je znotraj normale, rahlo preseže zgornjo mejo superiorno, deloma tudi inferiorno. CDR vertikal je 0.22.

Na fotoposnetku desnega očesnega ozadja je vidna normalno rožnata omejena papila v nivoju. Žilje je primernega kalibra in poteka. makula b.p.
Na fotoposnetku levega očesnega ozadja je vidna omejena, normalno homogena rožnata papila z ozkim pasom peripapilarne atrofije. področje makule in žilje b.p.

naj dodam še da imam že od prej ugotovljen asigmatizem desnega očesa, pregled vidnega polja opravljala brez očal.

Zanima me razlaga izvida, kaj kaže… predvsem me zanima kaj pomeni ta povečana senzitivnost mrežnice na desnem očesu;
kaj pomenijo blago poudarjeni leči v jedrih in subkapsularno.
ter tudi razlaga izvida v predelu oct papile – kaj pomenijo presežene zgornje meje normale v debelini živčnih vlaken… in kaj pomeni ozek pas peripapilarne atrofije na levem očesnem ozadju.
kaj bi lahko bil vzrok za te odklone, in kako se zdravijo, če je zdravljenje potrebno. Zaradi česa bi lahko to atrofije in ostalih odklonov prišlo?
naj povem da imam čez čas (2-3 mesece) kontrolo očesnega ozadja in oct papil ter campus octopus.
za glavkom je bilo podano zavrnitveno mnenje, s pregledom je v mnenju zapisano da tudi ni bilo ugotovljenih znakov, ki bi govorili v smeri povišanega intrakranialnega pritiska.

Ali me mora skrbeti, da lahko oslepim, da se uniči vidni živec? To me laično povedano najbolj skrbi?

Prijazna hvala za razlago in pojasnitev izvida kaj pomeni ugotovljeno stanje.

Spoštovani,
samo moja tema je ostala neodgovorjena,
ali lahko prosim za pomoč pri razlagi izvida.
Lahko prosim odgovorite tudi meni.

Najlepša hvala.

Spoštovana, izvid je zelo natančen in obsega celoten očesni pregled. Na prvo vprašanje glede migotanja pred očmi je to gotovo migrenski ekvivalent , ki pa ni nevaren. V očesni leči so le manjše skalitve v jedru in pod ovojnico. Znižana je delno senzitivnost na polovici vidnega polja desnega očesa. Ker imate kontrolni pregled čez 2 meseca , se bo ob ponovitvi preiskave videlo ali gre za dogajanje in okvaro vidnega živca ali kje višje na vidni poti. Tudi vi opozorite oftalmologa na sedanji izvid.
Imam pa vtis, ob sedanjem očesnem izvidu, da ni potrebno imeti preveč skrbi zaradi očesnega stanja. LP dr Gorazd Kolar

*******************************************
nova
Uredništvo priporoča

Spostovani, hvala za odgovor…
A mi lahko prosim malo bolj laicno razložite kaj to pomeni manjse skalitve v jedru, kaj pomeni povecana senzirnost, kaj to predstavlja, zaka se pojavlja, zakaj nastane, je nevarno, a je potrebno zdravljenje?
Kaj v izvidu nakazuje na okvaro vidnega zivca ki ga omenjate in zakaj se nic ne ukrepa, ce se to nakazuje in se samo nekaj kontrolira, zakaj se ze sedaj ne ugotavlja vzroka za navedeno stanje in zakaj se tega ne zdravi. Na kobtroli mi bodo samo ponovili prriskave, ki so mi jih naredili ze sedaj, zakaj tirej se ze sedaj ne ukrepa nic? Kako resno je to stanje ali je glede na izvid prisotno vnetje vidnega zivca… vse to in mnogo vprasanj se mi pojavlja me zanima, pa ne dobim odgovorov od ne zdravnice zati sprasujem zukaj, ker me bo pobralo od skrbi. Kaj bi lahko nakazovalo na kakrsnokoli okvaro kjerkoli viske, in kje to, saj sem imela vse slikano… Kaj pa ce je okvara vidnega zivca kako se to zdravi, mi lahko to malo vec poveste? ali lahko oslepim? sem cisto zmedena in v strahu, nic ne razumem sploh tudi, ker zdravnica v izvidu pise da sta papili roznati homogeno omejeni in v nivoju, na fotoposnetku levega ocesnega ozadja je vidna omejena normalno homogena roznata papila z ozkim pasom atrofije. zilje in podrocje makule bp… to pise v oregledu ocesnega statusa…
potem pa v mnenju napise popolno nasprotje od zgoraj zapisanih besed in sicer: na fotoposnetku levega ocesnega ozadja pa je papila skoraj v celoti zamegljena z izjemom zgoraj temporalno…( prej v podatkih. omenja da je vidno omejena) in vene da so sirse kot na desnem ocesu…

Lepo prosim mi. lahko malo bolj laicno pojasnite za kaj gre pri izvidu, zakaj pride do teh sprememb na zivcu in kaksna nevarnost iz tega grozi in kako se zdravi in kje bi visje gor kot omenjate lahko se se kaj kazalo… ce je bilo vse slikano… in kako je mogoce da zdravnica v statusu izvida navaja ene podatke, v mnenju pa popolnoma nasprotne. Ali lahko gre za vnetje vidnega zivca, kaj podobnega, ali morebiti lahko gre za na podlagi izvida in simptomov za ocesne migrene? Prosim potolazite me malo z malo bolj natancno i laicno pojasnitvijo, Ker sem v enormnem strahu tudii nevednosti, saj bi zelela samo laicna pojasnila za mozne vzroke, nacine ukrepanja, zdravljenja kaj bi lahko bil vzrok in kako se to zdravi, kako se mi bo pomagalo. v treh mesecih me bo pobralo od skrbi. Najlepsa hvala

Spoštovani, še enkrat sem preštudiral vaš očesni izvid in ponovno navajam da je skrben in natančen.Glede senzitivnosti, ki je desno blago znižana je odgovor , da je tak rezultat zaradi astigmatizma . ali imate sladkorno bolezen? tam so v literaturi tudi možni taki izvidi.
Za peripapilarno atrofijo bi morali opraviti še dodatne preiskave na aparaturah, ki jih ima očesna klinika. Slikanje mrežnice pa je pokazalo izvrsten rezultat. Za sum na glavkom bi morda opravili še dodatne preiskave ( glavkomska ambulanta očesne klinike).svetujem vam, pa da se o vseh teh stvareh pogovorite z vašim oftalmologom. Lep pozdrav, dr gorazd Kolar

*******************************************

New Report

Close