Lepo pozdravljeni
Na vas se obračam, ker potrebujem nasvet.
Že pribljižno 2 meseca se ukvarjam s problemi na prebavilih, natančneje črevesju. Čutim nelagodje (podoben občutek tistemu, ko te stisne v trebuhu, kadar se močno prestrašiš), bolečino v spodnjem levem predelu, napihnjenost. V odvajanju so bile manjše spremembe v začetku, blato je bilo mehkejše. Zadnjih nekaj tednov odvajam normalno, a nelagodje ostaja.
Podobne težave sem imel že lansko leto, zato sem opravil kolonoskopijo – izvidi niso pokazali nobenih sprememb na črevesju.
Sledilo je obdobje remisijije, ko praktično nisem imel nobenih težav, do nedavnega.
Iz hrane sem izločil gluten in laktozo ter spremljal odzive telesa – posebnih sprememb ni bilo, zato sem tovrstno dieto opustil. Poizkušam z raznovrstnimi dietami, jem lahko hrano, zato sem v tem obdobju izgubil par kilogramov (28 let, 187 cm, 77 kg – pred tem sem jih imel 83). Ali je možno, da tovrstne težave trajajo zaradi napačne hrane? Ali je možna tudi kakšna druga diagnoza kot sindrom razdražlivega črevesa an ali obstaja kakšna posebna dieta, katere naj bi se držal?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem
Markor
Pozdravljeni!
Znano je, da hrana bogata z netopnimi vlakninami povzoča težave v smislu bolečin v trebuhu in napenjanja. Težave povzroča tudi hrana, ki vsebuje veliko fruktoze. Glede na to, da je bila kolonoskopija normalna, je malo verjetno, da je razlog za vaše težave debelo črevo. Včasih pomagajo probiotiki, lahko poskusite še Lepicol ali Butifar.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdrav
Najprej hvala z odgovor.
Želel bi omeniti, da se netopnih vlaknin in fruktozi (sadju) izogibam, sploh v času, ko imam težave. Nekako sem ugotovil, da mi ne ugajajo sveže kumarice in svež paradižnik, ter nasplošno sveže sadje – razen banan.
Toda problemi ostajajo, oziroma se vračajo. Spremembe v odvajanju blata, občasno se na blatu pojavlja sluz, toda v malih količinah, okrog zadnjika imam srbeč občutek, napihnjenost, čudni zvoki (pretakanje v črevesju)…
Ali mi lahko svetujete kakšen pristop k lajšanju teh težav? Čez dober mesec odpotujem na potovanje v Azijo. Skrbi me, da bi te težave vplivale na kvaliteto dopusta.
Najlepša hvala,
MArkor
Spoštovani,
se bom kar navezal na to temo: pri odhodu v Egipt na raznih forumih svetujejo uporabo nifuroxazida, ki se kupi kar v lokalnih lekarnah, pri nas ga namreč ni za dobiti. Ali imate s tem zdravilom kakšne izkušnje, v primerjavi s ciprofloksacinom, ki je zgolj na recept? Je to AB ali zgolj antiseptik? Naj bi deloval na E. Coli, Shigela, Salmonella, Enterobacter haffniae, S. aureus, Vibrio cholereae, Clostridum difficile, Campylobacter jejuni in v višjih dozah na Klebsiela, Citrobacter, Enterobacter cloacae, Indologenous, Proteus in Yersinia enterolocolitica. Ali se omenjeni organizmi najdejo tudi v Sloveniji in bi torej to zdravilo lahko uporabili tudi “doma” v primeru želodčnih težav, če ga v Egiptu ne bi potrebovali?
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav,
Matjaž
Pozdravljeni!
Nifuroxazid je antibiotik, ki pri nas ni registriran, tako da z njim nimam izkušenj. Pri nas za driske uporabljamo ciprofloksacin, ki se dobi le na recept. V tujini si lahko kupite tudi rifaximin, ki je zelo učinkovit za potovalne driske povzročene s infektivnimi agensi. Predvsem pa se oskrbite s rehidracijsko raztopino.
Omenjenih zdravil ne uporabljamo za zdravljenje želodčnih težav, le pri driskah s povišanimi vnetnimi kazalci kot je CRP in febrilnem stanju. Sicer doma ob driskah ne posegamo takoj po antibiotikih, na potovanjih pa zaradi težav, ki nam jih povzroča tako stanje, pač prej.
Lp,Nataša Smrekar
Hvala za vaše odgovore.
Pišem, ker se mi je sicer stanje dokaj izboljšalo. Iz hrane sem izločil sladkor, testenine in ostale ogljikove hidrate, pijem veliko vode, jem pa le kuhano zelenjavo, solato, ribe, belo meso, občasno sir, pirin in polnozrnati kruh, ribji namaz, pijem sojino mleko… hkrati uživam probiotike. Na vašo pobudo sem kupil tudi Butifar kapsule.
Kar se tiče napenjanja in ostalih težav, moram reči, da so v dobri meri izginile, edina stvar, ki me “skrbi” je, da v blatu, ki je sicer dokaj kompaktno, opažam neprebavljene stvari. Ali je to znak za preplah? Kot sem že omenil, sem bil na internistični preiskavi, kjer so mi pregledali debelo črevo in ni bilo nekih sprememb na sluznici. Ali je možno tudi to, da sem v času preiskeve bil v obdbju remisije in je v tistem trenutku sluznica bila videti zdrava?
Hvala!
Markor
Spoštovani,
v blatu se vidi neprebavljene vlaknine, smena, če jih ne zgrizete dobro, drugega pa ne. Tudi ob klinični remisiji KVČB se s koloskopijo spremembe še vidi in je zelo malo verjetno, da ne bi našli ničesar narobe, če bi KVČB imeli.
LP, Marija Š. Gašperšič
Pozdravljeni!
Jaz pa imam težave predvsem z želodcem pa tudi z črevesjem.Vsako leto opravim gastroskopijo,kjer mi ugotavljajo preveč žolca v želodcu in kronično vnetje želodčne sluznice.Že nekaj let jemljem controloc in ni nič kaj boljše.Slabo mi je skoraj vsak dan in imam bolečine v želodcu.Zdaj pa me je začelo bolet tudi v črevesju in to vsak dan.Močno me tudi napihuje in opažam sluz v blatu.Zdaj sem za nekaj časa opustil controloc.Ali menite da so težave v črevesju od preveč žel.kisiline in žolca ali je kaj drugo.Težave v črevesju mi najbolj povzročajo mleko.fižol,banane kerih se izogibam.Sem pa tudi hitro vzkipljiv in se za vsako malenkost sekiram.Hvala za odgovor in lp.
pozdravljeni
zelo težko je oceniti vzrok za vaše težave.
refluks žolča lahko povzroča resne težave. priporočam vam, da poskusite z jemanjem zdravila Ursofalk – vasj prehodno. gastroskopijo 1x letno pa ne potrebujete, v kolikor je ugotovljen atrofični gastritis priporočamo gastroskopijo 1x na tri leta.
težave lahko povzroča tudi laktozna intoleranca – intoleranca na mleko. na naši kliniki lahko opravite test. sicer pa vam svetujem, da opravite tudi kolonoskopijo.
lp