Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina prosim za nasvet

prosim za nasvet

Pozdravljeni, gospod doktor

sin ima astmo in prejema Tafen 50, 1x dnevno. Sedaj pa mu je zdravnik predpisal jemanje Tafen 50 vsak drugi dan. Zanima me, če je to v redu, ker v priloženih navodilih piše, da je treba inhalacijsko zdravilo jemati vsak dan.
Zanima me še vaše mnenje o dolžini zdravljenja astme z inhalacijskimi zdravili. Sin jih prejema že 1 leto, težav nima, ventolina ni uporabljal, kašlja nima, piha zelo dobro (PEF). Ali mislite, da bi lahko že končali s temi zdravili ali jih je smotrno še naprej jemati.
Za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Lilli

Spoštovani!

Prav slednje verjetno želi doseči njegov zdravnik s postopnim zamnjševanjem tafena.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Gospod Kersnik, hvala vam za odgovor.
Veste, prav občudujem vas, ko tako lepo odgovarjate ljudem o velikih in malih težavah. Če sklepam po sebi, ljudem taki nasveti zelo pomagajo in jih potolažijo. Sploh mi je bil všeč vaš odgovor, ko pravite, da čas pozdravi večino težav in problemo. In res je, verjetno velikokrat prehitro tečemo k zdravnikom, pa bi bil čas naš najboljši zdravnik.
Še nekaj bi vas prosila. Pravijo, da otroci astmo prerastejo in pravijo tudi, vsaj moj zdravnik, da bi mogli biti na zaščiti vsaj 2 leti in šele potem ukiniti zaščito. Ali menite, da je glede na trenutno stanje, ki je zelo dobro (brez kašlja, dober PEF) dobro končati z zaščito ali ne. Prejšnja leta je imel tafen samo čez zimo, čez poletje pa ne. Sedaj je na tafenu 1 leto, ali je smotrno jemati tafen še naprej (do naslednjega pregleda čez pol leta). Naj povem, da nikoli ni imel napadov, pojavljal se je le suh dražeč kašelj. Saj konec koncev niti ne verjamem, da ima zares astmo in bojim se, da mu samo škodim s to kemijo. Prosim svetujte mi, kaj bi vi naredil?
Ukinjanje teh zdravil mora biti postopno. Sedaj prejema vsak drugi dan, kako bi vi to postopoma končal, glede na dolgi rok jemanja?
Hvala vam za odgovor in prijetne praznike vam želim.

Spoštovani!

Glede na to, da mi delujete dovolj razgledana, kar se tiče življenja in bolezni (ne zaradi hvale) in glede na opisano trenutno stanje, po moje lahko mirno prekineta zdravljenje. V primeru, da bi bilo zdravljenje potrebno, se bo spet pojavil kašelj (nočni), oz. bo ob kakšne infektu spet potrebno nekaj časa jemati tafen. Omenjeni kortikosteroid zmanjšuje vnetje v pljučih, če ga ni pa tudi ne more nič zdraviti. Za samo dolgoročno napoved astme čas jemanja ni bistven, bistven je le v toliko, če stanje še ni dobro, potem bi prišlo do poslabšanja hitreje. Ker pa nihče ne more vedeti, kakšno je trenutno stanje v pljučih, posredno pa ugotavljate ob odsotnosti znakov kašlja in dobrem PEF, da je stanje v redu, ne vidim razloga, zakaj ne bi prenehali s tafenom. Jaz bi naredil pavzo. Vska drugi dan je že tak razmik, da učinek med dvema odmerkoma že praktično izgine, pa kljub temu nima težav, kar je znak, da je trenutno stanje umirjeno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

saj sem tudi jaz tako razmišljala, vendar sem hotela še mnenje zdravnika.
Sedaj sem prepričana, da bo tako prav in drugače tudi ne more biti.
Hvala še enkrat in lepe praznike.

New Report

Close