Upam, da mi boste lahko pomagali z nasvetom. Stara sem 25 let in imam težave z zobmi. Gre za nepravilen ugriz, zgornji zobje so pomaknjeni naprej. V osnovni šoli sem zaradi udarca ob mizo zlomila del zoba, ki je potemnel. Na začetku srednje šole so mi zob zamenjali s porcelanastim. Nikoli nisem nosila aparata, ker se mojemu ortodontu to ni zdelo potrebno. Še danes mi je žal, da nisem poiskala drugega ortodonta. Ko sem se šla pred meseci slikat, je zobozdravnik ugotovil, da je nekaj narobe s kostjo ravno v delu, kjer imam sedaj umeten zob. Ta odgovor me je zmedel, saj so bili moji zobje razen omenjene poškodbe zdravi (samo dve plombi).
Vem, da sem zmedeno napisala. Kaj naj storim? Ali se bodo težave z nepravilnim ugrizom stopnjevale? Kje v Ljubljani ali v okolici bi lahko začela reševati svoje težave?

Spoštovana Mikica,

težave v kosti so verjetno zaradi mrtvega zoba (potemnjen zob zaradi udarca). Ker ne vem, za kakšno spremembo gre, vam težko napišem, kakšna bo terapija. Načeloma je možno endodontsko zdravljenje korenine zoba (z iglicami) ali pa kirurška odstranitev vnetnega predela ali ciste nad korenino (apikotomija).
Ortodontske nepravilnosti vam bo odpravil ortodont. Poiskati morate takšnega, ki opravlja tudi samoplačniške storitve, ker ste zaradi starosti samoplačnica.

New Report

Close