prosim pomoč- slovenščina
lepo prosim, če mi lahko kdo pomaga.sin mora rešit neko nalogo, ampak mu ne gre najbolje, meni pa tudi ne:-(
1. Boris A. Novak je pisec številnih spremnih tekstov h knjigam in mentor mnogim študentom pri pisanju diplomskega dela.
koliko stavčna je ta poved? (po mojem enostavčna)??in v kakšnem razmerju so stavki v povedi??
2.Otroštvo je preživel v Beogradu, kjer je tudi dokončal osnovno šolo. ( ta pa je po mojem dvostavčna)???
3. v glagolu iz naslednje povedi spremeni glagolski vid in zapiši novonastalo poved!
Piše epsko-lirsko poezijo, zlasti kratke pesnitve in sonetne vence.
hvala, če mi bo kdo pomagal
Hm, jaz bi rekla, da je prva poved pogojno enostavčna. Učencu v osnovni šoli bi to štela kot pravilen odgovor. Tistemu delu za in smo na fakulteti rekli eliptični stavek, saj je povedek oziroma glagol biti (je) izpuščen. Ta stavka, glagolski in eliptični, pa sta v prirednem ali enakovrednem odnosu.
Druga poved je res dvostavčna, saj ima dva povedka (je preživel, je dokončal).
Pri tretjem primeru je glagol piše nedovršni, saj izraža nedovršeno ali trajajoče dejanje. Sin si lahko pomaga s stavkom Začel je (pisati). In če z dodanim glagolom deluje kot smiselna celota, potem imamo nedovršni glagol. Da ga pretvori v dovršnega si naj sin pomaga s stavkom Počakaj, da (napišem). Torej: Napiše … Bolj logična poved bi nastala, če bi spremenil še čas: Napisal je …
Fant se pa naj to le nauči. Morda si sposodi kakšno vadnico, ki mu ponuja rešitve, da lahko preveri. Pa k dopolnilnemu pouku naj gre in mu bodo tudi tam razložili. : )
SE opravičujem ,da pišem sem, vendar ne znam odpreti nove teme.
Imam eno vprašanje glede barv.Moja hči hodi v 8.r in ima probleme kako napisati barve: skupaj ali narazen primer:
sivorjav- zakaj ne more biti sivo-rjav ali
kakšna je sploh razlika če je nekaj sivorjavo ali sivo-rjavo sem gledala na internetu vendar ne razumem razlage …prosim če mi kdo razloži……hvala..
Mojca…
Lahko je sivo-rjav ali sivorjav, samo da to dvoje pomeni dve različni stvari.
Sivo-rjav pomeni siv in rjav (torej dve barvi).
Sivorjav pa pomeni eno barvo, ki je vmes med sivo in rjavo.
Mogoče ti bo lažje na primeru modro-zelene oziroma modrozelene.
Modrozelena barva je v bistvu turkizna. Če pa za nekaj napišemo, da je modro-zelene barve, pa pomeni, da je malo modre, malo pa zelene.
Pravilo pravi, da, če poimenovanje za barvo lahko razvežeš v zvezo z besedo kot, se tako poimenovanje piše le narazen:
čokoladno rjav (rjav kot čokolada),
travnato zelen (zelen kot trava),
peščeno rjav (rjav kot pesek).
Odtenke pišemo lahko narazen ali skupaj: sivo rjav/sivorjav, rumeno zelen/rumenozelen, pomenijo pa zelen z rumenim odtenkom, rjav s sivim odtenkom.
Če sta samostojno uporabljeni dve barvi, pa se taka zveza, kot je zapisano že zgoraj, piše z vezajem (rumeno-zelen).
Če hčerka uporablja Rokusov delovni zvezek, ima tam tudi lepo ilustrirane primere.