Najdi forum

Problematični sin

Z možem imava sina starega 24 let . Je brez službe, denarja in osnovnih sredstev . Nobene službe če jo že dobi ne more zadržati . Pri delodajalcih se še v naprej zadolži in se tudi napije , ko se napije ne more v službo zato dobi odpoved . Naju z možem zelo moti , da je on še doma saj ga v bistvu v teh letih dobesedno preživljava in ker nima kam spi v dnevnem prostoru , kar je za naju postalo moteče . Sin tako živi že konstantno 10 let . Nekaj časa se zdi da ima neke načrte za svoje življenje , ko pa dobi kakšno plačilo se napije in porabi do zadnjega centa vse tako da nima niti za cigarete . Mož je ze na koncu z živci . Sama sem predlagala , da ga postaviva na cesto in naj živi življenje kot mu paše saj se ne drži neke normale . Mož se temu nekoliko upira saj misli da bo hodil domov razbijati po vratih če ne bo imel kje spati . Sin drugače ni nasilen le problematičen in nesposoben je . Ker nima urejenega zdravstvenega zavarovanja ne more na nobeno zdravljenje nikamor . Kaj še z možem lahko storiva pri njegovih 27 letih ? Ali bo izgon iz stanovanja dobra poteza ? Počasi naju zelo utruja ker je enako kot pa če bi skrbela za mladoletno od staršev odvisnega otroka . Denarja za psihoterapijo nimava . Hvala za odgovor

Spoštovani,

Prepričan sem, da sin ni nesposoben. Veliko bolj verjetno je, da ga tekom vzgoje niste prisilili in motivirali, da bi razvil delovne navade, vztrajnost, odpornost na frustracije, ki jih delo predstavlja. To je danes zelo pogosto – da so že mali otroci močnejši od svojih staršev. Da vedno dosežejo svoje in da se starši svojih mladostnikov potem celo bojijo. Vendar nikoli ni prepozno. Ne glede na preteklost, je zdaj sin sam odgovoren za svoj življenje in prav je, da mu to jasno sporočite.

Predlagam, da z možem naredita načrt kako bosta sina postopoma po korakih poslala v samostojno življenje. Pomembno je, da se z možem najprej uskladita (se strinjata z načrtom) in da ga potem tudi dosledno izvedeta. Ko ga bosta imela, ga skupaj predstavita sinu in mu dajta vedeti, da sta do zdaj popuščala, da pa je tega zdaj konec in bosta ta načrt dosledno izvedla. Vi korake določite sami, jaz pa jih zapišem za vzorec:
1. Od danes tri mesece si še lahko doma. Predlagava, da v tem času najdeš službo in sobo. Ti to zmoreš, si sposoben!!
2. Najkasneje čez natančno tri mesece greš iz stanovanja. Z manjšim finančnim prispevkom ti bova pomagala še nadaljnje tri mesece. Vendar samo v primeru, če boš imel službo in stanovanje.
3. Za tega pol leta ti bova plačala osnovno zdravstveno zavarovanje (mislim da 15 eur/mesec)
4. Predlagava ti, da si poiščeš pomoč v zvezi z alkoholom. Številke so na tej povezavi: https://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/center-za-mentalno-zdravje/enota-za-zdravljenje-odvisnosti-od-alkohola/

Povejte mu, da ga imate radi in da sta tudi vidva kot starša prispevala delež k njegovim težavam. Da pa je tako, da je odrasel in da je sam odgovoren za svoje življenje. In povejte mu, da je sposoben, da lahko živi zadovoljno odraslo življenje. Da je čas, da gre na svoje in da mu boste pri tem pomagali vendar samo do naštetih časovnih rokov in pod določenimi pogoji. Ne drži, da ne more iti nikamor na zdravljenje. Naj pokliče na številko na zgornji povezavi in se bo tam dogovoril katera zavarovanja je potrebno pokriti, da lahko pride na zdravljenje. Če kot družina pridete do alkohola in cigaret, boste lahko našli tudi tistih nekaj 10 eur za zavarovanje za čas zdravljenja. Ne krivite se preveč za nazaj, ampak naredite zdaj, kar je za sina dobro.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

Spoštovani Uroš,

 

doma imamo podobne težava kot jih opisuje gospa Anica aa. S tem, da je sin tudi agresiven, če mu kaj rečeš, kar ni po njegovem sprejemljivo. V hiši je razbil skoraj vsa vrata.  Poleg alkohola ima težave še z računalnikom.

Partner s katerim živim ( ni njegov oče) mi govori, da pretiravam, da stvari niso tako črne kot jih jaz vidim.

Zahvaljujem se vam za zgornji predlog. Mogoče bi dodal še kašnega, ali morda načrt?

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani,

predlagam, da stopite v stik z Društvom za nenasilno komunikacijo. Oni imajo ogromno izkušenj in tudi izdelane postopke reševanja prav takih težav.

Lep pozdrav,

Uroš Drčić

 

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close