Progenija spodnje čeljusti
Pozdravljeni!
Imam progenijo spodnje čeljusti. Zelo me moti funkcionalno kot tudi estetsko. Moja želja je, da bi šla na operacijo, s katero bi to odpravili. Stara sem 23 let in sem obiskovala ortodonta že od malih nog pa vse do treh let nazaj. Imela sem vse možne aparate, tudi fiksnega sem nosila 5 let. Takrat se je stanje malo izboljšalo (spodnja čeljust je bila skoraj v pravilni legi), zdaj pa se mi spet vidno poslabšuje. Moj osebni zobozdravnik mi je predlagal, naj se pozanimam glede operacije. O samem poteku operacije sem malo pobrskala po internetu, nisem pa zasledila ali je potrebno operacijo plačati, ker sem prekinila zdravljenje pri ortodontu. Zanima me tudi, če bi morala spet nositi fiksni aparat, ali bi ga morala plačati in kako dolgo bi ga morala nositi. Kako dolgo se ponavadi čaka na operacijo?
Lepo vas pozdravljam in pričakujem vaš odgovor.
Pozdravljeni. Progenije ni mogoče odpraviti z ortodontsko terapijo. Možno je spraviti zobe v pravilen ugriz, vendar skeletna nepravilnost ostaja. Progenije se zdravijo kombinirano kirurško-ortodontsko in načini se v različnih centrih nekoliko razlikujejo. Ponekod kirurgiji sledi ortodontija, ponekod pa je kirurgija pred ortodontijo ali pa vmes. Pri nas velja slednji režim, na žalost pa je običajno z ortodontsko pripravo potrebno postavljati pred operacijo zobe v ravno nasprotni smeri, kot so vam jih postavljali zadnjih nekaj let. Torej spet nazaj v prejšnje stanje. Zato je dobro, še se o operaciji progenije razmišlja prej…
Pri nas stroške operacije še krije ZZZS. Predlagam,da se oglasite na KO za maksilofacialno in oralno kirurgijo z napotnico osebnega zobozdravnika, sam bi predlagal, da na petek pri dr. Vesnaverju, in se z njim pogovorite, kako naprej. Lep pozdrav, DD